среда, 28. децембар 2022.

Otimanje 600 miliona KM pod nadzorom Tužilaštava i VSTV-a: Zoran Stevanović Gladni i Gordan Pavlović Goci inovativniji od najpoznatijih mafijaških organizacija


Piše: Slobodan Vasković


1.

Zoran Stevanović Gladni i Gordan Pavlović Goci mogu slobodno da vršljaju po državi, da pronose najogavnije laži i ucjene, a sve sa ciljem upisa Pavlovićeve narkofirme “Pavgord” u stečaju FG “Birač” za iznos od 43 miliona KM; I sve to pod budnim okom režima Milorada Dodika, a i nadležnih tužilaštava i VSTS-a!!!


2.

Pokušaji preuzimanja “Alumine” i FG “Birač” od NarkoGanga, intenzivirani su u posljednjih nekoliko nedelja, a Gladni i Pavlović idu od “institucije” do “institucije”, kako bi zloupotrebama pokušali da legalizuju kriminalnu prodaju republičkih potraživanja prema FG “Biraču” u iznosu od 43 miliona KM, koja je izvršena u avgustu. ove godine.


Inicirana je odlukom Vlade Republike Srpske, koju je potpisao Anton Kasipović i to u odsustvu Radovana Viškovića koji je vrlo svjesno izbjegao da on bude taj koji će odobriti teško kriminalno djelo. 


3.

Višković odlično zna da će pomenuta kriminalna prodaja biti procesuirana kad tad, pa je teret potpisivanja prebacio na Kasipovića, koji nije uspio da izmanevriše (a pokušao je) da, pod pritiskom narko kartela, u netransparentnom postupku, Gangu proda 43 miliona KM potraživanja. 


Bilo je tu značajno boljih ponuda ali su potpuno izignorisane, kao što je izignorisana i činjenica izuzetne štetnosti ove prodaje.


4.

Nakon što su uslijedili sporovi i krivične prijave protiv odgovornih lica, ali i zbog toga što određene bezbjednosne strukture (u posljednje vrijeme) stidljivo saslušavaju odgovorne, izgubio se i elan za upis “Pavgorda” kao najvećeg povjerioca u stečaju FG Birača, pa Gladni i Pavlović sada nude stotine hiljada evra, paralelo sa ucjenama i prijetnjama; Cilj svih ciljeva je nezakonito uknjiženje prije Nove godine.


5.

Gladni i Pavlović su vrlo promjenjljivog raspoloženja ovih dana: jedan dan su jako zadovoljni, jer im je čvrsto obećano da će ubrzo postati najveći povjerioci i preuzeti FG “Birač” i “Aluminu”, dok su drugi dan van sebe, jer više nikom ne vjeruju, budući da se ti opaki prevaranti varaju i međusobno. 


6.

Međusobne prevare i kriminal, u normalnom svijetu ne bi smio da utiče na oficijelne institucije i njihovo postupanje. U skladu sa tim, ovdje javno postavljam pitanje Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, a i Tužilaštvu BiH, da li su pokrenuli postupak kontrole nad stečajem FG “Birača” i kontrole radnji koje preduzima vlasnik “Pavgorda” u tom stečaju?! Ovo pitanje se posebno odnosi na Halila Lagumdžiju, predsjednika VSTS-a i zaboravnog Milenka Kajganića, Glavnog tužioca Tužilaštva BiH.


7.

Pokušaj Pavlovića i Gladnog da preuzmu “Aluminu” i FG “Birač” trenutno je najveća kriminalna akcija u BiH; Preuzimanjem, fabrika bi bila uništena, a paralelno sa tim, bi bio stvoren najveći kriminalni klan u regionu, specijalizovan za distribuciju i transport narkotika. U tom poslu godinama se nalaze i Zoran Stevanović i Gordan Pavlović. 


8.

Lagumdžija treba da odgovori i da li je  preduzeo i jednu radnju kontrole nad postupkom stečaja FG Birača, nakon što je dobio niz prijava za postupanje u ovom predmetu? 


Možda je bolje postaviti pitanje - zbog čega to nije uradio? Koji su ga motivi vodili i koji motivi ga sada vode da to ne učini???


9.

Otvoreno i javno pitam i zaboravnog Milanka Kajganića da li je moguće da se organizovana narko grupa ostrvila na najveći privredni gigant u RS, a da Tužilaštvo BiH nije saslušalo ove bitange ili izdalo naredbu za provođenje istrage protiv odgovornih? 


10.

To prikupljanje informacija koje se dešava u proteklih nekoliko mjeseci je samo varka za šire mase da se nečim bavite. Kako je moguće da se godinama hapse sitni igrači, vozači i fizički radnici koji su zaposleni u firmi “Pavgord” iz Foče, koji su kao izvršioci umješani u višemilionske trgovine narkoticima, a da niko ne istražuje Pavlovića? Odakle Pavlovićevim fizikalcima i vozačima milioni maraka da ulažu u narkotike i njihovu trgovinu? 


Zaista, šta je nejasno u navedenim pitanjima?


11.

Kajganiću i pitanje gdje je istraga oko kupovine republičkih potraživanja u stečaju FG “Birača” kojim se za 43 miliona KM pokušava preuzeti firma koja vrijedi preko 600 miliona KM? 


Da pojasnim, ako Glavnom tužiocu nije jasno: Sa 43 miliona KM narko novca preuzima se imovina od 600 miliona KM… Perfektno pranje para pod okriljem institucija!!! Na inovativnosti lokalnih kriminalaca pozavidjela bi im i Koza Nostra i Ndrageta zajedno.