среда, 25. октобар 2017.

ŠTA JE POZADINA LJEKARSKE POBUNE : Iza problema u zdravstvu leži sukob između Dodika i Stevanovića

Ljekari i ostali zaposleni u zvorničkoj bolnici od 13. oktobra svakodnevno održavaju proteste zbog odluke Vlade RS da smijeni dosadašnjeg direktora te bolnice Milorada Drljevića i na njegovo mjesto imenuje Jovana Okuku. Vladina komisija tek je iz drugog pokušaja uspjela da ustoliči Okuku, jer su im ljekari okupjeni oko Drljevića prvi put kratko poručili da “popiju kafu i razgule”. 

Drugi put, Komisija je u zvorničku bolnicu došla u pratnji policije, posao obavila iza zaključanih vrata, a primopredaju nije prisustvovao smijenjeni Drljević. 

PRIVATNA KLINIKA
Novi direktor Jovan Okuka osoblju bolnice je poručio da se “pomire s tim” da im je on sada šef i da se vrate na posao. Ljekari i ostali zaposleni ne prihvataju Okuku za direktora, već i dalje pozivaju predsjednika RS Milorada Dodika da dođe u Zvornik i riješi situaciju. Osim Drljevića smijenjen je i zamjenik direktora Zoran Komljenović, koji je jedan od predvodnika pobinjenih radnika bolnice. Na njegovo mjesto imenovana je Ivana Prodanović.

Zaposleni u zvorničkoj bolnici tvrde da je cijeloj situaciji kumovao poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović, koji u Bratuncu gradi  privatnu kliniku vrijednu milion maraka. Po tvrdnjama pobunjenih ljekara, upravo je Prodanović “obmanuo” Vladu i predsjednika RS u vezi sa stanjem u zvorničkoj bolnici, kako bi smijenio direktora koji je poslovao pozitivno. Na taj način bi, smatraju izvori u zvorničkoj bolnici, na Drljevićevo mjesto došao nesposoban čovjek i uništio bolnicu, nakon čega bi pacijenti morali koristiti usluge Prodanovićeve klinike. 

Po riječima jednog od vođa ljekarskog bunta u Zvorinku Zorana Komljenovića, sam Prodanović je priznao da iza Drljevićeve smjene stoji upravo on “kao pojedinac, a ne SNSD”. 

DODIK NAREDIO SMJENU
Stvari, međutim, kako saznajemo, nisu onakve kakvim ih predstavljaju dvije suprotstavljene strane. 

Nalog za Drljevićevu smjenu nije izdao Lazar Prodanović kao pojedinac niti je njegova politička snaga tolika da bi on to mogao učiniti bez odobrenja vrha stranke i Milorada Dodika lično. Znači, nije Prodanović odlučio da smijeni Drljevića, pa o tome obavijestio ministra zdravlja Dragana Bogdanića, a ovaj Dodika, koji je cijelu operaciju aminovao. 

Bilo je obrnuto. Dodik je izdao naredbu da Drljević mora biti smijenen, ministar Bogdanić je tu naredbu sproveo, a da bi se prikrili stvarni razlozi smjene uspješnog direktora zvorničke bolnice, sva odgovornost je prebačena na Prodanovića.

U osnovi izazivanja tektonskog potresa u zvorničkoj bolnici je sukob izmedju Milorada Dodika i SNSD-ovog načelnika Zvornika Zorana Stevanović, koji je eskalirao nakon što je Stevanović, zajedno sa svojim partnerom, Gordanom Pavlovićem, vlasnikom fočasnkog “Pavgorda”, ostao kratkih rukava u slučaju “Alumina”. 

Po nagovoru Stevanovića, kojem je Dodik prvobitno obećao da će finansijski dobro proći u poslu s “Aluminom”,  “Pavgord” je za cca 6,5 miliona evra kupio oko 60 miliona evra potraživanja prema litvanskim firmama. Potraživanja su obezbjeđena kriminalnim aktima Vladimira Romanova i njegovih podređenih dok su vladali Fabrikom glinice “Birač”, na postrojenja  i imovinu “Alumine” i “Birača”.

RAT OKO ALUMINE
 Mjesecima traje saga “Alumina” u kojoj su, osim narečenih upetljani i sudovi, da bi na kraju priče Stevanović i “Pavgord” ostali ratkih rukava. Rat oko “Alumine” prerastao je u lični rat Stevanovića protiv Dodika i vrha SNSD-a, koji ga sada, pred opšte izbore sledeće godine, po svaku cijenu želi politički oslabiti ili marginalizovati. Koliko je Stevanović na udaru vrha SNSD-a govori i podatak da nedavno kao načelnik Zvornika nije pozvan na otvaranje vrtića u krugu “Alumine”. Stevanović se osjeća prevarenim i izdanim od vrha stranke, jer mu nije upalio kriminalni posao sa “Pavgordom”, a spekuliše se da bi uskoro mogao da izađe iz SNSD i napravi novu stranku koja bi se zvala Pokret za Zvornik. 

Znajući da sa Stevanovićem više nema istinskog pomirenja, Dodik je odlučio da ga ruši na svakom koraku. 

Osim “slučaja Alumina”, Dodik je dodatno kivan na Stevanovića pošto je saznao da se ovaj u tajnosti susreće s Draganom Mektićem, ministrom bezbjednosti BiH, kojeg Dodik smatra jednim od svojih naljućih neprijatelja. 

Sve u svemu, direktor zvorničke bolnice Milorad Drljević smijenjen je zato što je čovjek Zorana Stevanovića, a ne zato što je loše rukovodio bolnicom. Procijenjeno je da je suviše rizično da Stevanovićev čovjek bude na toj poziciji, već da na njegovo mjesto treba da bude postavljen čovjek lojalan SNSD-u kako bi pred izbore sledeće godine za stranku obezbijedio logistiku (novac, agitovanje kod birača…). 

SJEČA DIREKTORA
Uostalom, SNSD je i u drugim oblastima počeo sa sječom direktora javnih preduzeća koji su poslovali pozitivno, da bi na te pozicije imenovao ljude lojalne vrhu stranke, koji će direktorske pozicije koristiti da iz tih preduzeća izvuku novac za stranku i obezbijede joj glasove. 

Tako je sredinom avgusta Neđo Mašić, uz asistenciju policije, preuzeo funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora Šumskog gazdinstva „Vučevica“ u Čajniču i pored toga što prethodno dvije sedmice radnici “Vučevice” svakodnevno protestvovali zbog smjene dotadašnjeg direktora Slobodana Pejovića. 

Pobunjeni ljekari bolnice u Zvorniku jesu u pravu, ali je malo vjerovatno da im nije poznata pozadina smjene Milorada Drljevića. Svaljujući svu odgovornost na Lazara Prodanovića neće ostvariti svoj cilj- niti će odbraniti Drljevića niti bolnicu niti svoj položaj. Iz prostog razloga što Prodanović ne stoji iza nje, već Milorad Dodik lično i što su iza kulisa mnogo ozbiljnije stvari od direktorske pozicije.

Novi direktor Okuka, za kojeg u medicinskim krugovima tvrde da je potpuno nesposoban da bude na direktorskom mjestu, najavio je disciplinski postupak protiv pobunjenih radnika. 

"Ukoliko bude pokrenut disciplinski postupak protiv nas angažovaćemo advokate", poručio je doktor Zoran Komljenović.
Komljenović je rekao da se čudi što i dalje ćute oni koji su odgovorni za dešavanja u zvorničkuj bolnici i što se ponašaju kao da se ništa ne dešava. "Selo gori, a baba se češlja", naveo je on. Odgovorni ćute, jer su oni cijeli proces i pokrenuli.