недеља, 26. мај 2019.

POTKIVANJE/MAILOVI DOKAZUJU LAŽI: Tegeltija nije želio primiti Aleševića dok se u slučaj nije uključio Pandža

Nermin Alešević prije sastanka u Banja Luci slao službene prigovore na rad pravosudnih organa, ali Milan Tegeltija nije reagirao. Umjesto da Aleševića primi na osnovu dvije službene zamolbe, Tegeltija je oštećenog biznismena primio na zamolbu inspektora Marka Pandže.



Dva puta je biznismen Nermin Alešević službeno od VSTV-a tražio sastanak sa predsjednikom Milanom Tegeltijom. Dva puta - odgovora nije bilo. Onda je Alešević krenuo neslužbenim putem i uz posredovanje inspektora SIPA-e Marka Pandže uspio je u banjalučkoj kafani doći do predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Potom je uslijedilo potkivanje.
"Poštovanje, šaljem pritužbu na rad Općinskog suda u Velikoj Kladuši i kršenje zakona od UDT VSTV i nadam se odgovoru, a najradije bih termin ako se može dobiti. Rado bih da ne idemo preko medija iznositi dokaze i volio bih to izbjeći. Nadam se vašem odgovoru o mirnom rješenju ovih problema. Rado ću dostaviti sve dokaze ove moje pritužbe", pisalo je u e-mailu koji je, na ruke predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, 6. februara prošle godine uputio Nermin Alešević.



Opet odgovora nije bilo. Kako Milan Tegeltija nije imao namjeru službeno saslušati oštećenog privrednika iz Velike Kladuše,  Alešević je krenuo neslužbenim putem. Stupio je u kontakt sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom koji ga je, na kraju, odveo do predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Tegeltija je u kafani saslušao Aleševića, obećao da će razgovarati sa Dalidom Burzić, a čovjek koji tvrdi da mu je namijenjena najnezahvalnija uloga, Marko Pandža, dakle, tražio je novac da potkuje Tegeltiju.

"Nakon što sam obavio razgovor sa tim čovjekom, kojom prilikom mi se isti požalio da se neosnovano dugo vodi predmet, rekao sam mu da se ja ne mogu ni na koji način miješati u tužilački predmet u njegovom meritumu, te sam ga  uputio da se pismeno obrati VSTV-u kako bi se u VSTV-u mogle pokrenuti određene procedure", napisao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija u svom demantiju na tekstove Žurnala.

Da je čitao svoje službene mailove, Tegeltija bi znao da mu se Nermin Alešević, prije banjalučkog sastanka iz novembra prošle godine, najmanje dva puta obraćao bezuspješno. I znao bi da VSTV po tom pitanju nije pokrenuo nijednu "određenu proceduru". Nadalje, Tegeltija u svom demantu kaže da se on ne može miješati u tužilački predmet u njegovom meritumu. Ipak, njegov demanti - demantira snimak.  

Na sastanku sa Aleševićem predsjednik VSTV-a traži imena prijavljenih osoba u predmetu na koji se žali oštećeni biznismen, što je već ulazak u meritum samog predmeta. 
"Sve ovo predstavlja uobičajene procedure prilikom obraćanja stranaka povodom prigovora stranaka na rad pravosudnih organa u BiH", kazao je Tegeltija.


Međutim, onda kada je Nermin Alešević slao službene prigovore na rad pravosudnih organa, Milan Tegeltija nije reagirao. Tek kada ga je, privatno, za sastanak sa Aleševićem zamolio inspektor Marko Pandža - Tegeltija je pristao. A to već nije službeni sastanak. Već onaj koji se organizira - potkivanjem