петак, 20. октобар 2017.

Grabeži, Klanovi, Škaljari…

piše: Slobodan Vasković

Vladimir Romanov
Nedavno sam naveo da se na osnovu mojih tekstova oko kriminala u FG “Birač”, “Alumina”, “Energolinija”… može napisati desetak optužnica; Minimizirao sam, jer bi broj optužnica trebalo, na osnovu onoga što sam objavio, biti trostruk.

Uslov za to je da tužioci dva tužilaštva u RS, onog u Bijeljini i Posebnog u Banjaluci, rade svoj posao; Ovako, cijela priča oko pljačke milijarde maraka svela se na jednu i to nepotvrđenu optužnicu. 

I ta jedna, jedina, optužnica odnosi  se na neko staro gvožđe koje su Vladimiri Romanov&co, poznati i kao “Litvanski Banditi”, kako ih je, svojevremeno, okarakterisao ministar finansija Zoran Tegeltija, nezakonito prodali. Šteta je cirka 300 hiljada KM. 

Šta je sa razlikom od 999.700.000 KM, do one ukradene milijarde? A da je milijarda KM ukradena potvrdio je/izračunao upravo Tegeltija!

Dobar dio te razlike su “Litvanski Banditi” i njihovi ovdašnji pomagači pokrali upravo za vrijeme njegovog ministrovanja.

Tegeltija je, u početku, nijemo posmatrao kako Litvanci iznose, preko Balkan Invest-a, KTF, Balkanike, Viewside Markets, Balkan Banke… stotine miliona KM iz države. I nije reagovao. 

Sa druge strane, upravo je Tegeltija dao zeleno svjetlo da Fond za razvoj IRB-a RS da kredit “Energoliniji” u visini od 19,4 miliona KM (10.05.2012.), od čega je odmah pokradeno oko 14 miliona KM… Sve sam to detaljno pojasnio u tekstu “Pravna pomoć Tužilaštvu: Analiza i Detalji kako je opljačkano više od 14 miliona KM”.

Participacija
Nesporno je da bez Domaćih Bandita oni Litvanski nisu mogli ništa učiniti.

Učešće Domaćih Bandita nije bilo samo u domenu logističke podrške u pljačkama i pljačkanju, već i aktivna participacija u njima. 

Stekli su ogromnu imovinu vrijednu milione. 

Proteklih dana vidjeli smo akciju policije u “Alumini”, izuzimanje dokumentacije, vezane za “ručni rad” nadaleko poznate šefice pravne službe FG “Birač” i “Alumine” Sonje Rubež, poznatije kao “Vasilije jasović”. 

Akcijom policije obuhvaćen je i advokat Nenad Rubež, inače suprug “Vasilija jasovića”.

Nema sumnje da policija oko pomenutog dvojca ima puno posla, nema sumnje ni da je stepen društvene štete i opasnosti koji su nanijeli ogroman. Problem je što nisu već iza rešetaka!

Veličina njihovog bogatstva je ogromna, kao i stepen bahatosti, koji ilustruju činjenice da su na desetine hiljada maraka za komade namještaja, raritete; za skupocjena vozila; stotine hiljade maraka za stanove, kuće i poslovne prostore, među kojima se ističe luksuzni poslovni prostor u Kneza Miloša br. 44, plaćen nekoliko stotina hiljada KM. 

Grabeži
Rubeži, Zvornički Grabeži, direktna su veza između Litvanskih Bandita i Srpskog Kriminalnog Klana, čiji je instrument u otimanju “Alumine”Gordan pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, a perjanica je, izvan svake razumne sumnje, sudija Jelena Todorović, kao i Slavica Tadiž, njena šefica u Sudu u Zvorniku. 

Klan ima, kako sam već navodio, prilično snažno političko krilo, a novac za djelovanje obezbjeđuje se, između ostalog, sa regionalnog narko tržišta. 

Interesantno je napomenuti da u Crnoj gori postoji firma “PAVGORD CG”; U Kotoru, koja je, zamislite, registrovana u mjestu Škaljari, baš u vrijeme okršaja dva crnogorska narko - klana od kojih je jedan iz pomenute mikrolokacije. Jednom možete pogađati ko je vlasnik “PAVGORD CG”!

Rubežovi, koji su u potpunosti raskrinkani u svojim kriminalnim poslovima, postali su velika opasnost i teret Klanu; Klan se distancira od njih, ali Rubeži insistiraju na zaštiti!

“Vasilije” i Nenad su u panici, jer su svjesni da ih je policija opkolila.
Klan, potpuno svjestan, da Rubežovi znaju mnogo o njegovoj strukturi, načinu finansiranja, kriminalnim vezama u pravosuđu…, računa da Rubežovi ne smiju progovoriti.

prestrojavanje Klana
Klan čini sve da aktuelna vlast prolongira procesuiranje učesnika, ali to je kratkoročno, čak i da uspiju; procesuiranje se nameće samo po sebi, jer je pritisak informacija koje svjedoče o teškim pljačkama ogroman.

Sve to govori da se Klan ne predaje, posebno ne da je pao.
Izgubili su nekoliko bitki, ali nastavljaju sa analizom sudija Ustavnog sud BiH koji odlučuje o apelaciji koju je podnijela “Alumina”, kako bi im našli slabe tačke i preko njih “pritisnuli”. Keš je i dalje u igri. 
Ništa manje Klan nije posvećen ni “posmatranju” Višeg privrednog suda u Banjaluci, a cilj je usvajanje žalbe “Ukio banke”.

Istovremeno i Klan je pod paskom brojnih bezbjednosnih agencija, koje ih pokrivaju i imaju dokumentovano kome se nudi novac, kojom političkom linijom se ide, prestrojavanju, kako bi se umanjila šteta od skorog pada Rubeža/Grabeža…

Sve je svima poznato, osim kada će početi procesuiranje...

Rat za “Aluminu” se nastavlja! (nastaviće se)