петак, 9. децембар 2022.

PIK mijenja ime u TREF


piše: Slobodan Vasković


1.

Savjet za implementaciju mira (PIK) završio je dvodnevno zasjedanje u Sarajevu, nakon čega je izdao “usaglašeni kominike predstavnika država članica” iz kojeg nije jasno ni zašto su se sastajali.


2.

Reda radi, valjda.


3.

Da, prvi dan su se sastali sa “kremom” pravosuđa u BiH - Halilom Lagumdžijom (VSTS), Milankom Kajganićem (Glavni tužilac Tužilaštva BiH) i Rankom Debevecom (predsjednik Suda BiH). 


Trebalo je to da znači da su vrlo ozbiljno popričali o korupciji, kriminalu, koje su pojele sve institucije u BiH i borbi protiv njih.


4.

Čak su naglasili da su “ponovno pozvali na preduzimanje efikasnih, pravovremenih i održivih mjera protiv organizovanog kriminala i sistemske političke korupcije”. Kakva sprdnja.


5.

Lagumdžija, Kajganić i Debevec su shvatili - već dan poslije sastanka na slobodu je pušten kriminalac-ministar Miloš Lučić. Uz mjere zabrane, što bi trebalo da je dobra šala Suda. 


6.

Pustite ministra-lopova na slobodu i praktično pokažete građanima da od borbe protiv kriminala i korupcije nema ništa - ili u Tužilaštvu ne znaju ili u Sudu ne znaju, ili ne znaju u obje institucije ili su, jednostavno, kupljeni.


7.

Lučić je trebalo da bude primjer odlučnosti pravosuđa, osokoljenog sastankom čelnih ljudi sa članovima PIK-a; Umjesto toga, postao je još jedan od bezbrojnih primjera podaničkog odnosa nosilaca pravosudnih funkcija prema političarima.


8.

Vrlo su maliciozni članovi PIK-a - u dijelu saopštenja o teškim izbornim krađama, pozvali su “nadležne vlasti da bez oklijevanja i u potpunosti istraže ove navode i kazne krivce u skladu sa svim zakonom predviđenim kaznama”.


Pa vlasti su i pokrale izbore uz pomoć policije, te pravosudnih institucija, kojima na pamet ne pada da se time bave.


9.

Kristijana Šmita ne moram ni pominjati! Iako je i on prisustvovao dvodnevnom sastanku.


10.

PIK nije rekao ništa o tome da je Šmit “džaba krečio” sa svim onim nametanjima u izbornoj noći, 02.10.o.g., jer se situacija sa delegatima u Domu naroda Federacije BiH ponovo zakomplikovala i njegova “genijalna” rješenja su neprimjenjiva.


Ali se zato primio lažnjak “bilo je manjih nepravilnosti”.


11.

Sljedeći nastup će imati tek u junu iduće godine. Do tada će se "usviravati"!


12.

Možda promijene i ime i nastupe kao TREF!