субота, 22. јун 2024.

Betonizacija Banjaluke u punom jeku: Draško Stanivuković dogovorio sa tajkunskom porodicom Jarić izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa na zemljištu banjalučke Mljekare

Piše: Slobodan Vasković

 

Nema sumnje da je svakom stanovniku Banjaluke jasno da Draško Stanivuković ima namjeru da u potpunosti izbetonira svaki pedalj Banjaluke. Betoniranje samo po sebi nije krajnji cilj Maloz Zlog Patuljka, nego samo sredstvo u ostvarenju pravog cilja - sticanje milionskih iznosa kroz saradnju sa tajkunima koji grade stambene i poslovne objekte.

 

Proces betonizacije Banjaluke je započet još za vrijeme gradonačelničkog mandata Dragoljuba Davidovića. On je upravo zbog toga dobio nadimak „Zgradoljub“. U to vrijeme niko normalan nije ni slutio da će nakon njega doći još veće bitange na poziciju gradonačelnika Banjaluke.




Ovdje treba reći da je najviše „kičme“ prema tajkunima pokazao Slobodan Gavranović. Naime, za vrijeme njegovog gradonačelničkog mandata dobar dio banjalučkih tajkuna se držao podalje od Gradske uprave, jer im on to nije dozvoljavao. Gavranović će ostati upamćen i po tome što je Milorad Dodik morao njega da pita za dozvolu kada dolazi u prostorije Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.



Nakon Gavranovića na čelo Banjaluke je došao Igor Radojičić. On je nastavio proces betonizacije započet za vrijeme Davidovića. Ovdje je bitno reći da se Radojičić izdvaja od Davidovića samo po tome što je betonizaciju povjerio sebi bliskim tajkunima, a na uštrb tajkuna bliskih Dodiku. Najdeblji „kajmak“ u poslovima poklanjanja građevinskog zemljišta tajkunima za vrijeme Radojičića je pokupio Srđan Amidžić. On je na tim poslovima stekao milione.

 

Da postoji i gori od Davidovića i Radojičića pokazao je mlađani Stanivuković. Za razliku od Radojičića koji je tajkune podijelio na svoje i tuđe, Stanivuković je priglio sve tajkune.


Među najdraže Stanivukovićeve tajkune trenutno spadaju Veljko i Vedran Jarić, vlasnici građevinske firme „Aragosta“. Već sam pisao o tome da je Stanivuković dogovorio sa Jarićima da pomenuta firma za bagatelu kupi zemljište gradskog preduzeća „Vodovod“ u samom centru Banjaluke.


 

Zemljište „Vodovoda“ nije jedina lokacija na kojoj se utalio pomenuti trojac. Više izvora mi je potvrdilo da je Stanivukovićeva Gradska uprava izdala Jarićima građevinsku dozvolu za izgradnju kompleska od 600 stanova, na zemljištu Mljekare u centru Banjaluke. Osim procenta, Stanivuković je tražio od Jarića da ga za gradonačelnika Banjaluke podrži pokret Igora Radojičića. Radojičić se samo formalno nalazi na čelu tog pokreta, a njegovi stvarni vlasnici su Jarići.