недеља, 22. октобар 2017.

Sukob Pavića i Čubrilovića sve otvoreniji i oštriji

piše: S.V.

Sukob Marka Pavića, predsjednika DNS-a i potpredsjednika te stranke Nedeljka Čubrilovića, koji je i prvi čovjek parlamenta RS, postaje sve oštriji.

Njih dvojica su se nedavno otvoreno sukobili pred stranačkim rukovodstvom, a razlog je Čubrilovićeva sve manje skrivena želja da Pavića potisne u drugi plan i preuzme rukovođenje strankom.

Pavić, svjestan te činjenice, pokušao je Čubrilovića staviti u defanzivan položaj, aluzijama da previše radi u interesu SNSD-a, a premalo u interesu matične stranke, što je Čubrilović odbacio.

"Tuča je još uvijek u rukavicama, ali će ih uskoro sasvim skinuti i jedan i drugi", tvrde moji izvori iz te stranke.

Čubriloviću bliski ljudi već nekoliko mjeseci intenzivno rade na urušavanju Pavićevog integriteta i kredibiliteta unutar DNS-a, insistirajući na poodmaklim godinama lidera DNS-a, "zbog čega je vrijeme da se povuče"; Krajnji cilj udara je da poluge vladanja strankom iz Prijedora pređu u Banjaluku.

Čubrilović, takođe, smatra da bi on trebalo da bude kandidat DNS-a za jednu od predsjedničkih funkcija, dok se Pavić sa tim ne slaže.

Prema tvrdnjama sagovornika iz vrha te stranke, sukob Pavića i Čubrilovića će, izvjesno, kulminirati narednih mjeseci, jer je potpredsjednik DNS-a krenuo u rušenje Gradskog odbora te stranke u Prijedoru, pokušavajući okrenuti nekolicinu funkcionera protiv Pavića. 


Jednim dijelom je i uspio u svojoj namjeri, tako da bi se Pavić uskoro mogao suočiti sa vrlo neprijatnim iznenađenjima u matičnoj stranci u Prijedoru, što je, donedavno, bilo nezamislivo.