уторак, 10. октобар 2017.

Projekat SUPRO MEDIA – zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu

Medijski centar Beta (MBC) realizuje projekat SUPRO MEDIA – Podrška zagovaranju I zaštiti slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu. Projekat obuhvata 24 multimedijalne priče, realizuje se u četiri zemlje I na četiri jezika (srpski, albanski, makedonski i engleski). 

Partneri MBC-a na projektu su: agencija Beta Press (Beograd), Medijska organizacija KosovaLive (Priština), Televizija Telma (Skoplje) i  bloger Slobodan Vasković (Banja Luka).  

Oktobar je pripremni mesec realizacije projekta, a produkcija traje 10  meseci i realizuje se u periodu novembar 2017. avgusta 2018. Svaki  partner proizvodi po šest multimedijalnih priča (tekst, video, audio) a na osnovu dogovorenih tema.  Partneri će raditi priloge na iste teme, svako  iz svoje zemlje, a u cilju sagledavanja stanja, poredjenja u kretanju procesa i razmeni iskustava.  

Medijski centar Beta i partneri na projektu  će redovno obaveštavati ciljne grupe projekta i javnost regiona o temama i realizoavnoj produkciji, načinima za njeno preuzimanje,  dalje korišćenje i deljenje. 

Produkcija projekta ima posebnu stranicu na sajtu  www.beta.rs  pod nazivom PODRŠKA MEDIJIMA  (ili SUPRO MEDIA). Pored toga agencija Beta će kroz servise vesti besplatno distribuirati produkciju korisničkoj mreži i svojoj publici. Produkcija će biti deljena i kroz  društvene mreže Bete i portal Euraktiv Srbija (www.euractiv.rs), na srpskom i engleskom. Medijska organizacija KosovaLive će produkciju postaviti na sajt www.kosovalive.com  i www.kosovalive.org, besplatno deliti kroz svoje servise korisničkoj mreži i preko društvenih mreža, na albanskom i engleskom. TV Telma će produkciju projekta postaviti  na www.telma.mk  na makedonskom i kad god je to moguće engleskom.  Bloger Slobodan Vasković ce na blogu postavljati multimedijalnu produkciju na srpskom http://www.slobodanvaskovic.blogspot.ba/  


Ova produkcija je podržana od strane Evropske Unije i deo je programa “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”, koji realizuje Udruženje novinara Hrvatske kao deo projekta “Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnost novinara Zapadnog Balkana” koji se sprovodi kroz partnerstvo šest regionalnih novinarskih udruženja: Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara BiH, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruzenje novinara Kosova, Udruzenje novinara Makedonije i Sindikat medija Crne Gore.