петак, 20. октобар 2017.

Farmland ostao bez 36.000 KM; Pravilnika za navodnjavanje ni na vidiku

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem naredio je da se nepostojećoj firmi “Farmland” ne izvrši uplata onih cca 36.000 KM, o čemu sam detaljno pisao; Uprkos tome, fantomski “Farmland” još nije skinut sa Spiska korisnika pomoći za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa. 

Interesantno je da na spisku ima više firmi koje su u vlasniku jednog lica: "Agroimpeks" i "Agroimpeks nova”, čije je sjedište u Banjaluci, odnosno Gradišci. 

Vlasnik je Nikola Vukelić, a dvije njegove firme trebalo bi da dobiju ukupno 25.000 maraka. 

Ruku na srce, Vukelić obrađuje više od 350 hektara voćnjaka i imao je štete od suše, za razliku od “Farmlanda” čiji je alfa-mužjak Dragan Vasiljević napustio BiH i otišao u Majami. 

Nezvanično, na spisku ima još nekoliko firmi koje se vode na “trećim licima”, a u vlasništvu su “Farmlanda”, pa će Vasiljević, svakako, uzeti još para; Metuzalem bi trebalo da se sjeti da je potrebno dobro pretresti spisak, istražiti ga, ali to je već previše za njegova težačka pleća. 

Mirjanićevo naređenje da se “Farmlandu” ne isplati oni cca 36.000 KM ne znači i da je cijela ta stvar gotova, jer se lako može desiti da “zaboravi” šta je naredio.

Kao što je zaboravio da naredi objavljivanje Pravilnika o uslovima za konkurisanje farmera za dodjelu sredstava za kapitalna ulaganja, odnosno za navodnjavanje. 

Radi se o pet miliona maraka koja su obezbjeđena od ruskih klirinških para. 

Farmeri su u čudu što Pravilnika nema; Vjerovatno je Metuzalem još u stanju senilnosti, pa mu na pamet ne pada Pravilnik. Ili je stavio kapu, da mu baš to ne bi “palo na pamet”. 

Metuzalem je još prije mjesec dana obećao farmerima da će “vrlo brzo izaći Pravilnik”, ali od toga još ništa. 

Za sada, ako se Metuzalem ne predomisli  i ne zaboravi šta je koliko do juče govorio, podsticaj farmerima (koji budu ispunili famozne uslove iz famoznog Pravilnika) biće 40%. 

Farmeri s pravom strahuju - prije toga im je Metuzalem obećao podsticaj od 50% na uložena sredstva. Pa zaboravio.