понедељак, 24. јун 2024.

PDP u Banjaluci ne uspijeva da sastavi listu za odbornike; Oba Stanivukovićeva fotografa odbili da idu na listu


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Posljednja dešavanja u Gradskom odboru PDP-a Banjaluka potvrduju ono o čemu sam pisao u više navrata: ta stranka može na predstojećim lokalnim izborima da računa na masimalno dva odbornika. Tome u prilog idu sva istraživanja javnog mnjenja, čije rezultate Draško Stanivuković i Branislav Borenović kriju od većine funkcionera te stranke.


2. 

Dodatne probleme u pomenutoj stranci stvorio je sukob Stanivukovića i Borenovića oko mjesta nosioca odborničke liste. Stanivuković je to mjesto ranije obećao Nebojši Driniću, poznatom po nadimku „Drina Trećina“. Sa druge strane, Borenović je svjestan da je Drinić u Banjaluci poznat jedino po kriminalu i da će odbiti mnoge glasače.


3. 

Drinić je planirao da osvoji odbornički mandat, kako bi mogao tražiti da bude izabaran za predsjednika Skupštine Grada Banjaluka. On bi sa te pozicije nastavio da pljačka stanovnike Banjaluke, samo sa puno većim intenzitetom nego sada.


Drinić

4. 

Sem prema Driniću, Stanivuković planira da sigurne glasove usmjeri i prema Adriani Basari. Radi se o dugogodišnjem članu SNSD-a, koja se prije nekoliko mjeseci priključila Stanivukovićevom timu.


5. 

U slučaju da Stanivuković uspije da za odbornike progura dvojac Drinić-Basara, to će značiti da su izvisili svi sadašnji odbornici PDP-a u Banjaluci. Najveće nezadovoljstvo takvim vrlo izvijesnim raspletom u posljednje vrijeme pokazuju Smiljana Moravac Babić i Krsto Golijanin. Oni su Stanivukoviću već najavili da će napustiti PDP ako ne budu među prvih pet na listi za odbornike.

Teta Smilja

6. 

Za razliku od prvih pet mjesta na listi, za pozicije 6 – 34 nema puno zainteresovanih. Šta više, moglo bi se slobodno reći da Stanivuković hvata na ulici ljude i moli ih da budu PDP-ovi kandidati za odbornike.


7. 

Interesantno je da su oba gradska fotografa odbili Stanivukovićev prijedlog da budu kandidati za odbornike. Prvo je Stanivukovića odbio fotograf Aleksandar Čavić. Radi se o poprilično namazanom tipu, koji već dugo „pliva“ u Gradskoj upravi. 


Njega je tamo zaposlio Igor Radojičić. Po dolasku Stanivukovića na čelo grada, Čavić se vrlo brzo prilagodio na novonastalo stanje. 


Fotograf Čavić i Stanivuković

Čavićevo odbijanje Stanivukovića je i logično, jer je svjestan da ne postoje nikakve šanse da Stanivuković ponovo bude izabrana za gradonačelnika, pa ne želi da bude neko ko će „ići u četnike 1946. godine“.


Stanivukovićev i Radojičićev fotograf (prvi s lijeva)

8. 

Znatno veće iznenađenje je to što je Stanivukovića odbio drugi fotograf – Sergej Ćuković. 


Sergej Ćuković

Radi se licu koje je lično zaposlio Stanivuković u Gradsku upravu, po izboru za gradonačelnika. Ćuković je izgovor našao u tome da ne želi da bude neko ko će samo popuniti listu, kada se zna da on (Stanivuković) planira da sigurne glasove kanališe ka Driniću i Basari.