понедељак, 12. фебруар 2024.

U kampanji 2020. godine Draško Stanivuković dao Davoru Šešiću 60.000 KM kako bi radio za PDP, a ne za SDS čiji je član bio

Stanivuković i Šešić

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Da je Draško Stanivuković mali podli ljigavac naziralo se na samom početku njegove političke karijere. Ipak, on je svoje pravo lice, u najmonstruoznijem obliku, pokazao u kampanji za lokalne izbore 2020. godine.


2. 

Stanivuković je na tim izborima KM novčanicama mahao na sve strane. On je prvo unutar PDP-a izlobirao podršku za kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke, tako što je Branislavu Borenoviću u gotovini dao 200.000 KM. Borenović je taj novac iskoristio za kupovinu stana u centru Banjaluke, koji je upisan na ime člana njegove uže porodice. Taj ugovor je zaključen kod notara Jelene Bulatović iz Banjaluke.

Svježe podmazani mentor i učenik

3. 

Nakon „malog“ KM stimulansa, Borenoviću nije bilo teško da prelomi, pa je umjesto Jeleni Trivić podršku za kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke dao Stanivukoviću.


4. 

Borenović nije jedini kojeg je Stanivuković „podmazao“ u kampanji za lokalne izbore 2020. godine. Stanivuković je u to vrijeme raspolagao sa popriličnom kolčinom tatinog novca, pa mu nije predstavljao problem da „podmazuje“ i koalicione partnere.


Podrška podmazana sa KM valutom
5. 
Stanivuković u to vrijeme nije novac davao drugim strankama, nego pojedincima iz njih. Tako je on Davoru Šešiću u toku pomenute kampanje dao ukupan iznos od 60.000 KM, prvo 10.000 KM pa onda pred sam kraj kampanje još 50.000 KM. Radi se o informaciji kojom se Stanivuković hvalio nakon pomenutih izbora.


6.

Razlog za „podmazivanje“ Šešića je vrlo jednostavan: Stanivuković je na početku kampanje dobio istraživanje koje je pokazalo da ga ne simpatišu glasači SDS-a. To je bio razlog da on kupi Šešića, a ulog se isplatio, jer je Šešić u kampanji u stopu pratio Stanivukovića i pozivao glasače SDS-a da glasaju za njega. Više izvora iz SDS-a mi je potvrdilo da je Šešić u toj kampanji više vremena provodio sa Stanivukovićem i ljudima iz PDP-a nego sa ljudima iz SDS-a.

7.

Epilog pomenute kupoprodaje je poznat. Stanivuković je ne samo pobijedio zahvaljujući glasovima simpatizera SDS-a, nego je i dio njih privolio da za odborničku listu glasaju za PDP. 

Tako je SDS na kraju osvojio samo 4,03 % glasova u Banjaluci (jedan odbornik), što je najgori rezultat te stranke do sada u tom gradu. Sa druge strane, Šešić je po dobijanju novca od Stanivuković kupio novi automobil (Toyota).


8.

Više izvora iz PDP-a mi je potvrdilo da se Stanivuković sprema da u predstojećoj kampanji kupuje podršku drugih stranaka. Tako je on već sa Goranom Selakom dogovorio podršku njegove kombi stranke, za opciju gradonačelnik. Osim toga, Stanivuković planira da ponudi novac i pojedinim fukcionerima i iz drugih stranaka, kako opozicionih tako i režimskih. O tome ću detaljnije tek pisati.