субота, 15. јун 2024.

ESKLUZIVNO: Milorad Dodik predočio Drašku Stanivukoviću rezultate posljednjih istraživanja za poziciju gradonačelnik Banjaluke i najavio mu da će morati da povuče svoju kandidaturu ako isti rezultati ostanu do početka kampanje za lokalne izbore

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Kako se bliže lokalni izbori u Bosni i Hercegovini to postaje sve vrelije stanje u političkim partijama. Jedan od najzanimljivijih lokalnih okršaja opozicije i pozicije će svakako biti u Banjaluci. Sasvim je izvjesno da će kandidati za poziciju gradonačelnika Banjaluke biti Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nikola Šobot.


2. 

Za sada su male šanse da će se pomenutom trojcu pridružiti i Igor Radojičić. Moji izvori iz Crvene Sekte govore da je Dodik već napravio strategiju za slučaj da se kandiduje i Radojičić, jer on smatra da bi kandidovanje Radojičića najviše štete nanijelo kandidatima Crvene Sekte. 


3.

Ta strategija podrazumijeva davanje otkaza ljudima bliskim Radojičiću, uključujući i njegovu suprugu. Ako to ne bi dalo rezultat, onda bi se prešlo na hapšenje Radojičića u samoj kampanji, jer Dodik protiv njega odranije ima pripremljen kompromitujući materijal.


4. 

Što se tiče kandidata koji su za sada ozvaničili kandidaturu, treba reći da se radi o jednom kandidatu opozicije i dva kandidata vlasti. Za očekivati je da će Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta, dobiti podršku svih onih koje zovemo opozicijom u Banjaluci (SDS, Pokret Nebojše Vukanovića, Banjaluka Zove i dio PDP-a koji ne kontrolišu Draško Stanivuković i Branislav Borenović).


5. 

Sa druge strane, redove vlasti će predvodit Draško Stanivuković i Nikola Šobot. Stanivuković je lični kandidat Milorada Dodika i banjalučkih tajkuna. Sa druge strane, Šobot je kandidat iza kojeg stoje Vlado Crta Đajić i Gradski odbor SNSD-a Banjaluka.


6.

Moram priznati da me je Crta pozitivno iznenandio, jer je i pored žestokog Dodikovog pritiska uspio da izgura Šobota kao svog kandidata. Ovdje treba reći da je Dodik napravio početničku grešku: On je odobrio kandidaturu Šobota, jer je smatrao da će njegov rejting, kao nekog ko je nepoznat biračima, biti ispod 10 % i da on neće uzeti puno glasova Stanivukoviću.


7. 

Moji izvori iz Dodikovog okruženja su mi rekli da se Dodik frapirao kada je prije desetak dana dobio rezultate istraživanja po kojem je Šobot prestigao Stanivukovića po rejtingu u Banjaluci. Ako se uzmu u obzir samo glasovi opredijeljenih birača, istraživanje je pokazalo da bi u ovom momentu za Stanivukovića glasalo 27,5 % birača, dok bi za Šobota glasalo 33,1 % birača.

8.

Navedeni omjer pokazuje da Crta i dalje čvrsto drži kontrolu nad članstvom SNSD-a u Banjaluci i da Dodikovi napori da Stanivukovića prezentuje kao kandidata te stranke za gradonačelnika ne daju gotovo nikakve rezultate. Takođe je interesantno da su predstavnici agencije koja je radila istraživanje prilikom izlaganja rezultata Dodiku rekli da postoji tendencija dodatnog pada rejtinga Stanivukovića, kao i da je sasvim realno da do izbora Stanivukovićev rejting padne na oko 15 %.


9. 

Što se tiče trećeg kandidata, pomenuto istraživanje je pokazalo da Jelena Trivić u ovom momentu uživa podrušku od 39,4 % opredijeljenih birača. To znači da ona ima prednost u odnosu na drugoplasiranog Šobota od 6,3 %. To nije nedostižna razlika, a u slučaju da dođe do dodatnog pada Stanivukovićevog rejtinga, postoji mogućnost da će na dan izbora između Trivićeve i Šobota odlučivati svaki glas.


10. 

Bitno je još reći da je Dodik po dobijanju rezultata pomenutog istraživanja obavio razgovor sa Stanivukovićem i saopštio mu da će u slučaju da Šobot bude imao bolji rejting od njega do sredine septembra ove godine godine, on (Stanivuković) morati da povuče kandidaturu i da javno podrži Šobota. 


Napad Stanivukovićevog i Begićevog portaloida


Više izvora iz PDP-a mi je prenijelo da je Stanivuković sa zgražavanjem primio navedenu vijest i da je naredio saradnicima da se maksimalno angažuju kako bi smanjili rejting Šobota, a povratili dio izgubljenog Stanivukovićevog rejtinga. Da su oni počeli djelovati može se najbolje vidjeti po portalima koje kontrolišu Stanivuković i Ivan Begić, a koji su u posljednjim danima intenvizirali napade na Crtu i Šobota.