уторак, 18. јун 2024.

Konobaru iz Sarajeva koji se javio na oglas Kavčana za ubicu kumovi su Osmica i Skaka

Piše: Slobodan Vasković


Kenan Habeš, konobar iz Sarajeva koji se, prema Skaj porukama koje su objvile nedavnoi “Vijesti” iz Podgorice, u kumovskim vezama je sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA BiH i bivšom gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom.


On se, u januaru 2021. godine, Kavčanima nudio da ubija za njihov račun, a razgovor sa njim za taj posao obavio je Dražen Milović,. Član Kartela iz Trebinja, inače rođak Ljuba Milovića, koji je u bjekstvu.


Ono što je interesantno jeste da je Osman Mehmedagić Osmica u izvrsnim odnosima sa H.K., te je bio kum jednom njegovom djetetu koje je po Osmici i dobilo ime.


Skaka je bio kum drugom djetetu, a Habeša. je, potom, zaposlio u Gardsku vijećnicu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 25.07.23. optužnicu protiv Skake, a Opštinski sud je potvrdio, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.


Osmica je bio uhapšen 18.12.2023. godine, zajedno sa Rankom Debevecem, bivšim predsjednikom Suda BiH, zbog prisluškivanja sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, te brojnih drugih zloupotreba.


Uskoro se očekuje podizanje optužnice protiv Osmice i Debeveca.