четвртак, 15. фебруар 2024.

Ročište Debevecu i Osmici: Skupocjeni sat donio Palac; Mamić potvrdio da je dao sat "da ima suca na svojoj strani"; Pregovori sa Lučićem u Malagi; Auto od Kramara; Sastanak sa Đorđem Ždralom u njegovoj kući u prisustvu njegove advokatice Duške Bogojević; Osmica od Stojnića zahtijevao napade na osobe koje mu smetaju

foto: "Avaz"

Piše: Slobodan Vasković


Tužilac Biljana Jolović saopštila je da je Ljiljanko Palac bio taj koji je povezao Zdravka Mamića i Ranka Debeveca, te da je on priznao da je dao skupocjeni sat Debevecu, suspendovanom Predsjedniku Suda BiH.


Navela je i da je Mamić kazao da je sat dao, jer je želio da ima "suca na svojoj strani" u postupku koji se vodio protiv njega pred Sudom BiH, a tiče se njegovog izručenja Hrvatskoj na zahtjev te zemlje.


"Odlučio sam da počastim predsjednika Suda BiH zbog predmeta u bh. pravosuđu, jer znam da je dobro imati prijatelja ako bude nekih problema", citirala je Jolović dio Mamićevog iskaza na okolnosti da je ovaj fudbalski moćnik Debevcu poklonio sat vrijedan oko 15.000 eura.


Mamić odlukom Suda BiH nije izručen Hrvatskoj.


Sat vrijedan 15.000 evra, prema mojim informacijama, Debevec je odnio u svoj stan u Malagi. 


Jolović je još kazala da je Debevec u Malagi pregovarao sa Mladenom Lučićem, bratom optuženog Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice, o visini kazne za njega, o čemu sam detaljno pisao.


Aleksandar Glavaš i laden Lučić u Malagi


Ranije sam naveo da je postignut dogovor da Lučić bude sporazumno presuđen na godinu dana zatvora.


Dil je pokvarilo hapšenje Debeveca, a krajem decembra prošle godine protiv Miloša Lučića je podignuta optužnica.


Sud BiH je danas potvrdio optužnicu protiv Miloša Lučića, te još tri lica zbog zloupotrebe položaja. 


U Malagi je bilo još dogovora, osim oko Lučića, ali Jolovićeva to nije iznijela; O tome ću sutra opširnije pisati.


Jolovićeva je zahtijevala produženje pritvora za Debeveca, jer se, kako je navela, sastajao sa Đorđem Ždralom u njegovoj kući u prisustvu njegove advokatice Duške Bogojević.


Ždrale je 2010. presuđen zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, a iz zatvora je izišao nakon dvanaest godina provedneih u njemu.


Bogojevićeva je član VSTS i imala je vrlo usku saradnju sa Debevecom.


Jolovićeva je navela i da je Debevec uzeo kao mito automobil polo od auto-kuće "Kramar", koji je registrovao na svoju svastiku.


Što se tiče Osmana Mehmedagića Osmice, Jolovićeva je navela da je dodijelio počasnu službenu legitimaciju OSA BiH Denisu Stojniću, narkodileru.


Stojnić je u svojoj izjavi sve potvdio i naveo da je Osmica od njega, zauzvrat, tražio "da prebija određene osobe i pali im automobile" o čemu sam već pisao.