четвртак, 8. децембар 2022.

Lovačka kuća


Piše: Slobodan Vasković


1.

Princ Heinrich Reuss XIII i još nekoliko desetina ultradesničara, “Građani Rajha”, namjeravali su da izvrše državni udar u Njemačkoj. Prije nego su otpočeli pohod na institucije, imenovali su ministre, čak i onog za “prenos vlasti”, ali nisu ni krenuli iz lovačke kuće u Tiringiji, sve sa vojnim krilom, našli su se iza rešetaka. 


2.

Tako je u Njemačkoj propao “državni” udar, ali je zato jedan Nijemac - Kristijan Šmit, zajedno sa Miloradom Dodikom i njegovim “Građanima Sektašima”, plus vojno krilo sastavljeno od kriminalaca i batinaša, izvršio, bez većih problema, Izborni puč u Republici Srpskoj i na vlast doveo lažnog predsjednika - Dodika.


3.

Sve je dogovoreno u “lovačkoj kući” u Bakincima.


4.

Nakon Izbornog puča koji je, suštinski, državni udar niko nije uhapšen, čak ni članovi CIK-a koji su u njemu učestvovali kao logistika, a glavni zavjerenici Šmit XIII i Dodik MLX6BMW, hladnokrvno, kao da se ništa nije desilo, učestvuju u formiranju vlasti.


5.

U ovom slučaju i “država” i “pravosuđe” su zaista firme, privatne, u kojima nikog ne zanima izborna volja građana, a građani ponajmanje. Građani BiH, a ne “Građani Rajha”.


6.

Što ti je EU - u nekoj lovačkoj kući u Tiringiji kuješ planove o puču i odmah te strpaju iza rešetaka, a na Balkanu izvršiš Izborni puč i odmah dobiješ priliku da formiraš vlast na državom i entitetskim nivoima.


7.

Nakon Izbornog puča sve se, manje više, brzo sleglo, što i ne čudi pored impotentne RS-opozicije, za svaki slučaj dodatno kastrirane, koja se vidi u kuglici, ako bude žrijeba za Dom naroda.


8.

Opozicija je spala na kuglicu (ako je bude), a uskoro ih neće biti ni za dobre partije klikera, što govori da su metastaze galopirajuće u toj skupini bezveznjakovića i beskičmenjaka. 


9.

Vlast, zasnovana na falsifikatima, dobija najgrublje obrise, a najviše su se razigrali “Konji Vrani” iz “Osmorke” koji su u sebi prepoznali Kalife umjesto Kalifa, nesvjesni da su tek lagano predjelo za “programske” partnere Dragana Čovića i Dodika MLX6BMW koji su programirani da slične tvorevine progutaju u zalogaju. Prije toga ih malo fiksiraju kao zvečarka svoj lagani plijen. Tek da bi ih opustili prije nego ih brzinom svjetlosti progutaju.


10.

“Osmorka” je presmiješna - kada čitate izjave njihovih takozvanih lidera, suštinski dunđera, vidite da tipovi nemaju pojma o čemu pričaju. 


11.

Taman posla da mi je žao SDA i Bakira Izetbegovića, poodavno je zaslužio da bude maknut sa političke scene, kad već sam nije htio da se skloni. On je velika smetnja, kao i Dodik i Čović, ali i najslabiji od njih. Zato je prvi i pao.


Međutim, derivati te stranke su podjednako loši kao i matica. Mogu zasad izdvojiti “Našu stranku”, sve ostalo je samo željno vlasti i sinekura, a od prvih padova u zagrljaj Dodika i Čovića, već su im popucale gotovo sve kosti.


Da budem precizan - ne možeš poltronisati godinama Izetbegovićima (Sebiji i Bakiru) i onda postati alternativa. Klanovski sukobi su klanovski sukobi, odnosno borba za plijen i uticaj u stranci, a ne ideološki ili za boljitak naroda.


Oni koji izgube odlaze i, bez izuzetka, se pokušavaju prikazati drugačijim. Iako to nisu. Kad pođu, ponesu i navike. Ne trebaju ni svi prsti jedne ruke da bi se izbrojali oni koji su to uradili zbog naroda i principa.  


12.

Malo sad o stavovima “Osmorke” koji svjedoče da patuljci pojma nemaju.


“Ja preuzimam Federaciju BiH”, izjavio je Nermin Nikšić, šef SDP-a BiH koji nije uspio ući u parlament ni preko kompenzacije.


Podrška građana koju on ima manja je i od Nule. Ali mu je zato obraz đon, a beskrupuloznost gigantska. Umjesto da je podnio ostavku na čelo SDP BiH, Nikšić, odnosno <0, sav pun sebe kaže da “preuzima Federaciju”. Pa sa kojim kapacitetom i kredibiltetom?! 


13.

Ali, kome je u BiH još do ličnog kredibilteta kada su političari u pitanju.


14.

Elmedin Konaković djeluje masivno; Ponikao u sjemeništima SDA, očekivalo bi se od njega da ima nešto i političke pameti, ali ostalo je na tome da je ponikao u sjemeništima SDA, iako je,  za razliku od Nikšića, tek nešto >0. Kako god, razlika je u korist Konakovića.


15.

Zahvaljujući činjenici da je Izetbegović politički diletant, Konaković se više tjelesnom masom, nego političkim znanjem, uspio nametnuti kao  lider koji obećava. Na tome će i ostati.


16.

Samo politički naivac može izjaviti da je “Dodik pragmatik kakvog se rijetko viđa” i ne zaključiti da je to samo pola istine.


Puna istina je da je “Dodik pragmatik kakvog se rijetko viđa dok mu neko treba”, a kada ostvari svoj cilj, taj što mu je trebao, ne može više ni doći do njega. Ako uopšte politički preživi Dodikovu pragmatičnost.


17.

Suštinski, Dodik je pragmatik koji je uništio sve koji su zaključili da je pragmatik, zaboravljajući da to traje dok mu onaj sa kojim  se igra pragmatičnosti treba.


Nakon toga Dodik postaje Dodik (valjda je svima jasno šta to znači), a pragmatičnost ide u ostavu do sljedeće prilike za upotrebu.


Čović to radi suptilnije, ali matrica je  ista kao i Dodikova.


18.

Vrhunac izjava iz “Osmorke” je ona Aljoše Čampare o Dodiku: “Moguće da se čovjek mijenja”!


Čampara nije bio ciničan niti maliciozan. Samo je pokazao da je prespreman za svoj dio plijena.


Čampara definitivno pojma nema: Dodik nije čovjek. Niti se mijenja. Niti se može promijeniti. On je dostigao zadnju tačku izopačenosti iz koje ne može ni naprijed ni nazad, a kamoli da se mijenja. Ali će “Osmorku”, zajedno sa Čovićem, smrviti. Na "programskim" osnovama.


19.

Što se tiče lažne opozicije iz RS, čekaju kuglicu, ne razumijevajući da je stranka važnija od svakog pojedinca. 


Iz stranke se crpi sve - od snage do liderstva. Umjesto da spasavaju stranke, “lideri” takozvane opozicije čekaju kuglicu. 


Politika koju oni promovišu poodavno je na nivou prastarog, raspadnutog,  flipera. Kojem ne radi nijedna komanda, sem ona za ispucavanje kuglice. Pa ako uleti, uleti!