среда, 5. јун 2024.

Opšte rasulo u PDP-u: Sve žešći sukobi najbližih saradnika Draška Stanivukovića oko pozicije na izbornoj listi


Piše: Slobodan Vasković

  

Već sada se sa sigurnošću može reći da je PDP stranka koja će prestati postojati nakon lokalnih izbora koji će se održati u oktobru ove godine. Podrazumijeva se da nad sudbinom te stranke neće niko prolivati suze. Izutetak je Branislav Borenović, parazit koji već tridesetak godina luksuzno živi od politike.

 

Kao grobar pomenute stranke ostaće upamćen Draško Stanivuković, koji će zajedno sa PDP-om odmah nakon lokalnih izbora završiti na političkoj deponiji. Zapravo, politička deponija djeluje kao optimistični scenario za Stanivukovića, jer će on prije ili kasnije završiti na dugogodišnjoj robiji.

 

Stanivukoviću će društvo na robiji pratiti većina njegovih saradnika. Za razliku od Ivana Begića, kojem će se vjerovatno obradovati zatvorenici osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora, Stanivukovića i mnogobrojne driniće oko njega pomenuti zatvorenici će dočekati sa znatno manje empatije.

Lokalni izbori u BiH održavaju kroz nekoliko mjeseci. U političkim strankama trenutno su aktivnosti većinom bazirane na kreiranje izbornih listi. Izuzetak nije ni PDP, u kojem je tema izborne liste za Banjaluku dovela tu stranku do tačke usijanja.

 

Dobro upućeni u dešavanja u banjalučkom PDP-u mogu potvrditi da su unutarstranački odnosi unutar te kriminalne organizacije svedeni na „rat svih protiv sviju“. Razlog je jednostavan: bara je sve manja, a krokodila je jako puno.

 

Sve ankete predviđaju da će PDP u Banjaluci osvojiti maksimalno dva odbornička mandata. To znači da u odborničkim klupama vjerovatno nećemo gledati nikoga od sadašnjih odbornika PDP-a.

Iako se najviše radovala obnovi odborničkog mandata Smiljana Moravac Babić, sasvim je izvjesno da njoj to neće poći za rukom. Razlog treba tražiti u činjenici da ona neće biti među prvih pet kandidata na listi. 


Premda je Stanivuković sve vrijeme obećavao Babićevoj da će biti druga na listi, on je to mjesto zagarantovao za pridošlicu Adrianu Basaru. Radi se o provjerenom kadru SNSD-a, koja je u međuvremenu prekomandovana u Stanivukovićev tim.


Mjesta u Skupštini neće biti ni za Jovu Savanovića, Krstu Golijana i Dragan Milovanovića. Umjesto njih, Stanivuković namjerava prednost dati doskorašnjem socijalisti Davoru Šešiću. Stanivuković je obećao Šešiću da će u kampanji izdati direktivu predsjednicima mjesnih odbora da glasove kanališu ka njemu, umjesto prema pomenutom trojcu.

Stanivukovićeve namjere nisu ostale tajna za sadašnje odbornike PDP-a. Tako su pojedini od njih zaprijetili Stanivukoviću da će u jeku kampanje napustiti PDP ukoliko ne budu na vrhu izborne liste za predstojeće izbore.