петак, 14. јун 2024.

BANJALUČANI GUBE STRPLJENJE: Stanivuković grad zelenila pretvara u grad betona


Stanari naselja Borik, zbog gradnje stambene zgrade umjesto vrtića i škole, protestvuju pod motom „Ne urbicidu, ne betonizaciji i uništavanju našeg naselja“. Pitaju nadležne: - kako je moguće da u gradu u kojem postoji zabrinjavajući manjak vrtića, u kojem se u osnovnim školama dodaju spratovi i uvode međusmjene da bi se mogli smjestiti svi učenici, neko može smatrati da ovako veliko naselje nema potrebe za školom i vrtićem


Piše: Žurnal.info


U redakciju Žurnala stigao je dopis grupe građana banjalučkog naselja Borik, koji ukazuju na izmjene regulacionog plana za Centar-Aleja, kojima se briše prostor planiran za izgradnju osnovne škole sa sportskim terenima i skoro polovina planiranog prostora za vrtić. Na tom mjestu predviđena je gradnja stambene zgrade sa četiri lamele i sedam spratova.

Stanovnici ovog naselja se pitaju - kako je moguće da u gradu u kojem postoji zabrinjavajući manjak vrtića, pa otvaranje privatnog vrtića postalo jako unosan biznis (cijena boravka u privatnim vrtićima za dvoje djece iznosi 800-1000 KM), u kojem se u osnovnim školama dodaju spratovi i uvode međusmjene da bi se mogli smjestiti svi učenici, u kojem nastavni kadar ne može naći posao, u kojem gradonačelnik najavljuje Dane porodice (poput nedavno održanih Dana porodice u Beogradu), u kojem se stanovi po ludo visokim cijenama prodaju prije nego što se iskopa temelj za zgradu i bar trećina zjapi prazna (praktično pretvarajući grad u veliki hotel), neko može smatrati da ovako veliko naselje nema potrebe za školom?!


URBANISTIČKI PLAN STAR 50 GODINA

Stanovnici Borika pitaju - “Kako se niko ne zapita, zašto su na ranijem regulacionom planu uopšte bili planirani škola i vrtić?“ 

Urbanistički plan u Banjaluci, kao strateški dokument, još nije usvojen, a osnova za građevinske radove i dalje je urbanistički plan donesen prije više od pola vijeka, 1970. godine?!! Najavljena je izmjena tri regulaciona plana, kojima će se nekadašnji grad zelenila u potpunosti pretvoriti u grad betona i papreno skupih kvadrata u novosagrađenim zgradama. 


Regulacionim planom „Centar-Aleja“, kod Tržnog centra Merkator, u naselju Boriku, umjesto vrtića ili škole ucrtan je stambeno poslovni kompleks, kome se dodaje poslovni objekat na zelenoj površini, na potezu od kapije banjalučkog Univerziteta i Tržnog centra Merkator. Gradonačelnik Draško Stanivuković, zajedno sa „investitorima“, definitivno je odlučio da uništi Borik, koje slovi kao jedino planski izgrađeno banjalučko naselje. Potvrđuje to i izmjena regulacionog plana prema kojoj se na prostoru „Plave pijace“, u neposrednoj blizini Osnovne škole „Vuk Karadžić“, namjeravaju izgraditi dvije kule, od 14 i 15 spratova. Uz to, Stanivuković, koji je potpisao sve izmjene regulacionih planova, u kompleksu bivše „Fruktone“, opet u dosluhu sa „investitorima“, planira gradnju pet lamela, spratnosti od 8 do deset spratova. Umjesto vrtića, škole i neophodnih garaža, stanovnicima Borika tako se servira još stambeno-poslovnih zgrada i još betona. 


GRAĐEVINE MOGU SVUDA

Stanivuković, koji je ranije organizovao proteste povodom uvođenja preduzeća “Autoprevoz” u posjed parkinga na prostoru nekadašnje Stare autobuske stanice u centru grada, teatralno poručujući „ovo je naša zemlja“ i optužujući sudove da su „legalizovali kriminal“, sada regulacionim planom namjerava da duž čitavog parkinga izida zgrade od 4 lamele i 8 spratova. 


Preko puta, na svega desetak metara udaljenosti, firma „Prointer“, koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, gradi zgradu od 15 spratova, nakon što je Stanivuković aminovao da se sruši objekat nekadašnje “Poštanske štedionice RS”, poznata kao kuća Bukinac.


“Na osnovu pravosnažnog rješenja Odjeljenja za prostorno uređenje, Gradske uprave Banjaluka, kojim je izdata dozvola za njegovo uklanjanje, uklonjen je objekat u ulici Milana Tepića. Radovi na pomenutoj lokaciji izvode se uz dosljedno poštovanje navedenog akta i svih propisa”, rekli su ranije u “Prointeru” za portal CAPITAL.


Vila znamenitog doktora Đorđa Bukinca, osnivača Ljekarske komore Vrbaske banovine, srušena je krajem prošle godine da bi „Prointer“ mogao da krene sa gradnjom nebodera. Sam Stanivuković je priznao da je dozvolio gradnju „Prointeru“ kako bi mu Dodik&Dodik dozvolili izgradnju novog hotela „Palas“, čiji je investitor Milan Janković, poznatiji kao Filip Zepter. Novi hotel, koji se gradi odmah kraj starog „Palasa“, biće visok oko stotinu metara i potpuno će arhitektonski odudarati od ostalih građevina u najstrožem gradskom jezgru. 


Izmjenjen je i regulacioni plan prostora „Paskolina ciglana“,  na kojem je Stanivuković, u kampanji pred izbore na kojima je izabran za gradonačelnika, obećavao „Ćirilični park“. Taj „ćirilični park“ se, prema izmjenjenom regulacionom planu, pretvorio u osam lamela od po sedam spratova. Ćirilična slova, svih trideset iz azbuke, prema najavama gradonačelnika, trebalo bi da budu postavljena na „Kupusištu“. Projekat „Ćirilični park“ Stanivuković je predstavio kao „30 kreativno osmišljenih azbučnih slova“, pritom nudeći Banjalučanima priliku da postanu "zadužbinari", ako investiraju u jedno od slova!


Kakav jeftin trik, koji bi mogao da ostane samo maheraj ako se ostvare glasine da Stanivuković, u dosluhu sa „investitorima“, odustaje od „Ćiriličnog parka“, jer je prijeka potreba, i za njega i njegove najbliže saradnike, kao i za „investitore“, da se na toj  atraktivnoj lokaciji izgradi soliter od deset spratova.