петак, 23. децембар 2022.

Darko Elez i njegove Lutke iz Tužilaštva i Suda BiH

Piše: Slobodan Vasković


1.

Očekivao sam da Tužilaštvo BiH, nakon što sam objavio tekst “Sindrom ‘Elez’ hara Tužilaštvom BiH”, javno objavi kako nisam u pravu i, iskren da budem, ne bi mi bilo krivo, jer bi to značilo da je Elez toj instituciji dao značajne informacije, a ne samo lažnu o tome da je tijelo Slaviše Bilinvca (nestao 2007.), zakopano kraj bob staze na Trebeviću.


Lažnu, jer je po nalogu Tužilaštva uzalud kopano, a Elez ih je namagarčio, vrlo svjestan principa “nema tijela, nema ni zločina”.


2.

Iako namagarčeni, dogovoreno je samo 15 godina robije za njega i to za četiri ubistva i dugi niz teških nedjela, plus saradnja Eleza sa Tužilaštvom BiH.


3.

U slučaju kopanja bez ikakvog smisla kraj bob staze svjedoci smo kako je Elez “svjedočio”.


4.

Ako ništa, očekivao sam da Tužilaštvo BiH demantuje konstataciju iz navedenog teksta “Kako stvari stoje, Elezu je u Tužilaštvu BiH, na čijem čelu je Milanko Kajganić, čiji je brat Danko Kajganić veoma blizak i narko strukturama, kao i onima koji pojedoše budžetski novac kriminalnim djelima, rečeno da što manje svjedoči i što više ćuti”.


5.

Da li u tom grmu leži nerad po Elezovim “svjedočenjima” ili, pak, činjenica da Elez nije dao nikakve konkretne informacije koje odranije nisu postojale u nekim od bezbjednosnih agencija, veliko je pitanje.


6.

Ono što je nesporno jeste činjenica da je kriminalac Danko Kajganić, rođeni brat Milanka Kajganića, već dugi niz godina blizak narkopodzemlju u Beogradu; I to onom dijelu kojim je komandovao (vjerujem da još uvijek komanduje) Darko Elez.


7.

Ta činjenica je nesporna, a Elezovi prijatelji čuvali su Kajganićevog brata dok je bio u bjekstvu, kako ne bi u zatvoru proveo tri godine.


8.

Vrhovni sud RS je u junu 2014. godine pravosnažno osudio Danka Kajganića na tri godine zatvora zbog iznude 75.000 maraka od Banjalučanke R.S. i njene porodice, a na izdržavanje kazne se morao javiti 8. jula te godine. 


Međutim, Danko Kajganić je pobjegao, a u zatvor je, nakon izručenja, dospio u maju 2019. godine.


9.

Iako je bio u bjekstvu, iako je nedjelo počinio kao sudski policajac, prijevremeno je pušten sa odsluženja kazne.


Sve vrijeme bjekstva radio je za osobe veoma bliske Elezu.


10.

Danko Kajganić danas po Banjaluci vozi poršea, vrlo je blizak sa Miletom Radišićem Klenom. I vrlo vrlo “popularan” u podzemlju zbog svog mnogo poznatijeg brata koji je Glavni tužilac Tužilaštva BiH.


11.

Ipak, Danko Kajganić je samo fus nota konstataciji iz navedenog teksta da “Elezu nije ni pružena prilika da svjedoči, jer ako bi on zaista progovorio o dešavanjima u BiH, to bi zbrisalo kompromitovane kleptokratske vladajuće strukture”.


Elez je tu činjenicu, kako stvari stoje, vrhunski iskoristio za sebe.


12.

Sasvim je drugo pitanje kako će odgovorni iz Tužilaštva i Suda BiH koji su, navodno, povjerovali u njegovu priču o “saradnji”, proći kako vrijeme bude odmicalo i sve više pokazivalo da Darko Elez nije rekao ništa konkretno ili gotovo ništa. Što dođe na isto. (nastaviće se)