петак, 31. мај 2019.

Poslednji krug "Toplog Zeca" u Zvorniku


  

piše: Slobodan Vasković

1.
Scenario Holivudski - pojavljuje se firma “Batagon” čije su namjere prema Republici Srpskoj toliko plemenite da djeluju apsurdno: “Batagon” kupuje sve dugove koje FG “Birač” ima prema institucijama RS; pravi brzu cestu (možda i najbržu), vraća kredit “Energolinije” IRB-u, (koji je kompleksna kriminalna akcija, još iz vremena Vladimira Romanova, ruskog prijatelja litvanskog državljanstva); Sve u svemu ulaže nekih cca 100 miliona evra, iako nijedno od tih ulaganja nije sigurno niti garantuje “Batagonu” da će vratiti uložene pare.

2.
Posebno se to odnosi na kupovinu dugova FG “Birač” prema institucijama RS u visini od 43 miliona KM, jer to ne garantuje “Batagonu” da će preuzeti komande nad zvorničkom zlatnom kokom - firmom “Alumina”. 

Zašto? Zato što sa tih 43 miliona ne bi postali većinski povjerilac/vlasnik, jer ukupna dugovanja “Alumine” su 90 miliona KM, tako da u Odboru povjerilaca postoji većina bez “altruista” iz “Batagona”.

3.
Najbolje u svemu je što sva odgovornost, prema tom ugovoru između Vlade RS i “Batagona”, pada na “investitora”, što je nezapamćeno u istoriji ovog entiteta.

4.
Istovremeno, Klan okupljen oko firme “Pavgrod”, čiji je vlasnik Gordan Pavlović, a paravojnonasilnopolitičko krilo predstavlja Zoran Stevanović Gladni, i dalje potražuje 122 miliona KM od “Alumine” na osnovu kriminalnih zaloga, o kojima Posebno odjeljenje RJT i UKP MUP RS već godinama vode “istrage” koje nikako da završe. Godinama Miodrag Bajić&co zataškavaju taj međunarodni kriminal.

5.
Kada se sve sagleda, vlasnici “Batagona”, koji su, proteklih mjeseci, kao "topli zec" izudarani batinama na kojima je pisalo sve u rasponu od kriminalci do kontroverzni, u stvari djeluju kao pravi naivci (može i levati), jer kupuju “mačku u džaku” - daju sve te silne pare, a ne dobijaju ništa zauzvrat.

6.
Međutim, sve je to bila šarena laža, a “Batagon” je sve vrijeme igrao ulogu “toplog zeca”, čiji je jedini cilj odvlačenje pažnje sa uvlačenja “Pavgorda” u FG “Birač”/“Aluminu”, koje bi trebalo da se desi na osnovu već pomenutih kriminalnih zaloga i nezakonitih, takođe kriminalnih, sudskih Rješenja.

7.
Ključni dan kada je počeo rasplet trilera jeste 19. april ove godine: Tada “Batagon” daje nalog za uplatu 43 miliona KM na račune institucija RS (od kojih je “kupio” dugove FG “Birač”), ali nalog ima malu, ali veoma značajnu fusnotu - plaćanje se vrši sa odgodom od sedam dana. 

8.
Nije to slučajno, što pokazuje, ali i dokazuje jedan nevjerovatan kriminalni akt Suda u Zvorniku - preciznije sudinice Jelene Todorović.

9.
Istog tog 19. aprila, kada “Batagon” daje nalog za uplatu sa odloženim dejstvom, Todorovićeva donosi Rješenje kojim se firmi “Pavgord” omogućava naplata nepostojećeg duga od 122 miliona KM iz stečajne mase FG “Birač”. 

10.
Kriminalnim rješenjem od 19. aprila, Todorovićeva je poništila sve osnovne postulate stečajnog postupka i dokazala da Republiku Srpsku vodi Skup Klanova.

Sudinica je, pomenutim Rješenjem, obesmislila stečaj, te omogućila da se izvršni postupak vodi protiv stečajne mase FG “Birač” i to u korist firme “Pavgord” koja uopšte nije povjerilac u stečaju. 

Opšte je poznato da se izvršni postupak ne može voditi protiv stečajne mase, jer se upravo zbog toga i otvara stečaj kako bi se omogućio ravnomjerna naplata povjerilaca. Sa druge strane, firma “Pavgord” uopšte nije povjerilac u stečaju u pogledu ovih potraživanja. 

Zaključak je jednostavan: Todorovićeva je fantomskim rješenjem od 19.04. ukinula institut stečaja u Republici Srpskoj, odnosno odobrila je nemoguću stvar, tako što je dala mogućnost naplate nekom kome ništa ne pripada. Višestruka negacija... 

11.
Todorovićeva ništa od navedenog nije mogla učiniti bez znanja Milana Tegeltije; U to nema nikakve sumnje.

12.
Dalji razvoj događaja je očekivan - “Batagon” aktivira “odgođeno dejstvo” i nalog za navodnu uplatu odmah povlači - jasno je da je zbog već ranije dogovorene igre nalog i imao “odgođeno dejstvo”, kako bi se novac mogao povući.

13.
“Batagon” - “topli zec” veoma “toplih” namjera, jasno je to nakon svega, jedino je imao zadatak da zamajava javnost kako RS navodno prodaje neka potraživanja u stečaju FG “Birač”, da će konačno da se naplati, pa onda “razvoj”, “radovi”, “ulaganja”, blablabla…, dok se, istovremeno, sa druge strane “Pavgord”, uz pomoć pravosudne mafije, lagano i ispod “radara” uvodi/o u izvršni postupak protiv FG “Birač”, sa namjerom prisvajanja/otimanja “Alumine”. 

14.
Jednostavnije rečeno: Cilj je fabriku predati “Pavgordu” bez ikakve naknade, a privid prodaje “Batagonu” je samo opravdanje da je RS navodno nešto preduzimala u cilju naplate svojih 43 miliona KM. 

15.
Holivudska saga “topli zec” traje već 7 mjeseci, scenario je prilagođavan momentu i često mijenjan, a kulminacija zvorničkog trilera su pregovori koje “Batagon”, koji nije isplatio ni pfeniga RS, vodi sa firmom “Pavgord”, kojoj FG “Birač” ništa nije dužan; Sve na papiru žutom “skrojenom bez veze”!

16.
Koliko je ovo apsurdno najbolje govori činjenica da “Batagon” jednaka prava polaže prema “Alumini” i FG “Birač” kao i prema kraljevskoj kruni Engleske. 

17.
Ne polaže ama baš nikakva prava, baš kao ni “Pavgord”. Međutim, ključna uloga “toplog zeca” bila je da se status “Klana Pavgord” legalizuje i izgradi privid legitimiteta. 

18.
Bilo je nužno stvoriti sliku da “Klanu Pavgord” nešto pripada, da im  treba nešto isplatiti, iako im ništa ne pripada niti im se treba bilo šta isplatiti. 

19.
Sada kad je svima jasna uloga “toplog zeca”, nije nerealno da se on i promijeni i u igru uvede neka druga “zverčica”; Nekoliko ih je već na čekanju…

20.

Za to vrijeme, dok čekamo zamjenskog zeca, Pravosudni mutanti nastavljaju da kidišu; Piralen čini svoje… (nastaviće se)