среда, 29. мај 2019.

DELEGACIJA EU, OSCE I AMBASADA SAD-A POSLALE PISMO VSTV-U: Odgode i neefikasnost podrivaju vladavinu prava

Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i OSCE uputili su pismo prvom čovjeku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Pročitajte sadržaj ovog upozoravajućeg pisma



VSTV BiH je izradio i usvojio veći broj veoma važnih reformi u 2018. godini. Zajednički cilj svih tih reformi je bio jačanje vladavine prava u BiH i izgradnja povjerenja u pravosudni sistem, a posebno kada je riječ o percepciji građana. Evropska komisija i drugi članovi međunarodne zajednice su Vijeću izrazili svoje zadovoljstvo tim reformskim naporima.

U posljednje vrijeme, nažalost, uočavamo određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utiču na provođenje tih reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada, te postupak imenovanja sudija i tužilaca. 

Premda su određene poteškoće u provedbi uobičajena pojava u svakom reformskom poduhvatu, a i Vijeće je već uvidjelo potrebu da se vrši periodična provjera napretka – kao na primjer provjera uticaja reforme ocjenjivanja krajem godine – ove pojave su ozbiljnije i čine se kao pokušaj da se odgode ili čak dovedu u pitanje zajednički reformski napori poduzimani u proteklom periodu. 

ČETIRI KANTONALNA TUŽIOCA
Konkretno, govorimo o posljednjoj sjednici Vijeća, na kojoj nije proveden dugo očekivani postupak imenovanja četiri glavna kantonalna tužioca (od ukupno deset u FBiH). Slika VSTV BiH u očima javnosti je tim odgađanjima narušena, što se moglo lako izbjeći blagovremenim planiranjem i komunikacijom. Devet kandidata koji su čekali da izlože svoje programe rada su vraćeni u zadnji čas zbog – u najboljem slučaju – lošeg planiranja VSTV-a BiH. 

Ovo nije prvi put da je VSTV BiH loše rukovodio postupkom imenovanja. Čini se da se određena imenovanja favorizuju, te se okončaju iznenađujuće brzo, kao što je to bio slučaj sa imenovanjem glavnog okružnog tužioca u Doboju u martu 2019. godine – dok neka druga čekaju mjesecima, pa čak i godinama. Prema informaciji koja je iznesena na sjednici VSTV-a BiH u aprilu 2019. godine, u pravosuđu su trenutno upražnjene ukupno 44 rukovodeće pozicije. Favoriziranje određenih imenovanja, a odgađanje drugih, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi u svom odlučivanju. 

Još jedan problem se uočava kod odgođenog imenovanja navedenih glavnih tužilaca, a to je nedosljednost VSTV-a BiH u postupcima imenovanja. Imenovanje ovih tužilaca je odgođeno zbog kašnjenja u dostavljanju materijala. U skladu sa Poslovnikom VSTV BiH, ti materijali su trebali biti dostavljeni najmanje dva dana prije početka sjednice. Međutim, mi smo primijetili u najmanje dva slučaja ranije da imenovanje nije bilo odgođeno, čak iako su materijali zaprimljeni manje od 48 sati prije sjednice: na sjednici VSTV BiH održanoj 20.12.2018. godine, na kojoj je imenovano deset sudija, uključujući i dvoje sudija Vrhovnog suda FBiH, kao i na sjednici VSTV BiH održanoj 24.01.2019. godine, na kojoj je imenovano četvero sudija na pozicije u sudovima u RS.

PODRIVANJE VLADAVINE PRAVA
Odgode i neefikasnost u postupcima imenovanja podrivaju vladavinu prava u BiH. Dana 17.05.2019. godine, EU je dobila dopis od gđe Aleksandre Martinović, predsjednice Ustavnog suda FBiH, u kojem ukazuje na probleme u funkcionisanju tog Suda usljed “nerazumno dugog procesa” popunjavanja upražnjenih pozicija u tom sudu (na primjer, dvije pozicije su upražnjene od 2015. godine). VSTV BiH je usko grlo u tom procesu, s obzirom da je nadležno za predlaganje kandidata na dalje postupanje relevantnim organima. 

Pozivamo VSTV BiH da se navedenim pitanjima pozabavi odmah, uključujući i na narednoj sjednici koja je zakazana za 29. i 30.05.2019. godine. Vijeće bi trebalo vršiti svoj mandat imenovanjem najbolje rangiranih kandidata na pozicije četiri glavna tužioca prema stručnosti i lišeno bilo kakvog neprimjerenog uticaja. 

Takođe, u pitanje su dovedeni i sistemi ocjenjivanja rada i podnošenja imovinskih kartona, koji su reformisani propisima Vijeća iz 2018. godine, a u skladu sa preporukama EU. Nedavni zahtjevi da se smanji stepen transparentnosti i kvaliteta tih reformi bacaju sumnju na posvećenost nosilaca pravosudnih funkcija jačanju integriteta pravosuđa i u direktnoj su suprotnosti s evropskim standardima. Premda nezavisni, nosioci pravosudnih funkcija moraju biti i odgovorni. Da bi zadobilo povjerenje građana u sudskim postupcima, pravosuđe takođe mora biti nepristrasno, profesionalno i efikasno.

Dešavanja u posljednje vrijeme se mogu odraziti na buduću finansijsku pomoć, dok bi vidljivi napredak u procesu pravosudne reforme osigurao dalju značajnu podršku EU, SAD i druga međunarodna ulaganja, koja zauzvrat potiču taj napredak. 


VSTV BiH je odgovoran građanima BiH, koji zaslužuju pravedan i nepristrasan sektor pravosuđa, bez uticaja. Vijeće ima ključnu ulogu u stvaranju stabilnijeg, prosperitetnijeg i demokratičnijeg društva u BiH. Mi, ispod potpisani, kao i građani ove zemlje ćemo nastaviti pomno da pratimo Vijeće u ispunjavanju tog mandata.