четвртак, 17. мај 2018.

NarkoKartel, sastavljen od kriminalaca i pojedinih pripadnika policije, Naredio je i izvršio Surovo Ubistvo Davida Dragičevića

piše: Slobodan Vasković


1. 
Davor Dragičević i Borislav Radovanović uradili su posao Okružnog Tužilaštva Banjaluka - okarakterisali su smrt Davida Dragičevića kao zločin Teško Ubistvo, što ona i jeste.

Na taj način doveli su Okružno tužilaštvo u situaciju da konačno počnu istraživati zločin Teškog Ubistva, iako im je iz Vrha MUP-a RS, koji predvodi Dragan Lukač, naređeno da to ne smiju učiniti. 

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su potvrdili da će, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, “postupiti po prijavi koju su podnijeli Davor Dragičević i Borislav Radovanović”. A šta su drugo mogli reći?!

2.
Ranije sam objavio da je Lukač, nakon što je MUP RS, 29.03.o.g.. predao Izvještaj o “smrti Davida Dragičevića Okružnom tužilaštvu, pozvao Želimira Lepira, Glavnog okružnog tužioca i zahtijevao od njega da smrt proglasi samoubistvom. Lepir je to odbio, ali nakon tog odbijanja nije učinio ništa narednih mjesec i po da smrt Davida Dragičevića okarakteriše pravim imenom - Teško Ubistvo.

3.
U Krivičnoj prijavi, koju su podnijeli Davor Dragičević i Borislav Radovanović, navedeno je, između ostalog, i sledeće:
„Kako da od postupajućih službenih lica policije očekujemo bilo kakve konkretne radnje i rezultate, dok god njihovi najviši pretpostavljeni javno nezakonito, i po istragu štetno, tvrde da je u pitanju zadesna smrt, bez elemenata krivičnog djela? Pojedincima, poput ministra MUP RS (Dragan Lukač op.a.), koji nema status službenog lica, koji kao političar uopšte ne bi smio znati pojedinosti iz istrage, a najmanje se javno baviti njima, tužilaštvo dozvoljava da to nesmetano čini od samog početka istrage“.

U prijavi je ukazano i na nezakonita ponašanja direktora Policije RS Darka Ćuluma i načelnika Uprave za organozvani kriminal Darka Ilića, koji, kako je istaknuto, opstruišu i ometaju istragu, te javno utiču na rad službenih lica, moguće svjedoke i gradjane koji imaju određena saznanja u vezi sa ovim slučajem.

4.
Na ovaj način, Davor Dragičević i Borislav Radovanović okarakterisali su Lukača, Ćuluma, Ilića i pojedine Tužioce kao saučesnike u Ubistvu, jer svojim opstrukcionizmom prikrivaju otkrivanje Naručilaca i Egzekutora.

5.
Vratimo se Lukačevom zahtjevu upućenom Lepiru: Iz njega je jasno da Lukač zna Ko je naručio, a Ko sve ubio Davida i da želi da zaštiti te osobe. 

Ma koliko oni demantovali navedeno, istina je da je Lukač tražio od Lepira da se smrt Davida proglasi “kao samoubistvo” i da se to učini što hitnije.

6. 
Ova Krivična prijava otvara novu dimenziju: Da li će slučaj Teškog Ubistva Davida Dragičevića preuzeti Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala (nekadašnje Specijalno tužilaštvo), koje je nadležno za sve funkcionere RS, sem za predsjednika RS?!

Za predsjednika RS i eventualna nedjela koja bi počinio nadležno je Okružno tužilaštvo. Neobjašnjiv nonsens, ali tako je po Zakonu.

7.
Lukač je funkcioner RS, kao i Ćulum i Ilić, isto tako i tužioci Lepir, Dalibor Vrećo i Saša Labotić, koji bi morali biti saslušani, nakon podnesene Krivične prijave.

8.
Praktično to znači da bi ih trebalo saslušati, ali i istragu voditi, Posebno odjeljenje, na čijem čelu je Miodrag Bajić, osim ako se, kojim slučajem, Bajić “ne prepozna nadležnim” u ovom zločinu Teškog Ubistva Davida Dragičevića.

9.
Kod Bajića su u Specijalnom tužilaštvu bili i Darko Ilić i Dalibor Vrećo; Ilić kao šef Istraga, a Vrećo prvo kao istražilac, a potom i kao tužilac.

Vrećo je prebrzo napredovao kod Bajića, što znači da je slušao sve što mu se kaže; činjenica je da su rezultati nekadašnjeg Specijalnog, danas Posebnog tužilaštva ravni Nuli. 

10.
Naredni dani će pokazati da li će se Bajić “osjetiti nadležnim”, ali kako god se “osjeti” i dalje je na snazi Zabrana da se slučaj Teškog Ubistva Davida Dragičevića riješi.

Da je to tako, svjedoči podatak da Okružno tužilaštvo od 29.03., kada su primili Izvještaj MUP-a RS, pa sve do 17.05. (kada su slučaj Teškim Ubistvom okarakterisali Davor Dragičević i Borislav Radovanović) nisu dali nikakvu kvalifikaciju “smrti Davida Dragičevića”! Jer nisu smjeli. 

11.
Davida Dragičevića ubio je Narko Kartel, sačinjen od osoba iz kriminalnog miljea, ali i pojedinih pripadnika MUP-a RS.

U premlaćivanje, otmicu, mučenje, potom likvidaciju i, na kraju, prikrivanje Ubistva Davida Dragičeviča direktno su involvirani pojedini pripadnici MUP-a RS. I to u svim navedenim Fazama!!!

12.
Narko Kartel je toliko snažan da ima moć nad institucijama MUP-a RS, Tužilaštvima, ali i drugim organima ovog entiteta; Toliku moć da može isplanirati Ubistvo, Premlatiti i Oteti osobu, Jezivo je mučiti, zatim i Likvidirati i sve to zataškati.

13. 
Da budem potpuno precizan: Nije Neko pretjerao sa premlaćivanjem Davida Dragičevića, (što je bila jedna od mogućnosti kada se nedvosmilseno otkrilo da je Dječak Ubijen), pa odlučio da sve okonča davljenjem i bacanjem u kanalizaciju; Dapače.

14.
David Dragičević je namjenski likvidiran, kako bi Narko Kartel pokazao Moć, kako bi ujerao strah u kosti svojim političarima, svojim policajcima, svojim Vojnicima koji gospodare ulicama Banjaluke i drugih gradova i naselja u RS.  

Istovjetna situacija je i u gradovima Federacije BiH.

15.
Ubistvo Davida Dragičevića je, jezivo zvuči, Pokazna Vježba Ogromne moći Narko Kartela.

16.
Pitanje je zašto je izabran baš David Dragičević?

17.
Ranije sam naveo sledeće: “Prvi dio Motiva je što ih se nije plašio; Drugi dio - što nije htio da radi za njih, a što je u Banjaluci Nepojmljivo. Neposlušnost je uzrokovala treći dio Motiva za Ubistvo Davida: Bahatost, Osionost, Nasilnost Vladara Podzemlja i dobrog dijela banjalučkog (i ne samo banjalučkog) Nadzemlja koji sebi nisu MOGLI DOZVOLITI da ih jedan dvadesetjednogodišnjak ne doživljava ni opasnim, ni moćnim, ni bitnim. Postoji i četvrti segment Motiva, ali ga još uvijek nisam uspio potvrditi iz nekoliko nezavisnih izvora, za razliku od prva tri, tako da sa njegovim objavljivanjem moram sačekati”. (Tekst: “Dijelovi Motiva za Ubistvo Davida; Grupe za Premlaćivanja i Egzekucije i Nekoliko pitanja za Radojičića”)

18.
Četvrti i ključni segment Motiva glasi: David Dragičević previše je znao o Narko Kartelu, njihovim poslovima i njihovoj klijenteli!

Mnogo više od šifre za sajt jednog banjalučkog hotela čiji Gazda mu je, svojevremeno, prijetio Ubistvom.

Kako je znao? O tom-potom!

Dodatak: Raskrinkavanja još jedne laži Dragana Lukača
Večeras, tačno u 22 časa, raskrinkaću još jednu Veliku Laž Dragana Lukača, izrečenu na sjednici Narodne skupštine RS. 

Dodatak: Izvodi iz krivične prijave koju su podnijeli Davor Dragičević i Borislav Radovanović

Davor Dragičević, otac 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, čije je beživotno tijelo pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u rijeku Vrbas u Banjaluci, podnio je Okružnom javnom tužilaštvu prijavu protiv NN osoba za teško ubistvo njegovog sina. 

Davor Dragićević je prijavio podnio kao oštećeni, a prijavitelj je bivši krim-inspektor Borislav Radovanović, kojeg su iz MUP RS udaljili prije nekoliko godina, jer je insistirao na istrazi određenih ubistava, koja su do danas ostala nerazjašnjena. 

U prijavi dostavljenoj Okružnom tužilaštvu navedeno je da je od momenta kada je tužilaštvu dostavljen nalaz obdukcije mladića, koji je uradio direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan, postaojao „osnov sumnje“ da je nad Davidom, dok je još bio živ, počinjeno krivično djelo nasilničke prirode, a da je potom usmrćen utapanjem u vodi. U prijavi se od Okružnog tužilašta traži da pravno okvalifikuje smrt Davida Dragićevića, s obzirom da oni to još nisu učinili, te da se izjasni da li će ili neće sprovesti istragu po podnesenoj prijavi. 

U prijavi se ističe da smrt Davida Dragićevića, prema svim dokazima koji su do sada prikupljeni, treba okarakterisati kao „teško ubistvo“, da je to trebalo da se desi još od trenutka kada je pronađeno tijelo mladića, ali da to Tužilaštvo nije učinilo, zbog čega „na postupajućim tužiocima leži odgovornost za sve dosadašnje nezakonitosti u postupku“.

„Kako da od postupajućih službenih lica policije očekujemo bilo kakve konkretne radnje i rezultate, dok god njihovi najviši pretpostavljeni javno nezakonito, i po istragu štetno, tvrde da je u pitanju zadesna smrt, bez elemenata krivičnog djela? Pojedincima, poput ministra MUP RS (Dragan Lukač), koji nema status službenog lica, koji kao političar uopšte ne bi smio znati pojedinosti iz istrage, a najmanje se javno baviti njima, tužilaštvo dozvoljava da to nesmetano čini od samog početka istrage“, navedeno je u prijavi. 

U prijavi je ukazano i na nezakonita ponašanja direktora Policije RS Darka Ćuluma i načelnika Uprave za organozvani kriminal Darka Ilića, koji, kako je istaknuto, opstruišu i ometaju istragu, te javno utiču na rad službenih lica, moguće svjedoke i gradjane koji imaju određena saznanja u vezi sa ovim slučajem.

„Kako da od svjedoka možemo očekivati da kažu sve što znaju o ovom krivičnom djelu, ili da građani nadleženim organima dostavljaju korisna saznanja, kad najmoćniji funkcioneri policije, kontinuirano protivpravno, te dokazano činjenično neutemeljeno, javno sugerišu da tu nema krivičnog djela, nego da se alkoholisani i nadrogirani David zadesno utopio, nakon počinjene krađe“, navedeo je u prijavi. 

Davor Dragičević i Borislav Radovanović dalje su naveli da dokaze svojih tvrdnji da je David ubijen nalaze u obdukcionim nalazim- prvom, koji je uradio patolog Željko Karan iz Banjaluke, i reobdukcionom nalazu Ivice Milosavljevića iz Beograda. 

I u jednom i u drugom nalazu navedeno je da su Davidu Dragičeviću, dok je još bio živ, nanesene brojne tjelesne povrede „usljed djelovanja tupe mehaničke sile“. Drugim riječima, nad Davidom je počinjeno krivično djelo još dok je bio živ, jer je nasilništvo nad njim bilo „teško, brutalni i bezobzirno“. 

Sledeća notorna činjenica je da je Davidova smrt nastupila utapanjem u vodi. 

Prema navodima u prijavi, ne postoje nikakvi relevantni dokazi da je Davidovo utapanje bilo „zadesno“, kao što ne piju vode ni tvrdnje policijskih zvaničnika da je David počinio samoubistvo pod djelovanjem halucionih droga (LSD), ali da postoje itekako utemeljeni dokazi da je ubijen utapanjem. 

U prijavi se ukazuje i na svjedočenja više osoba, prema kojima je David u noći nestanka ukazivao da se nalazi u opasnosti i da će, ako mu se nešto desi, za to biti odgovoran Filip Ćulum. Potom se ukazuje na „višestruku povezanost“ porodice Filipa Ćuluma sa načelnikom Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darkom Ilićem i dovode se u pitanje Ilićeve tvrdnje da Filip Ćulum, kao i Nikola Ćulum, sa kojim je pokojni David u noći nestanka imao fizički kontakt, imaju alibi za tu noć. 

U prijavi se podsjeća da obdukcioni nalazi ostavljaju mogućnost da je da je smrt Davida Dragičeviča mogla nastupiti u okviru od sedam dana (od dana nestanka do dana pronalaska njegovog tijela), zbog čega je na klimavim nogama tvrdnja o tome da Nikola i Filip Ćulum imaju alibi.

Podnosioci prijave ukazali su na niz propusta glavnog Okružnog tužioca Želimira Lepira, od koga su zatražili da Anketnom odboru Narodne skupštine, formiranom da bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa smrti Davda Dragićevića, objasni zašto je kao „iskusni krivičar“ omogućio ministru policije Draganu Lukaču da svojom verzijom priče „dovede u zabludu narodne poslanike“. 

„Danas je tačno 60 dana od dana prijavljivanja nestanka Davida Dragičevića i, uz svu silu angažovanog ljudstva i sredstava, nema apsolutno nijednog konkretnog rezultata. Analizirajući ukupnu situaciju sumnjamo kako je cilj pojedinih lica, involviranih u postupak i izvan njega, razvlačenje i obesmišljavanje postupka u cilju donošenja naredbe o obustavljanju istrage, a kako bi to spriječili, prinuđeni smo na ovakvo pravno reagovanje“, navodi se u prijavi, koju su podnijeli Davor Dragičević i Borislav Radovanović.

Radovanović je najavio da će identične prijave, njih oko deset hijada, narednih dana podnijeti članovi grupe „Pravda za Davida“, što će, kako je kazao biti presedan i jedinstven slučaj u novijoj istoriji. 
 Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka danas su potvrdili da će, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, postupiti po prijavi koju su podnijeli Davor Dragičević i Borislav Radovanović.
Davor Dragićević, Davidov otac, smatra da je dosadašnji rad institucija bio farsa i „montiran proces“.

"Moj sin je ubijen, On je otet, brutalno pretučen, maltretiran i na kraju ubijen. Na njima je (Tužilaštvu) da kažu imena ubica“, istakao je Davor Dragičević.
Dok se čega stav tužilaštva, nastavljau se okupljanja na Trgu Krajine, na kojima svako veče u 18.00 sati gradjani traže istinu i pravdu za Davida.