петак, 31. мај 2019.

ZBOG SLUČAJA POTKIVANJE: Disciplinski tužilac podigao tužbu protiv Milana Tegeltije!; Tegeltija: Na odmoru sam, nakon disciplinske

Ured disciplinskog tužioca podigao tužbu i zatražio suspenziju prvog čovjeka bh pravosuđa Milana Tegeltije!



Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Istovremeno, UDT je zatražio suspenziju prvog čovjeka bh pravosuđa.

Disciplinska tužba je danas dostavljena VSTV-u, od kojeg je zatraženo dalje postupanje. 

Tegeltija je tužen da je, u svojstvu člana VSTV-a i sudije Osnovnog suda u Banja Luci, imao neprimjerene kontakte. 

UDT je utvrdio da je Tegeltija prekršio članove 56 i 23 Zakona o VSTV-u, kada se u novembru prošle godine u banjalučkoj kafani susreo sa biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem sa kojim je razgovarao o krivičnom predmetu koji se vodi u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. 

Tegeltija se sa Aleševićem sreo na inicijativu svog prijatelja Marka Pandže, inače službenika SIPA-e, koji je nakon sastanka od Aleševića tražio mito, tvrdeći da će novac proslijediti Milanu Tegeltiji.

Nakon što je UDT dostavio tužbu, VSTV bi u narednim danima trebao formirati prvostepenu disciplinsku komisiju koja bi trebala razmatrati prijedlog za suspenziju Milana Tegeltije. 


Podsjećamo, prije nego je snimak objavljen, svi članovi VSTV su dali apsolutnu podršku svom predsjedniku.



Milan Tegeltija dobio disciplinsku tužbu pa poručio: Idem na godišnji (Klix.ba)




Povodom podnošenja disciplinske tužbe pritiv njega, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milan Tegeltija je uputio saopćenje za javnost.

"Danas sam od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a Viber porukom obaviješten da je protiv mene podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi nije dostavljena. Također nisam upoznat sa razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja sa dužnosti. U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku da učestvujem kao prijavljeni, niti se izjasnim na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju", kazao je Tegeltija.

Potom je poručio kako odlazi na godišnji odmor do odluke o udaljenju sa funckije.

"Od danas uzimam godišnji odmor u kojem periodu će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTV-a, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje sa dužnosti, kako bi institucija VSTV, u periodu mog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog mog učešća u radu, mogla da se opredijeli o zahtjevima UDT-a", poručio je.

Naglašava da pošto ne zna sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje sa dužnosti ističe da ukoliko je tužba podnesena protiv njega kao sudije, da je na stalnom radu u VSTV-u kao predsjednik VSTV-a te da sve radnje preduzima u tom statusu a ne u statusu sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci. 

"Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTV-a i članova VSTV-a, a nikako odredbe koje se odnose na odgovornost sudija koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, sa mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst vanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTV-a. Ukoliko je tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv mene podnesen kao protiv predsjednika VSTV-a tada je zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTV-a koje se moraju poštovati i sve odluke VSTV-a donesene u zakonskoj proceduri ću bezrezervno poštovati. Podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog mojih ranijih tvrdnji da UDT VSTV-a radi bez bilo kakvog utjecaja predsjednika VSTV-a. Iako nisam imao priliku da se izjasnim, niti sam vidio tužbu, smatram da nisam učinio ni jedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjećam odgovornim", saopćava Tegeltija.

Disciplinska tužba protiv Tegeltije je podignuta zbog disciplinskog prekršaja propisanog članom 56. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva". 

Tužba je podnesena zbog susreta tuženog sa Nerminom Aleševićem, o kojem su mediji izvještavali prethodnih dana. 


Tegeltija je za advokata u ovom slučaju angažirao Asima Crnalića.