субота, 18. мај 2019.

Bečki “valcer”: Štraheov pad patosirao Dodika




piše: Slobodan Vasković

1.
Hajnc Kristijan Štrahe, vicekancelar vlade Austrije, je prošlost, jer je progutao “udicu” prihvatanja ponude fiktivnog “prljavog ruskog novca” njegovoj nacistranci Slobodarskoj partiji, zajedno sa svojim zamjenikom Johanom Gudenusom.

Koliko su u proteklom periodu progutali takvog stvarnog novca pokazaće istrage koje slijede u toj državi. 

2.  
I Gudenus je već prošlost, tu nema dileme, a obojica su srušeni video klipom iz 2017. godine, u trenutku kada je Austrija sve više postajala izolovano mjesto u obavještajnom svijetu Zapada, što je ravno propasti države.

3. 
Sebastijan Kurc, predsjednik Austrijske narodne stranke, izabran je za kancelara 18.12.2017. godine, u koaliciji sa Slobodarskom partijom, na čijem je čelu (bio) Štrahe.

Teško da može, nakon skandala, ostati sa njima u koaliciji, tako da bi u Austriji mogli uslijediti novi izbori.

4.
Štraheovim pulenima pripao je austrijski MUP, koji je (u februaru 2018.), pod njihovim vođstvom, upao u prostorije austrijske obavještajne službe i pokupio/prekopirao sve harddiskove sa dokumentacijom, godinama prikupljanom od domaćih (austrijskih) obavještajaca i savezničkih službi (sve je završilo u ruskim rukama?!).

5. 
Kurc je nezakonitu raciju policije odbio okarakterisati političkim aktom, prebacujući sve na pravosuđe, koje je, do sada, već presudilo da je bilo nezakonito devet od ukupno deset “slobodarskih” racija tog februara 2018. godine.

6.
O svemu je detaljno pisao “Njujork Tajms”, početkom maja ove godine, a neki od njihovih sagovornika istakli su da „Slobodarska partija ugrožava integritet službi za nacionalnu bezbjednost, a time i bezbjednost republike“!

7.
Kada se tome dodaju izuzetno loši odnosi na relaciji Zapad-Rusija, kao i da su Štraheovi navodni “Slobodarci” potpisali sporazum o saradnji sa strankom ruskog predsjednika Vladimira Putina, jasno je zbog čega su strane obavještajne službe listom isključivale Austriju iz svojih akcija.

8. 
Štrahe je postao preozbiljna prijetnja po nacionalnu bezbjednost Austrije, po samu Austriju i snimak iz 2017. ga je dotukao; Snimak je čekao dvije godine da “dejstvuje” (objavili su ga "Špigl" i "Zidojče cajtung"), što dovoljno govori samo za sebe, ali i o Štraheu, Gudenusu, Identitaristima, koje su oni snažno podržavali. I obratno.



9.
Štrahe je, tu nema dileme, bio ruski “Madžurijski kandidat”, a sada je zgažen točkovima vlastitog bezbjednosnog amaterizma. Pregažen zauvijek, kao i Gudenus.

10.  
Gudenus je bitan iz mnogo razloga, a jedan od njih je što je narečeni direktna veza Milorada Dodika sa Štraheom i Slobodarskom partijom. 

11.
Pad Štrahea i Gudenusa veliki je politički udarac za Dodika, jer ga je, sada već bivši austrijski vicekancelar, redovno primao u posjete i u tom kapacitetu, kao i ranije u kapacitetu predsjednika “Slobodarske partije”.

12.
Dodikove posjete Beču stvarale su privid da on nije izolovan od zapadnih lidera, a susret sa Štraheom, 13.05. ove godine, trebalo je, između ostalog, da, koliko-toliko, kompenzuje nepozivanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Berlin, na sastanak sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom (30.04. o.g.).

13. 
Ukoliko Dodik ne bude pozvan ni na balkanski samit u Parizu (nastavak berlinskog), onda je potpuno jasno da se on nalazi u izolaciji, koja je neozvaničena, ali funkcionalna. 

14.
Sve to Dodik zna; Svjedoči o tome njegovo “batrganje” oko MAP-a, saradnje sa NATO, brojne kontradiktorne izjave u vezi sa tim pitanjem, traženje IPAP-a, kao rješenja koje bi za njega bilo prihvatljivo (Srbija ima potpisan takav program sa NATO), što praktično znači da BiH ima kratkoročnu saradnju sa NATO, ali da od MAP-a nema ništa, kao ni od ulaska u NATO…

15.
Nakon sunovrata Štrahea, Dodik, koji slovi kao najširi ruski kanal na Balkanu, je u mnogo većim problemima nego što je bio, a oni su sve samo ne mali. 

16.
Pad Štrahea je, na međunarodnom planu, nokautirao Dodika; Dizanje sa patosa biće veoma bolno i teško!