уторак, 29. мај 2018.

Osim Tužilaštva i Karan saslušava radnike “Gradskog groblja” o tome ko je podmetnuo predmete iz kuće Rađena u džepove Ubijenog Davida Dragičevića

piše: Slobodan Vasković


Tužioci Okružnog tužilaštva Banjaluka saslušali su gotovo sve radnike ustanove “Gradsko groblje”.

Cilj ovih saslušanja bio je da se utvrdi da li je neko od radnika možda stavio/podmetnuo predmete iz kuće Đorđa Rađena, koji su navodno ukradeni, u džepove ubijenog Davida Dragičevića, u periodu dok je njegovo tijelo bilo u mrtvačnici "Gradskog groblja".

Pljačka te kuće je režirana, izmišljena, a Rađen je jedan od direktnih saučesnika u Ubistvu Davida Dragičevića.

Potvrđuje to i djelovanje Tužilaštva koje, navodno, pokušava naći osobe koje su podmetnule predmete (ključeve od kuće, 180 KM, stik…) u Davidove džepove. 

Tijelo Davida Dragičevića nalazilo se u mrtvačnici "Gradskog groblja" od 24.03.o.g., kada je pronađeno u kanalizaciji Crkvena, do 25.03. o.g., kada je odveženo na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu, koju je uradio Željko Karan.

Tijelo sve to vrijeme nije bilo ni pod policijskim nadzorom.

Ono što je posebno interesantno je da je neke radnike JP “Gradsko groblje” “saslušavao” i Karan?!

Karan im je, nekolicini njih, postavio pitanje: “Da li si ti stavio predmete u Davidove džepove”, što je šokiralo radnike.Nije ih šokiralo samo pitanje, već činjenica da Karan vrši isljeđivanje, kao da je Tužilac, a ne patolog.

Logično se zapitati zašto Karan saslušava radnike “Gradskog groblja” i po čijem nalogu?!

Nameće se zaključak da Tužilaštvo, pored istrage koju bi trebalo da rade sa timom Siniše Kostreševića i dalje vodi paralelnu istragu sa Saučesnicima u prikrivanju ubistva Davida Dragičevića - koje predvode Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS i Glavni okružni tužilac Želimir Lepir, a među kojima je i Željko Karan?!

Umjesto da je u pritvorskoj jedinici zbog niza svjesnih propusta tokom obdukcije i laži koje je izgovorio, kako bi se prikrilo Surovo Ubistvo Davida Dragičevića, Karan je “unaprijeđen” u “tužioca”, a uskoro bi i on mogao početi da presuđuje.

Dio svjedočenja Željka Karana pred Anketnim odborom Narodne skupštone RS

PREDSJEDNIK BORENOVIĆ
Hvala.
Da li ste pregledali džepove odjeća pokojnika, na licu mjesta?

ŽELJKO KARAN
Na licu mjesta nije rađeno ništa. Jer lice mjesta je bilo u sred grada, tamo je pijaca, nedjelja, radoznalaca koje čega. Dakle, na licu mjesta nije gledano ništa, nego je dogovoreno da se to sve gleda sutra, kad se posmrtni ostaci prebace na obdukciju.

PREDSJEDNIK BORENOVIĆ
S kim je dogovoreno samo ako možete?

ŽELJKO KARAN
Policija, tužilac.

PREDSJEDNIK BORENOVIĆ
Policija i tužilac.

ŽELJKO KARAN

Pazite, oni odlučuju, ne odlučujem ja. 

PREDSJEDNIK BORENOVIĆ
Čija je bila odluka, tužioca ili policije, da se leš vozi u mrtvačnicu Gradskog groblja u Banjaluci?

ŽELJKO KARAN
Ne treba zato nikakva posebna odluka, JK preduzeće ''Gradsko groblje'' je ustanova koja se time bavi i u svim slučajevima, ali svim sa lica mjesta posmrtni ostaci idu u mrtvačnicu Gradskog groblja u Banjaluci, to se dešava u svim slučajevima. 

PREDSJEDNIK BORENOVIĆ
Hvala.
Zašto leš nije odmah odvežen  u Zavod za sudsku medicinu i zašto se odmah nije pristupilo obdukovanju tijela pokojnika?

ŽELJKO KARAN
Zato što je to odlučeno da bude sutra, nedjelja popodne, tako je uobičajeno. Znači, subota na nedjelju, znate, uviđaj je bio subotom, čini mi se 24. to je bila subota, recimo mi nismo čekali ponedjeljak, ono da kažemo, hajde čekaćemo radni dan, mi u osnovi radimo svoj posao i subotom i nedjeljmo i vikendom i praznikom, subotom je bio uviđaj, sutra dan, nedjelja obdukcija, nikakvih problema. 

PREDSJEDNIK BORENOVIĆ
Znači odluka je bila tužioca ili....

ŽELJKO KARAN

Naravno, sutra obdukcija i pazite onda tužilac u međuvremenu mora da sačini naredbu, to onda obično ide na sledeći način, postupajući tužilac se vrati u tužilaštvo, isti dan i sutra ujutru, prije obdukcije, ne znam, sačini naredbu, pusti faksom naredbu, na Zavod i mi imamo pisanu naredbu za