среда, 2. мај 2018.

Zvornik/Klan u akciji proljećnog čišćenja: Brisanje podova Dodikom

piše: Slobodan VaskovićProšlo je sedam dana otkako je Jelena Todorović, sudija Osnovnog suda u Zvorniku, potvrdila prošlogodišnje rješenje o blokadi računa i plijenidbu cijele imovine “Alumine”, čime je omogućila da Kriminalni klan u svakom momentu uništii Fabriku sa potraživanjem od novih 200 miliona KM (presuđenih 122 miliona plus kamate). Milorad Dodik najavio je ranije da će ukinuti sud u Zvorniku, ukoiko bude presuđena blokada računa i pljenidba, ali ga nije ukinuo. 

Tako se Milorad Dodik narugao Zvorničanima i potcijenio intelekt građana, bacanjem jeftinih konfekcijskih floskula o ukidanju suda.

Kada se navedene situacije prevedu na svakidašnji jezik, prevod glasi da je  Kriminalni klan, čiji su najistureniji igrači Zoran Stevanović Gladni i Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, preko sudije Todorović obrisali pod sa Dodikom. I to brisanje poda je svakodnevno i nastavlja se.

Pokazali su da Dodik više nema autoritet i, istovremeno, prezentovali silu i moć Kriminalnog klana, čiji je jedini cilj otimanje fabrike,

Dodika su svi prozreli, shvatili da je mekušac koji je prisiljen na “milion kompromisa”, sa Gangovima; Mora im ići “na ruku”, jer, na primjer, Zoran Stevanović Gladni uporno tvrdi da je baš Dodik dio ekipe za koga se planira trećina plijena od otimanja fabrike. 

Kada je tako kako je, nije ni za očekivati da Kriminalni klan stane, već ide korak dalje. 

Klan sada prijeti da će ukinuti Okružni privredni sud u Bijeljini, koji je prošle godine presudio da ne postoji famozno potraživanje od 122 miliona KM, kao ni kriminalne zaloge.

Tih kriminalnih 122 miliona, koji su, sa kamatama postali 200, potražuje firma “Pavgord” od FG “Birač”/“Alumine”.

Nepostojanje tih potraživanja potvrdio je i Viši privredni sud u Banja Luci.Međutim, zvornički sud je poseban, a  njegova sudinica Todorović je iznad pravosuđa: Prije nekoliko dana poslala je svojevrsnu prijetnju i naredbu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, koji vodi registar privrednih društava gdje su upisani “Birač”, “Alumina” i “Mehanika”.

Todorovićeva zahtijeva da se evidentira vođenje izvršnog postupka protiv “Birača”, firme koja je  u stečaju; To je, za Klan, nužna radnja u postupku preuzimanja Alumine i Mehanike. 

Već sam pisao o tome da je Kriminalni klan nedavno pokrenuo izvršni postupak protiv FG “Birač”, iako je ta firma u stečaju.

FG “Birač” je vlasnik firmi “Alumina” i “Mehanika”, a cilj Klana je da izvršnim postupkom protiv FG “Birač” preuzme udjele u dvije navedene firme a time i cijele fabrike. Pisao sam i da je izvršni postupak protiv firme u stečaju nemoguć, nezakonit, nedopušten bilo gdje u svijetu, pa i kod nas, ali Kriminalni klan to, evidentno, mijenja. 

Okružni privredni sud u Bijeljini odbio je da evidentira ovaj upis, ali je uslijedila nova naredba sudije Todorovićeve, (čitaj Kriminalnog klana), kojom se ponovo zahtjeva upis ovog izvršnog postupak.

U ovoj komunikaciji između dva potpuno različita suda, primjećuje se čak i prijetnja - prijetnja posljedicama u slučaju nepostupanja po naredbi Jelene Todorović. 

“U slučaju nepostupanja po rješenju ovog suda posledice će snositi vaš sud”, navela je Todorovićeva.  

Čime to prijeti Todorovićeva drugom sudu i njegovim sudijama?

Odakle joj pravo da ovakve riječ koristi u zvaničnoj komunikaciji između pravosudnih institucija?

Šta je uloga Slavice Tadić, predsjednice suda u Zvorniku, ako nije kontrola zakonitosti i očuvanja ugleda suda koji vodi?

Ako se u kontekst priče uzme činjenica da je Kriminalni klan, kom pripadaju Todorovićeva i Tadićeva, vršio brutalne napade na život članova uprave “Alumine”, da su uhodili i prijetili neistomišljenicima; Da su uspjeli da suspenduju jednu od sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini koja se ranije žestoko suprotstavljala otimanju “Alumine” i “Birača”, onda je jasno u čemu se sastoje dokumentovane prijetnje Višem sudu i njegovim sudijama.

Todorovićeva je samo golub pismonoša, njena poruka je mafijaška i može se sastojati od žestoke kriminalizacije pripadnika Okružnog privrednog suda u Bijeljini i pojedinaca, pa do brutalnih fizičkih napada na te sudije i radnike suda u Bijeljini - Ukoliko nastave da traže da se zakonito postupa u izvršnom postupku protiv FG “Birač”.

Naravno, Kriminalni klan će, za razliku od Dodika, koji ispaljuje isprazne foloskule, preduzeti konkretne radnje ukidanja svih sudova koji su neposlušni. Kriminalni klan će ići i na ukidanje nepodobnih i neposlušnih. Znaju se načini. 


Šta za to vrijeme radi Visoko sudsko i tužilačko vjeće BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova ili tužiteljka Svjetlanka Bijelić, koja je prije tri mjeseca abolirala do kriminala Todorovićevu? Ništa.

Da li je neko stvarno očekuje da će Gladnog, Gocija Pavlovića, Todorovićevu i Tadićevu policija privesti? Ako to neko nekim čudom i očekuje, to se neće desiti.

Kada se sagleda krajnje užarena situacija u Zvorniku, pitanje za tužilaštva i MUP RS glasi: Treba li neko novi da strada od Kriminalnog klana da bi vi počeli da se bavite svojim poslom i ovim licima ili ćete da žmurite i zataškavate i ova krivična djela?!Činjenica je da je Gladni uz podršku nekoliko korumpiranih predsjednika sudova, nekolicine tužilaca i pra članova VSTS-a urnisao pravosuđe, a sada tako urnisano pravosuđe koristi kao alat da prenese kriminalne poruke onim koji ga još uvijek ne slušaju.

Republika Srpska je postala zemlja straha, kriminalnih bandi, mjesto gdje se narko dileri i dileri deviza štite i aboliraju od odgovornosti, gdje su tužioci i sudije u funkciji kriminala i Kriminalnog klana; Sve dok je Režim na vlasti ova situacija se neće promjeniti, a stepen brutalnosti i represije Kriminalnog klana i Režima će rasti, iz dana u dan.