петак, 7. јун 2024.

Ko će koga uhapsiti: Težak sukob Kostreševića i Marića sa Kajganićem i Bajićem

Piše: Slobodan Vasković


Već mjesecima traje teški sukob između Siniše Kostreševića, direktora Policije RS i Miodraga Bajiića, šefa Posebnog odjeljenja za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.


Kostrešević se plaši da bi Bajić mogao da ga uhapsi, jer ima brojne dokaze o njegovom kriminalnom djelovanju. Između ostalog, Bajić, sasvim sigurno, posjeduje dokaze da je Kostrešević pomogao Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javnio zdravstvo, da pobjegne iz RS.


Zeljković je, 15.09.2021. godine, kada je izdan nalog za njegovo hapšenje, naopustio BiH u pratnji Kostreševića. Granična policija BiH nije evidentirala njihov izlazak iz BiH, ali jeste policija Hrvatske ulazak, koji se desio u 15.09 časova na graničnom prelazu Gradiška.


Zeljkovićev izlazak iz BiH nije evidentiran, jer je Kostrešević, koji je bio u automobilu isped onog koji je vozio Zeljkovića, pokazao službenu legitimaciju.


Tokom suđenja Zeljkoviću, Kostrešević je pomenut samo jednom, ali Tužilaštvo nije do kraja pojasnilo njegovu ulogu u ovom slučaju.



Bajić ima sve dokaze, ali ne hapsi Kostreševića, jer ne smije, budući da se plaši odmazde Milorada i Igora Dodika; Posebno Igora Dodika koji najviše štiti Kostreševića.


Međutim, takvu situaciju koristi direktor Policije koji prati svaki Bajićev korak, a redovno se skidaju snimci sa video kamera kada Bajić izađe iz države kako bi se vidjelo ko je sa njim u službenom automobilu i da li je bilo zloupotrebe.


Odnosi između Kostreševića i Bajića su došli do pucanja i, prije ili poslije, krenuće da se, koristeći institucije, obračunaju jedan sa drugim.


Slična situacija je i sa Milankom Kajganićem, Glavnim tužiocem Tužilaštva BiH. I on se nalazi na udaru Kostreševića i Mladena Marića, načelnika Uprave za organizovani kriminal, koji čine sve da mu spakuju krivičnu prijavu.



Za ove pokušaje, Kostrešević i Marić imaju podršku nekih tužilaca Tužilaštva BiH koji bi da uklone Kajganića.


I njegovi prelasci preko granice se prate, kao i kretanje po BiH, a dosad su, najmanje deset puta, skinuti snimci sa video nadzora na granici kako bi se vidjelo s kim je Kajganić bio pri napuštanju BiH.


Kajganić je, prema mojim informacijama, upoznat sa udarom Kostreševića i Marića.



Ovi sukobi svjedoče o tome da su snage koje sprečavaju procesuiranje kriminala  još uvijek izuzetno jake, čim sebi dopuštaju da jurišaju na nosioce najviših tužilačkih funkcija.


Situacija je takva da će morati, u narednih dva do tri mjeseca, pasti ili Kajganić i Bajić ili, pak, Kostrešević i Marić.