уторак, 22. мај 2018.

Kostreševićevo svjedočenje pred Anketnim odborom jeste pozitivan iskorak, ali nedovoljan kako bi se od Institucija saznala Istina o Ubistvu Davida i primijenila Pravda na Naručioce Ubistva, Ubice i njihove Saučesnike

piše: Slobodan Vasković


Siniša Kostrešević, načelnik UKP-a, izvan svake razumne sumnje, zna da je David Dragičević ubijen, prije toga mučen, otet i pretučen; Takođe, izvan svake razumne sumnje, zna i Ko je naredio Ubistvo, Ko su Egzekutori, Ko Saučesnici.

Siniša Kostrešević, izvan svake razumne sumnje, zna i da su u Ubistvo involvirani pojedini pripadnici MUP-a RS, članovi Narko Klana, koji je naložio Likvidaciju Davida Dragičevića.

Siniša Kostrešević, izvan svake razumne sumnje, zna da David Dragičević, nakon boravka od 20 sekundi u kafeu “988”, nije otišao prema Laušu, već prema Metalskoj školi; Zna i kojom ulicom. Zna i da je pred Metalskom školom pretučen, otet, potom mučen danima, na kraju Likvidiran.

Siniša Kostrešević, izvan svake razumne sumnje, zna kakve bi teške posledice izazvalo njegovo potpuno otvoreno svjedočenje o svemu što zna. 

Siniša Kostrešević je upravo zbog gigantskih razmjera posledica, koje bi uslijedile nakon njegovih direktnih, sveobuhvatnih odgovora,  svjedočeći pred Anketnim odborom, pribjegao indirektnim potvrdama da je David Dragičević ubijen, prije toga mučen, otet i pretučen.  

Siniša Kostrešević drži slamku spasa za MUP RS; Ukoliko uskoro kaže jasno sve što zna, onda će spasiti instituciju; Bude li postupio drugačije, stao u zaštitu Lukača, Ilića i Ćuluma, onda je instituciju uništio. 

Preteška odluka za jednog Čovjeka? Nije, ukoliko je Čovjek. 

Kostrešević nema previše vremena na raspolaganju za konačnu odluku. Dapače.

Sada o njegovom svjedočenju, koje jeste iskorak na dosad emitovano iz MUP-a RS, ali još uvijek nedovoljan da bi se saznala potpuna Istina i zadovoljila Pravda. Za Davida.

1.
Nakon svjedočenja Siniše Kostreševića, načelnika Uprave kriminalističke policije MUP RS (UKP), pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, direktor Policije Darko Ćulum i Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal trebali bi odmah biti smijenjeni i uhapšeni.

2.
Ma koliko se čuvao da direktno ne optuži dio Vrha MUP-a RS, koji čine Lukač, Ilić i Ćulum, Kostrešević je rekao više nego dovoljno da se može zaključiti da je Trojac lagao mjesecima javnost, da prikrivaju Ubice i Naručioce Ubistva i da, nažalost, nastavljaju to da čine, jer su i dalje na funkcijama koje im to omogućavaju i koje teško zlouptrebljavaju.

3.
Svjedočenje Kostreševića i Darka Ćuluma, direktora Policije MUP RS, o Ubistvu Davida Dragičevića, ukazuje da unutar MUP-a RS postoji preduboki Klanac koji razdvaja, sa jedne strane, upravo Kostreševića, a sa druge strane, Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova, narečenog Ćuluma i Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal.

4.
Jedini zajednički imenitelj za obje strane jeste da žele odgovornost za rješavanje Ubistva Davida Dragičevića prebaciti u potpunosti u dvorište Okružnog tužilaštva Banjaluka.

5.
Kostrešević to čini, jer je to, smatra, jedini način da se sačuva od direktne javne konfrontacije sa Lukačem, Ćulumom i Ilićem, koja bi, procjenjuje, definitivno razorila MUP RS.

Pogrešna procjena, to bi spasilo MUP RS.  

6.
Lukač, Ćulum i Ilić sve prebacuju na Tužilaštvo, jer ga kontrolišu. 

7.
Istovremeno, Kostrešević, uprkos golim okom vidljivoj opstrukciji Lukača/Ćuluma/Ilića, pokušava prikupiti dovoljno direktnih, nespornih dokaza da je David Dragičević ubijen i natjerati Tužilaštvo da uradi svoj posao kako treba, a ne kako im je naredio Lukač - da ne urade ništa i da Ubistvo Davida Dragičevića proglase samoubistvom.

8.
Iako je Kostrešević izbjegao dati direktne odgovore na neka pitanja, rekao je više nego dovoljno da se može zaključiti kako smatra da je David likvidiran. I kako zna da su Lukač, Ćulum i Ilić lagali javnost dva mjeseca.

Najlakše bi bilo razapeti Kostreševića što je izbjegao direktne odgovore, ali to bi bilo potpuno pogrešno, jer je, defakto, svojim svjedočenjem razbio Lukača, Ćuluma i Ilića, Saučesnike u Ubistvu Davida Dragičevića. Kao i Željka Karana, patologa, koji je, takođe, Saučesnik u prikrivanju likvidacije Davida.

Problem za Kostreševića je što je sa današnjim svjedočenjem završio sa projektom "indirektni odgovori" i ušao u ravan - ili direktni odgovori ili sunovrat!!! I njegov lični. I MUP-a RS.

Vrijeme prebrzo curi.

9.
Kostrešević je rekao da se ne može isključiti da je riječ o ubistvu, čime je demantovao sve navode Lukača i Ilića o zadesnoj smrti.

Iako je na pitanje “Da li zaživotne povrede ukazuju na elemente krivičnog djela”, Kostrešević odgovorio - “To ćete pitati tužioca. Ne kvalifikujem djelo, ja dostavljam informacije”, načelnik UKP-a je, ipak, potvrdio da postoje elementi krivičnog djela, jer je na pitanje “Da li ste u toku istrage saznali gdje su nastupile povrede”, odgovorio - “Da je lokacija utvrđena, ili da je poznato ko je povrede nanio, bio bi uhapšen”.

Zašto bi Neko bio uhapšen, ako nije počinio krivično djelo?! 

Kostrešević je, između redova, rekao da povrede na tijelu Davida Dragičevića jesu krivično djelo. Što je jasno svakom ko je pogledao fotografije reobdukcije tijela. 

10.
Kostrešević je rekao još jednu vrlo bitnu stvar: Da je, nakon pronalaska tijela Ubijenog Davida, na tom mjestu bio mrtvozornik koji je, kako je naveo, kazao da je uočio teške povrede.

11.
Načelnik UKP-a je demantovao (in)direktno da je David opljačkao Kuću na Laušu. “Ja ne mogu da tvrdim da je David bio u kući, jer nemam dokaze za to. Sa DA ili NE ne mogu odgovoriti na to pitanje”, rekao je Kostrešević, dok su Lukač i Ilić ranije izričito tvrdili da je David opljačkao kuću Đorđa Rađena, takođe, jednog od saučesnika u Ubistvu Davida. 

Kotrešević je naglasio i da postoji mogućnost da su “predmeti (iz Kuće na Laušu op.aut.) mogli biti  podmetnuti u džepove Davida Dragičevića". 

“Postoji mogućnost da su podmetnuti i prije dolaska policije”, rekao je načelnik UKP-a.

12.
Kostrešević je kazao da je posljednji momenat kada se Davidovo lice nesporno i jasno vidi na nadzornim kamerama, vrijeme kada su ga snimile one sa "Optike Rej" u zanatskom centru (naslonjen na Trg Krajine).

Na taj način demantovao je Lukača i Ilića koji su tvrdili da je David snimljen kamerama sa NLB banke (zgrada “Ekvator”) kako odlazi prema Laušu.

Lukač je slagao oko NLB banke na sjednici parlamenta, 10.05. o.g., tvrdeći da  je David “nakon boravka na Trgu Krajine, viđen u kafeu 988, pa, potom, ponovo u Gospodskoj ulici, da su ga snimile kamere sa Komercijalne banke, NLB banke (zgrada “Ekvator”, 02 časa i 38 minuta)”.

13.
Ilić je oko kamera sa NLB banke slagao pred Anketnim odborom. 

“Ono što je nesporna činjenica, činjenica a to je evo sad ću vam ja reći, sad ću vam ja samo da ovdje sad se pokušam vratiti, vratiti ovaj ponovo u predmet, a to je, to je hajde da se ne bavim konkretnim vremenima, mogu vam i dostaviti ovdje, jer reći ću nešto pogrešno pa će biti zloupotrebljeno, mi imamo sa kamere recimo NLB banke u Banjaluci na zgradi Ekvatora, tu se jasno vidi, ne može biti, tu se jasno vidi, ne može biti niko drugo lice Dragičević David kako se kreće i vidi se na snimku zavoj taj kako kreće to, skreće lice samo i pored toga, pored tog sad možemo sumnjati u taj video nadzor imamo izjavu prolaznika koji ga lično poznaje, koji nedvosmisleno kaže: znam ga na taj i na taj način, vidio sam ga tad u tom periodu, pa onda objašnjava znam da je taj period jer sam se vraćao s posla, sreo sam momka, inače karakterističkog izlega koji se kreće. Onda imamo izjavu radnice koja radi u pekari koja kaže: da, momak koji ja ne znam, ne poznajem, ali karakterističnog izgleda opisuje je došao kupio to pecivo i tako dalje”, slagao je, ne trepnuvši, Ilić.

14.
Kostrešević je raznio u paramparčad i Lukačeve tvrdnje da se David drogirao LSD-ijem, jer je na pitanje “Da li Vam je poznato da Zavod za sudsku medicinu RS nema laboratoriju u kojoj se može utvrditi konzumiranje narkotika”, odgovorio da je to tačno, odnosno da Zavod ne može utvrditi da je neko koristio narkotike. 

15.
Načelnik UKP-a je još rekao “da postoji izjava žene da je 15 lica tuklo jedno, ali da oni (policija op.aut.) nisu utvrdili tu tuču”, što nikako ne znači da tuče nije bilo. Bilo je, itekako, a postoji i svjedok za to.

Lukač je ranije tvrdio da ne postoji nikakav svjedok da je bilo tuče 15 lica. 

Uostalom, teške povrede na tijelu Surovo ubijenog Davida Dragičevića svjedoče da je bilo premlaćivanja, ali i zvjerskog mučenja dvadesetjednogodišnjeg mladića.

16.
Što se tiče svjedočenja Darka Ćuluma, ono je pokazalo da je direktor Policije najobičnija Ništarija, bez trunke savjesti, morala i skrupula. 

(nastaviće se)