среда, 04. октобар 2017.

Mjesto Zločina koje Zločinci ne napuštaju

piše: Slobodan Vasković

“Slučaj Alumina” je, bez dileme, jedna od najvećih pravosudna afera u BiH i  dobila je regionalne dimenzije. 
Dešavanja u vezi sa ovom firmom, pokazala su svu slabost pravosuđa BiH, visok stepen trulosti društvenog sistema i apsolutni nedostatak kritičnosti u javnosti. 

Glavni akteri Afere i dalje su na slobodi, a dobar dio njih nastavlja da odlučuje o ljudskim sudbinama u raznim krivičnim i parničnim postupcima. 

Drugi dio grupacije, što pokušava da otme firmu, uvezan sa narko klanovima iz regiona, vršlja i kampuje po Sarajevu i Banjaluci, namjeran da “jezikom keša” izlobira povoljne sudske odluke za firmu “Pavgord”, čiji vlasnik Gordan Pavlović Goci nelegalnim i kriminalnim aktima pokušava preuzeti “Aluminu”. 

Dio pomagača se privremeno pritajio, pripremio odstupnice u gradovima regije, u kupljenim “štekovima”, plaćenim stotine hiljada evra. 

Učesnici 
Jelena Todorović, sudija Osnovnog suda u Zvorniku, je blokirala “Aluminu” u aprilu 2017. godine; Firma je blokirana na 155 miliona KM, iako je navodno potraživanje “Pavgorda” 122 miliona KM; Todorovićeva je “Pavgordu” dala “od sebe” još 33 miliona KM; Sve to učinila je i pored postojanje pravnosnažnog riješenje o zabrani blokade u korist kontroverzne fočanske firme - “Pavgord”, koja nije mogla da učestvuje u izvršnom postupku; Postojala je mjera zabrane sprovođenja izvšenja, ali kada Klan naredi, onda se izvršava!!! 

Todorovićeva će ostati upamćena u analima prava kao sudija koja je blokirala transakcione račune firme po osnovu zaloga na pokretnim stvarima!!! 
Nije to bilo prvi put da se sudinica Todorović bavi nezakonitim radnjama; Još u 2007. godini bila je udaljena sa te funkcije zbog krivičnog djela -nesavjestan rad u službi. 
Todorovićeva ništa nije mogla da izvrši bez znanja šefice Onovnog suda u Zvorniku Slavice Tadić. 

Protiv Todorovićeve je podneseno nekoliko krivičnih prijava, ali nije sprovedena nijedna istražna radnja. 

Šta je od aprila do danas uradio Visoki sudski i tužilački savjet BiH, kojem je Todorovićeva prijavljena?!

“Pavgord”
Gordan Pavlović Goci, vlasnik firme “Pavgord”, naručilac “posla” kod sudije Todorović, fokusirao se na Ustavni sud BiH, ne bi li pokušao spriječiti apelaciju koju je protiv njenih odluka podnijela “Alumina”. 

Pavlović je svjestan da, u slučaju uspjeha apelacije, propada cijeli kriminalni koncept otimanja “Alumine”; Samim tim propada i 30-40 miliona KM, do sada uloženih u otimanja firme; Nakon takvog epiloga na dnevni red dolaze Velike Brige o vraćanju Kapitala stvarnim vlasnicima; Klanu, čije je sjedište izvan granica BiH.

Pojedine sudije Ustavnog suda BiH obasute su izvanrednim ponudama,  ne bi li glasali protiv apleacije “Alumine”; Nekog uspjeha je Klan i imao - uspjeli su da odlože odlučivanje Ustavnog suda BiH, koji je još ranije najavio da će odluku donijeti krajem septembra… Odluke nema, oktobar uveliko teče…

Drugi fokus Pavlovića je Viši privredni sud u Banjaluci i pokušaji da se ubijede nadležni da usvoje žalbu “Ukio banke” i predmet vrate na ponovno odlučivanje; Na taj način bi se kupilo neko vrijeme za Kartel; Istovremeno, traži se da se presuda preinači u korist “Ukio banke”. 

Obećanja su basnoslovna.

Treći ešalon
Treći ešalon izvršilaca Klana/saučesnika Pavlovića se privremeno primirio nakon mog pisanja o iznošenju/pranju preko 26 miliona KM iz “Alumine”, preko firme sa Djevičanskih ostrva “Viewside Markets Inc”.

Po tom pitanju, u međuvremenu, oglasila se i Uprava kriminalističke policije MUP RS i podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv četiri Litvanca, nekadašnjih rukovodilaca u FG “Birač”/“Alumina”, za ova krivična djela. 

Međutim, ostalo je da visi pitanje zašto Izvještajem, ovim, ili bilo kojim drugim, o iznošenju kapitala/pranju para nije obuhvaćena i Sonja Rubež, nekada šef pravne službe u FG “Birač”/“Alumina” i desna ruka Litvanskih bandita, koji su iz te firme, prema riječima Zorana Tegeltije, ministra finansija, opljačkali više od milijardu maraka.

Rubežova je sada blizak saradnik Gordana Pavlovića!

Pitanje je - Ko to čuva Sonju Rubež?- i pored niza dokaza da je duboko umiješana u niz kriminalnih radnji kojima je “Alumina” bukvalno osakaćena! 

Nenad Rubež, njen muž, advokat je firme “Pavgord”, a poseban cinizam jeste činjenica da Sonja Rubež zastupa interese povjerilaca Birača; Upravo onih koje su Litvanski banditi opljačkali uz njenu pomoć! 

Kada je “Alumina” u pitanju, Zločinci nikako ne odlaze sa Mjesta Zločina! A bezbjednosni organi ih navodno ne vide. 

Rubežovi su se finansijski i nekretninama obezbjedili do četvrtog koljena: Stanovi i luksuzni poslovni prostori u centru Beogradu, Zvorniku, vikendice  na Han Pijesku, niz automobila… 

Toliko su bahati da su, u jednom trenutku, ličnim novcem finansirali  “Aluminu”, o čemu sam detaljno izvijestio; Taj novac su prethodno oteli iz te firme.

Namjerene opstrukcije nadležnih Tužilaštava
Pisao sam već kako su nepostupanje tužilaca iz Posebnog odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala u istrazi o kriminalnom upisu zaloga (od 122 miliona KM), te blokada “Alumine” po istim tim zalogama (koje su institucije RS ranije okarakterisale kriminalnim) u režiji Klana, ista strana medalje. Nečinjenje pravosuđa (Tužilaštva) produkovalo je blokadu i, zamalo, omogućilo otimanje “Alumine”. 

To Tužilaštvo nije podiglo optužnice protiv Litvanaca i domaćih pomagača u predmetu registracije zaloga na “Biraču” i “Alumini”! To su iste one zaloge u vezi kojih je Uprava kriminalističke policije MUP RS, prije četiri godine, podnijela izvještaj Tužilaštvu, i to su iste one zaloge na osnovu kojih je Jelena Todorović blokirala Aluminu. 

Pitanje je zašto nema završetka istrage?

Da li je pokrenuta istraga protiv zvorničke sudije Jelene Todorović, za kriminalnu blokadu “Alumine”? 

Da li je utvrđena odgovornost predsjednice zvorničkog suda Slavice Tadić za kriminalni rad Jelene Todorović?

Da li je pokrenuta istraga protiv Gordana Pavlovića ili barem utvrđeno porijeko novca kojim je kupio kriminalne zaloge? 

Nije Pavlović optužen ni za jedno djelo, iako je do sada imao niz krivičnih prijava gdje su razni privredni subjekti i ustanove u RS oštećene za višemilionske iznose. Ovim dolazimo do pitanja ko to štiti Gordana Pavlovića?

Da li je pokrenuta istraga protiv Sonje Rubež?

Svi odgovori su Negativni; Nema istraga i nema optužnica!!!

Na ovom blogu je objavljeno toliko dokumenata o kriminalnim radnjama, da se može sastaviti najmanje 10 optužnica u predmetima “Birač”, “Alumina” i “Eneroglinija”.

Država, evidentno, ne funkcioniše, odnosno funkcioniše samo u službi organizovanog kriminala, a najnoviji dokaz tome je i činjenica da službe nisu identifikovale najnovije kriminalne radnje “Lobista” usmjerenih na Ustavni sud BiH i Viši privredni sud u Banja Luci… 

Nijema opozicija - saučesništvo u zločinu
Ovako nešto se ne bi moglo desiti u bilo kojoj zemlji u regionu, a posebno ne nenormalna situacija da opozicija (kao ova u RS) nijemo posmatra kriminal, ne reaguje i na taj način postaje, zajedno sa Režimom, saučesnik u zločinu!

Djelovanjem Klana ugroženo je preko 40 miliona KM potraživanja Republike Srpske, 27 miliona KM “BH Gasa”, 6 miliona KM “Srbija Gasa”, 1.500 radnih mjesta u “Alumini” i, definitivno, opstanak istočnog dijela Republike Srpske.
Istražni organi Srbije, koji pomno prate cijeli ovaj slučaj, namjerni su da se umiješaju u njega, u dijelu koji se odnosi na teritoriju te zemlje; Osim što je ugrožen ozbiljan imovinski interes “Srbija Gasa”, poznato je da su kriminalni učesnici pljačkanja “Alumine”, dio otetog novca prenijeli u Srbiju, izvršili pranje para i  poreske utaje na njenoj teritoriji. 

Uz to, dio novca kojim se pokušava oteti “Alumina” potiče upravo iz “biznisa” sa regionalnog narko tržišta. (nastaviće se)