четвртак, 30. мај 2019.

PRAVDA NA ODMORU - TUŽILAŠTVO BIH JOŠ NIJE OTVORILO ISTRAGU U SLUČAJU POTKIVANJE: Saslušanje inspektora Pandže odgodili do iza Bajrama


Predsjednik VSTV-a također nije saslušan, a Nermina Aleševića postupajuće tužiteljice nisu pitale ništa u vezi sa podmićivanjem i snimkom kojeg je objavio Žurnal.

Piše: Avdo Avdić


Tužilaštvo BiH još uvijek nije saslušalo nijednog svjedoka u vezi sa snimkom na kojem se vidi kako inspektor SIPA-e Marko Pandža prima mito u ime predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, saznaje Žurnal.

Biznismen Nermin Alešević, koji je snimio predaju novca za ubrzavanje istrage u predmetu koji se vodi u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, nije saslušan na okolnosti podmićivanja inspektora SIPA-e.

“Saslušavali su me u vezi mojih postupaka prije mog sastanka sa Tegeltijom i Pandžom. Kada smo došli do snimka i predaje mita – saslušanje je prekinuto, jer sam zatražio imunitet”, kazao nam je Alešević.

Odluku o davanju imuniteta Nerminu Aleševiću glavna državna tužiteljica Gordana Tadić još nije donijela. Stoga je upitan nastavak njegovog saslušanja u svojstvu svjedoka. 

Istovremeno, Tužilaštvo BiH na sve načine zaobilazi da sasluša i druge ključne aktere ovog događaja.

“Još nisam saslušan”, potvrdio je u rezgovoru za televiziju N1 predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Ni inspektor SIPA-e Marko Pandža još uvijek nije saslušan. Iako je njegovo saslušanje bilo najavljivano za ovu sedmicu, Tužilaštvo BiH je odlučilo da ključnog svjedoka, koji je primao mito u ime predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, sasluša tek iza Bajrama! No, to nije najgora stvar.

Iako je prošlo sedam dana od objave snimka, Tužilaštvo BiH nije donijelo naredbu o provođenju istrage protiv bilo kojeg aktera ove priče. Predmet je zaveden pod oznakom T20 0 KTA 001728 19, što znači da formalna naredba o provođenju istrage još nije donesena. 

Prema Pravilniku o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u Tužilaštvima, koji je usvojen na sjednici VSTV-a 2011. godine, oznake KTA se daju predmetima u kojima još uvijek nije određeno da li uopće postoji krivično djelo. To znači da snimak korupcije službenika SIPA-e koji je uzimao novac u ime predsjednika VSTV-a nije dovoljan dokaz 

Tužilaštvu BiH da je počinjeno bilo kakvo krivično djelo!

Ovome svemu, naravno, treba dodati i podatak da je odlukom glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je imenovana u mandatu Milana Tegeltije, sa slučaja preko noći skinuta tužiteljica Biljana Golijanin, nakon čega su spis zadužile Maja Ilić Stupar i Merisa Nurkić.

(zurnal.info)