субота, 28. октобар 2017.

Policijska Hunta u oštrom napadu: Dodik na meti Lukača i Ćeranića

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik poslednja je u nizu meta Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, njegovog mentora Predraga Ćeranića, te njihovih beskrupuloznih vojnika Vlade Jovanića, zamjenika načelnika Uprave za policijsku podršku i Jovana Markovića, visokog funkcionera MUP RS.

Narečeni čine sami vrh Policijske Hunte, koja je toliko ojačala da je otvoreno napala čak i Dodika. 

Razlog za napad Hunte na Dodika jeste imenovanje Dražena Višnjića, bivšeg šefa Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS, za savjetnika u kabinetu predsjednika RS.

Višnjić i njegova sajber ekipa napustili su MUP RS početkom septembra ove godine zbog progona, laži, podmetanja, pritisaka da rade nezakonite poslove…, iza kojih su stajali Lukač i Ćeranić, a realizovali ih Jovanić, Marković i Velibor Bajčić, teško kompromitovani inspektor.

Cilj je bio otjerati Višnjića i njegove saradnike i rasturiti sajber odjeljenje; U tome se i uspjelo, premda je takav akt za posljedicu imao svođenje MUP-a RS na seosku policijsku stanicu, jer je preko 90 posto međunarodne razmjene te institucije sa bezbjednosim agencijama najjačih zemalja svijeta išlo upravo preko Višnjića i njegovih saradnika.

Lukač i Ćeranić su odahnuli kada su Višnjić i saradnici napustili MUP RS, jer su, kako su smatrali, otjerali konkurente za visoke pozicije; To je potpuno imbecilan akt, jer se Sajber odjeljenje bavilo teškim kriminalnim aktima, a ne kadrovanjem.

Neko je Dodiku uspio objasniti kakvu štetu su instituciji MUP-a RS napravili Lukač, Ćeranić, Jovanić, Marković i Bajčić, pa je on postavio Višnjića za svog savjetnika: Cilj je bio da se saradnja sa bezbjednosnim strukturama najjačih svjetskih zemalja nastavi, ali bi bila  vođena iz njegovog kabineta, dok bi MUP RS bio njen nosilac.

Međutim, Policijska Hunta se uplašila povratka Višnjića i njegovih saradnika i pokrenula je novu opsežnu akciju protiv njih; Samim tim i protiv Dodika, čiji je Višnjić savjetnik.

Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva RS dostavljeno je “anonimno” niz neistinitih, lažnih, manipulativnih optužbi na račun Višnjića i njegovih saradnika Bojana Simetića, Siniše Stojčića, Stojana Babića i Darka Ćulibrka, nakon čega je, po inerciji, taj “anonimni” dopis proslijeđen Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Riječ je o tehnologiji rada, nikakvoj istrazi, ali je Hunta samo to čekala kako bi u javnost gurnuli “ekskluzivnu” vijest o “istrazi protiv Višnjića”.

Upravo su Jovanić i Marković “anonimni” pisci prijave!

Nikakve tu istrage nema, jer je već ranije Unutrašnja kontrola MUP-a RS sprovela sve istrage po istim lažnim prijavama i utvrdila da je riječ o izmišljotinama.

Zaista je zapanjujuće da se Hunta drznula napasti svog nominalnog šefa Dodika, ali to je tek kolateral cijelog projekta Lukača i Ćeranića; Ukoliko Višnjić i njegovi saradnici odluče da zauvijek napuste ove prostore i prestanu pomagati MUP-u RS u oblasti sajber kriminala, što su nastavili činiti iz Dodikovog kabineta, Republika Srpska postaće na bezbjednosnoj sajber karti prostor označen crnim; Preciznije, prostor na kojem ne postoji sajber bezbjednost!

Nakon poslednjeg napada Hunte na Dodika, u MUP-u RS vlada haotično stanje, jer niko ne zna kako će reagovati lider SNSD-a, koji je direktno ugrožen od Lukača i Ćeranića.

Dodik nije ništa bolje ni zaslužio, jer je upravo on postavio taj dvojac na čelo MUP-a RS, dozvolio da promovišu Jovanića, Markovića i niz drugih kadrova vrlo sumnjive reputacije, među kojima se posebno ističe Bajčić.

Ova priča nije završena, tek počinje, a odlučnost Policijske Hunte da nasrne i na Dodika, kako bi sačuvali sopstvene pozicije, svjedoči o njihovoj opredijeljenosti da po svaku cijenu ostanu na vlasti.

Dodik je, zasad, kažnjen samo kriminalizacijom njegovog kabineta, ko zna kakvu mu kaznu šefovi Hunte pripremaju ukoliko se drzne da istraje na svojim odlukama!!!

Sajber odjeljenje napustilo MUP RS: Otišli zbog progona, podmetanja, etiketiranja, laži i prisiljavanja na nezakonite radnje (06.09.2017.)


piše: Slobodan Vasković

Sedam inspektora Odjeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a RS napustili su ovu instituciju, jer su bili izloženi progonu i pritiscima da rade nezakonite poslove. Jednostavnije rečeno, traženo je od njih da svoja znanja i tehnologiju MUP-a RS usmjere protiv političkih protivnika i kritičara Režima, a da im sajber kriminal bude tek sekundarni posao, što su oni odbili.

Svih sedam inspektora napustilo je MUP RS početkom septembra, a početkom avgusta su zatražili raskid radnog odnosa.

Njihovim odlaskom, MUP RS je obezglavljen, jer je pomenuto Odjeljenje nosilo čak 90 posto međunarodne međupolicijske razmjene.

Najveći progonitelj pomenutih inspektora bio je Vlado Jovanić, visoki funkcioner MUP-a RS, koji nije mogao podnijeti uspjehe Odjeljenja u borbi protiv sajber-kriminala; A ti uspjesi bili su izvanredni. Dovoljno je pomenuti akciju "Port Rojal", koja je trajala dvije godine i u kojoj su pripadnici Odjeljenja (sedam ključnih inspektora) sarađivali sa policijama dvadesetak zemalja svijeta; potom akciju "Odisej" (desetak zemalja) i akciju "Plejada" (desetak zemalja).

Sve to bilo je malo, jer inspektori nisu htjeli da se bave politikom, već borbom protiv sajber kriminala, a treba imati u vidu da je riječ o stručnjacima svjetskog glasa.

Međutim, Jovanić i oni koji su ga "navijali" učinili su sve da ih otjeraju. Suštinski, inspektori su se našli pod udarom kada su zahtijevali da u aferi "Snimak-Papak" prvo saslušaju premijerku Željku Cvijanović, pa onda nastave sa istragom, što je odmah odbačeno.

Dolaskom Dragana Lukača na čelo MUP-a otpočeo je pritisak na Odjeljenje, a godinama se povećavao do neizdrživosti.

To nije spriječila ni činjenica da je Odjeljenje dobilo nekoliko nagrada od FBI, kao i brojne pohvale od te i drugih svjetskih agencija.

Kada su u vrhu MUP-a uvidjeli da ne mogu manipulisati sjajnim stručnjacima, opredijelili su se za etiketiranje, blaćenje, progon i izmišljotine o navodnom "otuđenju donacija", što je, prema tvrdnjama mojih izvora, notorna laž. U tom napadu prednjačio je Jovanić.

"Kada bi to bilo tačno, onda bi to značilo da su sadašnji visoki funkcioneri MUP RS počinili teško krivično djelo, jer su zataškali krivična djela svojih kolega, što je nonsens i neistina. Pomenuti inspektori se sada blate, jer MUP nema racionalno i razumno objašnjenje kako je dozvolio da stručnjaci svjetskog glasa, njih sedam čak, napuste instituciju", tvrde moji izvori iz vrha MUP-a RS.

Oni još navode da je MUP RS sada, praktično, ostao bez Odjeljenja za sajber kriminal, ali i da je sasvim realno da će sofisticirana oprema biti upotrijebljena na nezakonit način, što inspektori koji su napustili policiju nisu dozvoljavali.

Jovanić, visoki funkcioner MUP-a i Bajčić, inspektor, fizički nasrnuli na nekadašnje inspektore sajber odjeljenja MUP-a RS (07.09.2017.)
piše: Slobodan Vasković

Vlado Jovanić, zamjenik načelnika Uprave za policijsku podršku, Boško Pandža, načelnik pomenute uprave, Dragan Jevđenić, načelnik Uprave policije i Jovo Marković, visoki funkcioner MUP RS, ključne su osobe koje su rasturile Odjeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a RS i time nanijeli tešku štetu ovoj instituciji, koju je nemoguće popraviti decenijama.

Sedam inspektora Odjeljenja, koji su napustili ovu instituciju, stručnjaci su svjetskog glasa i odreda su našli, nakon napuštanja MUP-a RS, posao u najpoznatijim svjetskim firmama koje se bave IT tehnologijama.

Paradoks je da niko od njih nije htio napustiti MUP RS, ali su godinu dana bili izloženi teškom mobingu, svakodnevnom progonu i pritiscima da rade nezakonite poslove.

U progonu su prednjačili Jovanić i Marković kreiranjem manipulacija, optužbi i konstrukcija, iz ranga najbolesnijih, protiv vodećih ljudi Odjeljenja; Razlog leži u činjenici da su Jovanić i Marković nesposobni da postignu domete inspektora koji su napustili MUP RS, odnosno uplašeni da bi mogli biti razotkriveni njihovi stvarni poslovi. Koji imaju vrlo malo veze sa policijskim, a o čemu ću pisati narednih dana.

Marković je, istina, osposobljen da pravi lažne tviter profile osoba koje mu se na bilo koji način zamjere (jasno je za šta mu to služi), ali to nije dovoljno da bi se mogao nazvati stručnjakom. 

Uz navedeno, traženo je od sajber Odjeljenja  da svoja znanja i tehnologiju MUP-a RS usmjere protiv političkih protivnika i kritičara Režima, a da im sajber kriminal bude tek sekundarni posao, što su oni odbili.

Progon inspektora nije prestao ni nakon što su napustili MUP RS; Dio njih fizički je napadnut u centru Banjaluke, a napadači su bili Vlado Jovanić i Velibor Bajčić, inspektor, koji se dovodi u blisku vezu sa podzemljem. O tome postoje čvrsti dokazi u MUP RS, ali sve je prikriveno i zataškano.

Nakon otvorenog fizičkog napada u kafani, intervenisala je policija, napisana prijava, ali sve će to završiti u ladici i bez ikakvih posledica po napadače.

Kako bilo koji građanin može biti siguran kada najviši funkcioneri MUP RS fizički napadaju i tuku po kafanama?! Ne može nikako, ali MUP već odavno ne predstavlja čuvare reda, već se pretvorio u svoju suprotnost!

Zataškavanje kriminalnih radnji vioskih funkcionera MUP-a RS i pojedinih inspektora, takođe, je jedan od bitnih razloga progona sajber-inspektora (previše su znali) i uništenja tog Odjeljenja. 

Osim fizičkih napada, Vrh MUP-a RS predvodi i medijsku hajku protiv sada već bivših pripadnika Odjeljenja, blateći ih i iznoseći notorne neistine, laži i konstrukcije, kako bi opravdali njihov progon iz ove institucije.

Svih sedam inspektora napustilo je MUP RS početkom septembra, a početkom avgusta su zatražili raskid radnog odnosa.

Njihovim odlaskom, MUP RS je obezglavljen, jer je pomenuto Odjeljenje nosilo čak 90 posto međunarodne policijske razmjene.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, ovih dana bi mogao sazvati pres i objaviti sledeće: “Ja sam svoj posao završio! MUP RS više ne postoji”! Nakon toga bi mu Milorad Dodik mogao uručiti odlikovanje, bez obzira na međusobno veliko nepovjerenje i izuzetno loše odnose.