петак, 9. фебруар 2024.

Debevec Kup u Malagi - Finale nakon kojeg je “ispao” sa slobode


Piše: Slobodan Vasković


1.

Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH, putovao je u Malagu u Španiji krajem novembra 2023., zajedno sa Mladenom Lučićem, bratom Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.


2.

U to vrrijeme, Miloš Lučić bio je još uvijek osumnjičeni za zloupotrebu položaja, a uhapšen je 06.12.2022. godine.


3.

Debevec i Lučić su istim avionom otputovali da navodno gledaju finalni turnir Dejvis kupa 2023. godine, koji je odigran u Malagi, od 21.-25.11.2023. godine, a na kojem je učestvovala i reprezentacija Srbije, predvođena Novakom Đokovićem.



4.

Međutim, tenis je bio samo odličan izgovor, a Debevec i Lučić su dogovarali kako da Miloš Lučić prođe što “bolje na Sudu BiH”.


Moji izvori tvrde da su dogovorili da “Miloš Lučić bude sporazumno osuđen na godinu dana zatvora”, što znači da bi kaznu mogao da otkupi.


5.

Koliko je novca za protivuslugu tražio Debevec nije, zasad, poznato.



6.

Nije poznato ni ko je uvezao Debeveca i Lučić, a spekuliše se da je to mogao učiniti Nenad Nešić, aktulni ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, koji je nekoliko puta viđen u restoranu “Luka” zajedno sa Debevecom.


7.

I Mladen i Miloš Lučić su članovi Nešićevog DNS-a, a kolika je njegova uloga u cijeloj ovoj “Španskoj priči” pokazaće istraga.


Lučići, koji su u nizu nelegalnih poslova sa Nešićem već godinama, multimilioneri su i nije im bio problem da ispune bilo koju želju Debevecu.


8.

Već sam objavio da su Debevec i Mladen Lučić najmanje dvije pijane noći proveli zajedno u Malagi.


9.

Međutim, ono što su planirali neće se desiti, jer je Ranko Debevec uhapšen 18.12.2023. godine.


10.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je, 29.12.2023. godine, optužnicu zbog korupcije protiv bivšeg državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića i još tri osobe. Tužilaštvo BiH tereti Lučića za zloupotrebu više od 69.260 maraka (oko 35.400 evra).


11.

Debevčeva Pandorina kutija je preduboka; Činjenica je da je, teškom zloupotrebom pravosudnih funkcija koje je obavljao, postao milioner. Tužilaštvo BiH nastavlja da vodi istragu protiv njega u sve više pravaca.