петак, 2. децембар 2022.

Dodikov Ovlašteni Davitelj

Piše: Slobodan Vasković


1.

Kavački NarkoKartel u RS, čiji je visokopozicionirani pripadnik Gordan Pavlović Goci, vlasnik firme “Pavgord”, još nije uspio da se upiše kao navjeći povjerilac u stečaju zvorničkog FG “Birač”. 


2.

Upravo zbog toga, može se konstatovati da Okružni privredni sud u Bijeljini opstaje kao jedina institucija gdje narkokartel nije prodro, bez obzira što im je glavni konsultant za realizaciju transakcije predsjednik Okružnog suda u Bijeljini Zoran Džida. 


3.

Podsjetiću, Džida je veoma iskusan u tim stvarima: Ranije sam objavio niz dokumenata i tekstova o tome kako je pomenuti teško korumpirani sudija omogućio da se firma “Pavgord” upiše kao povjerilac u izvršnom postupku protiv “Alumine”; Nakon toga je usljedila skandalozna blokada računa na preko 300 miliona KM!


Ta, može se slobodno konstatovati, istorijska blamaža pravosuđa u BiH desila se kada je narkofirma “Pavgord” po osnovu zaloga na prastarim stolovima, stolicama, klupama, ormarima, kablovima…, koji nemaju nikakvu vrijednosti, blokirao račune “Alumine” na 300 miliona KM?! 


4.

Pet godina nakon toga, ponovo slična situacija: Učesnici su isti, cilj je isti; Razlika je u vrijednosti “Alumine” koja je sa 300 porasla na 600 miliona KM, a Narko”Pavgord” pokušava da preuzme tu firumu, tako što je na nezakonit i netransparentan način otkupio republička potraživanja u stečaju FG “Birač” za 43 miliona KM?! 


Preuzimanjem FG “Birač”, preuzima se i “Alumina”.


5.

Preuzimanje ne teče po planu, jer su prilikom kupovine republičkih potraživanja Pavlović i njegovi savjetnici bili potpuni idioti: Sve što je trebalo zakonito da urade su propustili, pa su sve učinili potpuno nezakonito. 

6.

Zbog navedenog je došlo do međusobnih optužbi, pa je navjeći teret neuspjeha ponio dvorski advokat Aleksandar Sajić koji je savjetovao “rukovodstvo” firme “Pavgord” prilikom kupovine pomenutih republičkih potraživanja u vrijednosti od 43 miliona KM. 


7.

Sajić se nije mnogo miješao u svoj posao; Ovlaš je pratio kriminalnu transakciju, računajući da će stečajni sud, pod pritiskom narko sile, da upiše “Pavgord” kao navjećeg povjerioca. Uz narkosilu, išla je i policijska, jer je Milorad Dodik privremeno ovlastio Pavlovića za neformalnog, ali suštinskog, šefa MUP-a RS. 


Batina već nedjeljama lupka po nalogu “ministra MUP-a Gordana Pavlovića” protiv svih koji se protive otimanju FG “Birač”/“Alumine”.


8.

Nakon kratke digresije, da se vratim Advokatu Sajiću kojeg je suštinski ministar unutrašnjih poslova “Pavlović” optužio da ga je upropastio: Da je propustio da ga upozori nezakonitost ustupanja republičkih potraživanja od 43 miliona KM (???!), a i da godinama vodi uzaludne sporove protiv “Alumine” i FG “Birač”. 


Naravno, pri tom mu je Sajić uzeo milione maraka za svoje usluge. 


9.

Po ustaljenom ministarskom receptu, koji se primjenjuje u Republici Srpskoj, uslijedile su prvo teške verbalne optužbe, a kada se Sajić usudio suprotstaviti “ministar” Pavlović potpuno je izgubio mentalnu ravnotežu; Uslijedio je bijes i Pavlović je počeo da davi Sajića. 


10.

Nakon krkljanja, otimanja “iz šaka”, ponovnog davljenja, nekako su uspjeli da spasu Sajića; Prvo su uslijedili voda i šećer, a potom je Sajić odmah otkazao saradnju sa firmom “Pavgord”. 


11.

Izbezumljeni Pavlović nastavio je da hoda “krvavih očiju” i prijeti svima redom…


12.

Naravno, ključni cilj Davitelja Pavlovića i dalje je isti: Imenovanje Zorana Stevanovića Gladnog za predsjednika uprave “Alumine”. 


Tio je jedini način da Pavlović povrati 70 miliona KM koliko je, dosad, uložio u pokušaj otimanja fabrike. 


On se zadužio za gotovo kompletnu navedenu cifru pa mu je firma  “Pavgord” pred stečajem. 


Mjesecima ne izmiruje svoje obaveze iz poslovanja, a nedeljama daje lažna obećanja povjeriocima da će im sve vratiti kao procente u “Aluimini”.


13.

Ulaskom Gladnog u “Aluminu” fabrika nestaje, što zbog međunarodnih crnih lista na koje će doći nakon provjera kakva je firma “Pavgord” (već je to završeno), što zbog ekonomskog uništenja, jer će Gladni odmah isprazniti račune firme.


14.

Ulaskom Gladnog i Davitelja Pavlovića u “Aluminu”, bio bi kreiran najveći regionalni narko klan sa fokusom na distribuciju droge širom Evrope, koristeći distributivnu mrežu koju već ima “Alumina” za promet svojih proizvoda. 


“Tito I Dino” na zvornički način!


15.

Naravno, nikako ne treba zaboraviti da ovu narkobandu u svim nečasnim rabotama podržava Milorad Dodik, jer je on treći partner u “biznisu” otimanja firme. (nastaviće se)