среда, 8. мај 2019.

Samo dalja internacionalizacija slučajeva ubistava Davida i Dženana može spriječiti zataškavanje tih zločina


piše: Slobodan Vasković

1.
Visoki predstavnik Valentin Incko je i po drugi put u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN ukazao na neriješene slučajeve ubistava mladića Davida Dragičevića (ubijen, prema tvrdanjama njegovog oca Davora, 23. marta 2018.) i Dženana Memića (preminuo 15.02.2016., nakon teških povreda koje je zadobio 08.02.2016.).

2.
Učinio je to Incko i prije pola godine, ali se istrage ni u jednom slučaju nisu pomakle sa mrtve tačke.

3.
Preciznije, istrage ne postoje, jer ih opstruišu svi - moćnici iz politike, pravosuđa, policije…

4.
Razlog takvog djelovanja takozvanih institucija je kristalno jasan: Lokalni moćnici stoje iza likvidacija dva mladića, a pravosuđe i policija su u njihovoj, a ne funkciji građana.

5.
Bar je to jasno, kao što je jasno da je dalja internacionalizacija oba slučaja neophodna, jer će, u suprotnom, zauvijek biti zataškani, a ubice i naručioci proći nekažnjeno.

6.
Ne samo oni, već i njihovi zaštitnici, svima poznati, koji su u Banjaluci zgazili, bez milosti, goloruke građane (25. i 30.12.), što su protestvovali zahtijevaći Istinu o ubistvu Davida i kaznu za počinioce.

7.
Nije se stalo samo na premlaćivanju - Grupa “Pravda za Davida”, koja je osnovana sa ciljem da se dođe do Istine oko ubistva, stavljena je van zakona bez ikakve sudske presude, a njeni aktivisti izloženi najbrutalnijem progonu.

8.
Banjaluka je javno pretvorena u Geto, ništa se po tom osnovu od tih decembarskih dana nije promijenilo, a RS na poziciju No1, kao najmračniji dio Evrope.

9.
Kompletna porodica Dragičević je van države.

10.
Van zemlje su i mnogi koji su ih podržavali i podržavaju i dalje - značajan dio njih pritiscima i progonom su svjesno protjerani.

11.
Sve se to zna i svi ćute o tome.

12.
Niko nije odgovarao za svjesne propuste u istragama, izgovorene laži, navođenje na krive tragove, demonizovanje i kriminalizovanje, bez ikakvog osnova, ubijenog Davida, neistine o korištenju narkotika, svjesno uništavanje dokaza… 

13.
Jasno je da je riječ o strukturalnom problemu - institucije su u funkciji kriminala i okorjelih zločinaca, direktno usmjerene protiv građana. 

14.
I nije to sve počelo sa Ubistvima Dženana i Davida, već mnogo mnogo ranije, a nastavilo se i nakon toga.

15.
Pravosuđe je Crna rupa što guta BiH, policije su sve više Hunte, a politike intenzivno rade na “oba projekta” tako što ih pospješuju, nikako suprotno.

16.
Posledica svega je Egzodus koji traje - u BiH je svakim danom sve manje i manje njenih građana; Odlaze ne osvrćući se.

“Kamo dalje? Što dalje!”, moto je Egzodusa!

17.
Za kraj: Skup pod nazivom “Pravda za Dženana”, Pravda za Davida”, “Pravda za svu Djecu”, održaće se 12. maja ove godine u Beču! 

Sama ta činjenica najbolje govori i svjedoči o tome šta se zaista dešava u BiH, posebno RS.