четвртак, 20. јун 2024.

Pohlepa Dodikovih: “Prointeru” podsticaj za poljoprivredu od cca pola miliona KM


Piše: Slobodan Vasković


Ne želim uopšte komentarisati krokodislske suze Milorada i Igora Dodika nakon što su brojne firme koje se nalaze pod Igorovom kontrolom stavljene na “Crnu listu” SAD-a  zbog koruptivnih radnji.


Umjesto tog, navešću nekoliko podataka.


Firma matica svih ostalih subjekata koji su se stavljeni na “Crnu listu” je “Prointer” za koji sam već naveo da je njegovo osnivanje bilo izvrsna ideja kako da se formalno legalno, a suštinski nezakonito, uspostavljanjem monopola, političkim nasiljem, na tržištu u korist te firme, izvlačio ogroman novac iz budžeta RS i budžeta BiH.


Pohlepa Dodikovih je beskrajna. 


Svjedoči to i Spisak svih korisnika koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva po osnovu pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela i pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj prizvodnji u 2023. godini.



Prema tom spisku, “Prointer” je na ime podsticaja inkasirao 495.493,78 KM, a u tabeli nema objašnjenja po kom osnovu su dobili podstiicaj. Nema ni potrebe za pojašnjenjem: Dovoljno je da je to firma Dodikovih.


Orali svakako nisu. Ali su baš (za)grabili.


Podsticaje su dobie i firme “A media” i “A radio” i to po 7020 KM radi “podrške informisanju korisnika i promocije sektora poljoprivrede”.


“A media” je kćerka firma Alternativne televizije, a “A radio” je nekadašnji “Radio Igokea” koji je dio grupacije firmi koja su se našle na “Crnoj listi” SAD-a.


Prema mojim informacijama, podsticaji za navede Dodikove firme biće i u ovoj godini minimum koliki i u prošloj.


Osim “Prointera” na "Crnoj listi" SAD  je i firma “Infity international group” d.o.o Banjaluka koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih komanija u BiH: “Prointer ITSS” Banjaluka, “Kaldera company”, “Infinity media”, “K-2 audio services” Banjaluka i “Una WORLD network”.


Osim njih na listi se našla i kompanija “Sirius 2010” koja je, kako je navdeno u obrazloženju, Kancelarije za kontrolu imovine stranaca u SAD (OFAC) posluje unutar Dodikove porodične mreže.



Na “Crnu listu” stavljeni su i Milenko Čičić i Đorđe Đurić.


Đorđe Đurić je badžo Igora Dodika, jer su njih dvojica oženjeni sa dvije sestre. 


Đurić je sin Dragana Đurića, vlasnika firme “Zekstra” koja je učestvovala u kriminalnoj privatizaciji RK “Boska”.


Milenko Čičić je generalni direktor “Kaldera”; Preko te firme oprane su desetine miliona KM za vrijeme Dodikove vladavine.