среда, 26. јун 2024.

Bitan je žrijeb za petog delegata iz RS u Domu naroda, ali je podjednako bitno da je taj mandat ranije koruptivno dodijeljen SNSD-u, u čemu su učestvovali Ranko Debevec i Milan Tegeltija

Tegeltija i Debevec

Piše: Slobodan Vasković


Žrijeb za petog delegata srpskog kluba u Domu naroda parlamenta BiH biće održan 01. jula, odlučio je CIK BiH, nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo žalbu SNSD-a na odluku CIK BiH da po treći put prizna listić liste PDP-a za Dom naroda.


Osluci Apelacionog vijeća Suda BiH i CIK-a BiH, prethodila je odluka Ustavnog suda BiH (29.03.2024. godine) koji je na ponovno odlučivanje vratio odluku o petom delegatu iz RS, suštinski četvrtom delegatu SNSD-a.


Da podsjetim, nakon izbora, tokom glasanja za liste za Dom naroda, izborna lista SNSD-a dobila je 12 glasova u Narodnoj skupštini RS; Isto toliko je dobila i izborna lista PDP-a, ali je Sud BiH preinačio odluku CIK-a i tako je četvrti mandat dodijeljen SNSD-u.


Na taj način dodijeljen im je i kontrolni paket, odnosno alat da bez saglasnosto te stranke ništa ne može da prođe u Domu naroda BiH, jer ko ima četiri delegata u potpunosti kontroliše sve odluke.


Žrijeb može odlučiti da SNSD izgubi jednog delegata, što onda otvara razne mogućnosti i kombinacije oko eventualnog preslagivanja vlasti na nivou BiH, ali, isto tako, žrijeb može potvrditi i četvrtog delegata SNSD-a, a samim tim i trenutno stanje.



Međutim, mnogo važnije je da se u pomenutu situaciju došlo nizom koruptivnih radnji suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca koji je, u vrijeme dok je obavljao tu dužnost, nezakonito radio u korist SNSD-a i prihvatio njihove žalbe protiv odluka CIK-a.


Cijelu kriminalnu ujdurmu osmislili su tada Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS BiH, i Ranko Debevec i biće zapanjujuće ukoliko se u optužnici, koja uskoro treba biti podignuta protiv Debeveca, ne nađe i ovaj slučaj.


Način izbora ovog delegata trebalo bi biti ključni razlog za istragu protiv Debeveca i Tegeltije, ali i za otvaranje CMS-a u kojem postoje dokazi o namještanju Sudskog vijeća koje je tada, krajem 2022., kontrolisao Debevec i koje je po njegovom nalogu nezakonito postupilo i presudili su u korist SNSD.