петак, 20. октобар 2017.

Vukota u Budumipešti

piše: Slobodan Vasković
x


Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica danas se u Budumpešti sastao sa Žoltom Nemetom, predsjedavajućem komiteta za međunarodne odnose FIDES-a i potpredjednika te  grupacije u mađarskom parlamentu, čiji je osnivač i predsjednik Viktor Orban, aktuelni premijer Mađarske. 

Na današnjem sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti ove dvije partije, u skladu sa njihovim zajedničkim interesima i ciljevima.

Dogovorena je črvršća buduća međupartijska saradnja između FIDES-a i Srpske demokratske stranke, data je podrška SDS-u  za učlanjenje u Evropsku narodnu partiju, kao i jačanje saradnje u oblasti ekonomije i bezbjednosti putem zvaničnih ministarstava,

Dogovoren je i razvoj saradnje između lokalnih zajednica.

Nemet je izjavio da mađarska strana sa pažnjom prati aktivnosti SDS-a i da ga posebno raduje njihova posvećenost partijskoj i regionalnoj saradnjii, kao i želji da se SDS uključi u grupaciju evropskih narodnjačkih partija, te da će joj dati  podršku na tom putu.

Govedarica je izjavio da ga posebno raduje prijateljski doček i spremnost najjače političke partije u Mađarskoj da podrži međunarodnu poziciju SDS-a, ocjenjujući da su regionalne saradnje i ekonomska saradnja u regionu su ključna aktivnost koja će pomoći boljem životu svih građana u ovom dijelu Evrope.

U poslednjih mjesec dana, Govedarica je krenuo u jaču diplomatsku  aktivnost. On se ranije sastao sa  predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Evropske narodne partije (EPP) Džozefom Dolom.

Njegova namjera, kako je navedeno iz SDS-a, da stranku predstavi kao politički faktor koji razmišlja u duhu evropske budućnosti, sa ambicijom da to i realizuje kao članica Evropske narodne partije (EPP).