субота, 21. октобар 2017.

Republika Srpska dobija novu vladu prije Nove godine?!

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik nije odustao od rekonstrukcije, čak i promjene Vlade RS, tvrde moji izvori iz Režima.

Prema njihovim riječima, najrealnija opcija je potpuno nova Vlada RS, a ona bi bila uspostavljena nakon što budu usvojeni Budžet za 2018. godinu i ostali ključni dokumenti, vezani za ekonomsku politiku.

Kao krajnji rok navodi se decembar. Na moje pitanje zar se sa promjenom nije zakasnilo, odgovor je bio negativan.

Moji izvori dalje navode da bi se, u pomenutoj varijanti, Željka Cvijanović sama povukla sa pozicije premijera, pod izgovorom da se što bolje pripremi za predsjedničku trku na izborima, koji se trebaju održati iduće godine.

Za to povlačenje, Cvijanovićeva bi bila nominovana kao kandidat SNSD-a za predsjednika RS.

To bi otvorilo mogućnost Dodiku da eliminiše Zorana Tegeltiju sa pozicije ministra finansija, a bio bi uklonjen i Dragan Bogdanić iz ministarstva zdravlja, jer je on, kako navode, postao preveliki teret Režimu. Tegeltija je preveliki teret Dodiku.

Iz Vlade RS bi uklonjeni bili i Dane Malešević, te još nekoliko ministara, a odmah nakon izbora nove izvršne vlasti došlo bi i do velike sječe direktora Javnih preduzeća.

Dodik smatra da bi na ovaj način, promjenom Vlade RS, odvukao pažnju od velikih političkih i ekonomskih problema sa kojima se suočava, kao i da bi takav akt imao pozitivan odjek kod birača.

Prema mojim izvorima nekoliko je kandidata u opticaju za novog premijera, a najbliži toj poziciji, za sada, je Dragan Lukač, ministar policije.

Dodik je ubijeđen da ni Marko Pavić, lider DNS-a, ne bi pravio bilo kakve probleme oko promjene Vlade RS, jer ni sam nije zadovoljan radom nekih od ministara. Osim Maleševića, Pavić bi se vrlo rado riješio Neđe Trninića.

Što se tiče Petra Đokića, šefa SP-a, njegova lojalnost Dodiku je neupitna.