субота, 10. децембар 2022.

Neophodno je prvo pohapsiti brojne teško korumpirane Tužioce i Sudije da bi počela efikasna borba protiv kriminala i korupcije


Piše: Slobodan Vasković


1.

Nikakve efikasne borbe protiv kriminala i korupcije u BiH neće biti dok se ne pohapse korumpirane sudije i tužioci, sa svih nivoa; Primarno iz Tužilaštva i Suda BiH. 


2.

Isto se odnosi i na pojedine pripadnike VSTS koji su i dalje generator unapređenja kadrova u pravosuđu koji rade za zločinačke organizavcije, a ne  za građane.


3.

Tužioci i Sudije umislili su da su bogovi, nedodirljivi, da mogu kako hoće i šta hoće i upravo to njihovo samoizmještanje na nepostojeći “Olimp” i dovelo je do potpuno kriminalizacije pravosuđa, nakon toga i svih institucija u Bosni i Hercegovini i oba njena entiteta.


4.

Uz sve navedeno, veliki broj Tužilaca i Sudija su u direktnoj sprezi sa zločinačkim organizacijama, sluge su korumpiranih političara i tajkuna i dok god je tako, a tako je još uvijek, nikakvih pomaka u borbi protiv kriminala i korupcije neće biti, jer je nemoguće da ih vode korumpirane sudije i tužioci.


5.

Navešću samo dva primjera iz posljednjih šest mjeseci.


6.

Prvi je Dijana Kajmaković, koja je do 30. maja ove godine bila zamjenik Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, da bi, nakon što je njeno ime nađeno u komunikaciji NarkoDilera Admira Arnautovića Šmrka i Zlatana Ćuka, bila prvo udaljena sa pozicije šefa Tima za iztrage na dešifrovanih Skaj i Anom aplikacija, a potom i suspendovana.


7.

Prošlo je gotovo sedam mjeseci od tada, a Kajmakovićeva nije optužena ni za šta niti bilo ko ima pojma u kojoj fazi se nalazi njen predmet.


8.

Čak je bila, u tom periodu, i na intervjuu za Glavnog tužioca, ali “nije” prošla.


Sve što se dešava oko Kajmakovićeve je “politika” Tužilaštva BiH i, osim nje, pod hitno bi morali biti uhapšeni i oni koji vode istragu o njoj.


9.

Ako su postojali dokazi protiv Kajmakovićeve 30. maja, zašto se čeka sto godina da se ona uhapsi? A da su postojali, jesu. I ne samo oni koji se tiču Skaj i ANOM aplikacije, već brojnih drugih nedjela.


10.

Da li Kajmakovićeva određen broj kolega drži “u džepu”, jer su sa njom odrađivali prljave poslove ili, pak, zna za njihove prljave poslove, pa je “istraga” oko nje već postala dugoprugaška? 


Naravno da ih drži, ali onda Kajmakovićevoj treba ponuditi da bude zaštićeni svjedok i poništi svu tu bagru kako iz Tužilaštva, tako i iz Suda BiH, jer ni u toj instituciji nije ništa bolja situacija.


11.

Drugi primjer je puštanje na slobodu (u Sudu će slagati - kućni pritvor) državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, osumnjičenog da je počinio brojne kriminalne radnje, a vezan je direktno za NarkoGang Nenad Nešić-Mladen Lučić.


12.

Uopšte, u ovom slučaju, nije bitno što je u pitanju Miloš Lučić, već što je riječ o državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice.


13.

Ako se već mjesecima svakodnevno zaglušuje javni prostor pozivima na borbu protiv kriminala i korupcije, onda je državni ministar morao da ide u višemjesečni pritvor, kako bi bio “primjer odlučnosti” za borbu protiv kriminala i korupcije.


14.

Državni ministar u pritvoru bio bi znak za mnoge da je vrijeme da uspore sa pljačkom svih resursa!


15.

Državni ministar na slobodi, iako je pljačkao i krao, je poziv Suda i Tužilaštva BiH da se nastavi devastiranje države, jer oni štite sve koji su ogrezli u kriminalu i korupciji.