недеља, 30. јун 2024.

Počeli fizički obračuni između Crtine frakcije i frakcije Draška Stanivukovića unutar Sekte: Brutalno pretučen Rade Božić, predsjednik savjeta mjesne zajednice Stričići, koji je prije nekoliko dana otjerao Nebojšu Drinića sa Manjače


 

Draško Stanivuković u očajnom stanju zbog katastrofalnog rejtinga; Na posljednjem sastanku sa najbližim saradnicima Stanivuković gađao pepeljarom Nebojšu Drinića

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Istraživanja javnog mnjenja u posljednjih nekoliko mjeseci su pokazala da se Draško Stanivuković, kao kandidat za funkciju gradonačalnika Banjaluke, po rejtingu nalazi iza Jelene Trivić i Nikole Šobota.


2. 

Da je Trivićeva ispred Stanivukovića to je bilo i za očekivati. Međutim, pravo je iznenađenje da je Šobot, iako potpuni politički anonimus, prestigao Stanivukovića. Premda je Stanivuković lični kandidat Milorada Dodika, pokazuje se da glasači Crvene Sekte imaju potpuno drugačiji puls u odnosu na Dodika.


3. 

Očigledno je da Dodik i dalje ne kontroliše Gradski odbor SNSD-a Banjaluka, kao što ga nikada nije ni kontrolisao. Iako se trude da to tako ne izgleda u javnosti, i dalje se vodi oštar rat između frakcije Dodikovih poslušnika u Banjaluci i kadrova odanih Vladi Đajiću Crti. 


Ovdje treba reći da je Crta među simpatizerima Sekte u Banjaluci znatno omiljeniji od Dodika. Uostalom, Dodik je na posljednjim opštim izborima, uprkos pljački glasova, teško poražen u Banjaluci od Jelene Trivić, dok je Crta na nivou svoje izborne jedinice pobijedio Draška Stanivukovića.


4. 

Što se tiče Maloz Zlog Patuljka, on u zadnje vrijeme trpi poraz za porazom. Posljednji u nizu tih poraza je odluka SDS-a da podrži Jelenu Trivić za gradonačelnika Banjaluke. Iako je Stanivuković uspio da novcem i obećavanjem zapošljavanja kupi dio članova Gradskog odbora SDS-a u Banjaluci, to mu nije bilo dovoljno da zadobije podršku tog odbora.

 

5.

Odmah po saznanju da je Trivićeva dobila potršku SDS-a, Stanivuković je održao sastanak sa najbližim saradnicima. Atmosfera na tom sastanku je bila komemorativna, a sastanak se manje više sveo na Stanivukovićev monolog, u kojem je vrijeđao saradnike, govoreći im da im je dao sve, da im je dopustio da pljačkaju koliko hoće, a da su ga oni ostavili da se bori sam. 


6.

Jedino spominjanjanja vrijedno sa tog sastanka je to da je Stanivuković u jednom momentu bacio pepeljaru ka Nebojši Driniću (nije ga pogodio), nakon što se Drinić javio za riječ i pokušao da objasni kako stanje nije toliko loše i da još postoje šanse da Stanivuković povrati izgubljeni rejting.

 

7.

Na kraju, treba reći da je Stanivukovićevo stanje očaja zasnovano na trenutnom stanju činjenica. Naime, on je svjestan da za svoju kandidaturu neće dobiti podršku niti jedne političke stranke u Banjaluci, pa čak ni koalicionih partnera Sekte. Zbog toga je sasvim izvjesno da on na predstojećim izborima neće osvojiti više od 15 % glasova, što će značiti kraj njegove političke karijere.


субота, 29. јун 2024.

Branislav Borenović dobio od Draška Stanivukovića 800.000 KM kako bi podržao njegovu kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

U toku ljeta 2020. godine unutar PDP-a je razmatrano pitanje koga na lokalnim izborima kandidovati za poziciju gradonačelnik Banjaluke. Prema dogovoru unutar opozicije kandidata za tu poziciju je trebao da predloži PDP.

 

2.

Unutar PDP-a kao kandidati za funkciju gradonačelnika su se izdvojli Jelena Trivić i Draško Stanivuković. Javnost je iznenadila odluka rukovodstva PDP-a da prednost da Drašku Stanivukoviću, jer su tadašnja istraživanja pokazivala da Jelena Trivić bolje kotira među biračima.

 

3.

Nakon izbora za gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković je najbližim saradnicima rekao da je kandidaturu unutar PDP-a obezbijedio tako što je Branislavu Borenoviću dao u kešu 300.000 KM.

4. 

Od tog novca Borenović je tada kupio stan u centru Banjaluke, a ugovor o kupovini stana je zaključen kod notara Jelene Bulatović iz Banjaluke. Kako Borenović nije imao pokriće za novac kojim je kupio stan, on je sa notarom dogovorio da u ugovoru kao kupac bude označena njegova majka.


5. 

Svima je poznato da Borenović nema ni dana radnog staža van politike. Dobra plata ili naknada, bez obaveze šljakanja od 8-16 h, oduvijek su bili principi po kojima je on djelovao. Još ako se usput može uzeti koja kinta za podršku nekom od kandidata, onda njegovoj sreći nema kraja.


6. 

Očigledno da su se Borenoviću osladile novčane akvizicije sa Stanivukovićem, pa se dosjetio da i lokalne izbore 2024. godine iskoristi kao priliku da „podeblja“ novčani saldo. Iako je nakon opštih izbora 2022. godine unutar PDP-a svima postalo jasno da je Draško Stanivuković ucijenjeni potrčko Milorada Dodika, Borenović je odlučio da Stanivukovića ponovo podrži za gradonačelnika Banjaluke.


7. 

Stanivuković ne bi bio Stanivuković kada se pred drugima ne hvalio o svemu i svačemu, pa i o tome kako je kupio Borenovića. Prije nekog vremena Stanivuković je u užem društvu rekao da je Borenoviću dao 800.000 KM kako bi podržao njegovu kandidaturu. Stanivuković je tada dodao da mu je Borenović obećao da će mu nakon lokalnih izbora prepustiti vođenje stranke i da on (Borenović) želi da se finansijski obezbijedi za budućnost.


8. 

Očigledno da je Borenović dobro izračunao da će sa 800.000 KM moći da dogura do penzije „bez motike“. S obzirom na cifru koju je dobio od Stanivukovića, više nikoga ne treba da čudi to što Borenović i dalje uporno podržava njegovu kandidaturu za gradonačelnika. Još manje ne treba da čudi to što Borenovića ni najmanje ne interesuje da li će PDP kao stranka prestati da postoji nakon lokalnih izbora.


9. 

I dok Igor Crnadak, Milko Grmuša i nekolicina drugih funkcionera PDP-a pokušavaju da spasu stranku od potpunog debakla na izborima, Borenović troši po Evropi novac dobijen od Stanivukovića. Tako se kod Borenovića našlo vremena i novca da skokne do Njemačke i odgleda nekoliko utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu.

 


четвртак, 27. јун 2024.

Gradski odbor SDS Banjaluka podržao kandidaturu Jelene Trivić za gradonačelnicu Banjaluke


Piše: Slobodan Vasković


Gradski odbor SDS Banjaluka odlučio je da podrži kandidaturu Jelene Trivić, predsjednice Narodnog fronta, za gradonačelnicu Banjaluke na lokalnim izborima u oktobru.


GO SDS BL je ovu odluku donio u potpuno demokratskoj atmosferi - tajnim glasanjem članovi Gradskog odbora mogli su da se odluče između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića.



Trivićeva je odnijela pobjedu, a Stanivuković teško poražen, iako je nedjeljama lobirao među članstvom SDS-a u Banjaluci da mu daju podršku.


Prije toga, Gradski odbor SDS Banjaluka odlučio je, takođe tajnim glasanjem, da SDS u Banjaluci ne ide sa svojim kandidatom.


Željko Raljić, predsjednik Gradskog odbora Banjaluka, uradio je odličnu stvar, stavljajući obje odluke na tajno glasanje.


Tabla “SD Solar”, firme Dodikovog Skajkumčeta Dragana Stankovića, osvanula na jednoj od vila porodice Bude Stankovića u Velikom Blaškom


Piše: Slobodan Vasković


Redovno pratim šta se dešava sa viletinama Bude Stankovića i njegovih sinova koje zvrje prazne u Velikom Blaškom, blizu Laktaša.


Jedina promjena u odnosu na 21.05.o.g., kada sam objavio fotografije tih objekata, jeste da je na jednoj od vila postavljena tabla sa imenom firme “SD Solar”.


Sjedište firme je u Velikom Blaškom, upravo tamo gdje su vile Stankovića, a vlasnik firme je Dragan Stanković, direktor RUGIP-a.


Okružni privredni sud Banjaluka upisao je povećanje osnovnog kapitala “SD Solar” na 1.524.409 KM


Firma je, kako sam ranije objavio, osnovana 03.03.2024. godine. 




Stanković je na “Crnu listu” SAD-a dospio 15.03.2023. godine, ali je, očito, našao način da položi novac za osnivački ulog firme. Trebalo bi taj patent da ponudi ostalim firmama iz Dodikovog privatnog carstva kako bi prestali sa kuknjavom.


Dragan Stanković je sin Bude Stankovića, Dodikovog kuma i kriminalca bez presedana. Ali i nasilnika koji je mnogo toga, na svoj nasilnički način, “odradio” za kuma.


Napadi sa leđa “teleskopima” i ostali nasilni akti samo su dio opširnog Stankovićevog arsenala za odbranu kuma. Uz to, zbog kuma se intenzivno družio sa Miodragom Dakićem Dakom, poznatom na Skaju kao “Genije”.



Daka se, kao i Stankovićev sin Dragan, nalazi na Crnoj listi SAD-a, a Dragan Stanković se kao i Daka nalazi na Skaju, ali koga briga.


Važno je da širi poslove. Paneli griju sve, ostane nešto i da se naplati od EPRS, plus poticaji.   



Vile porodice Bude Stankovića, kuma Milorada Dodika u Velikom Blaškom; U vilama ne živi niko, ali je bitno da su najveće u selu i da blješte dan i noć (21.05.2024.)

Piše: Slobodan Vasković


Gramzivost je ključna odrednica djelovanja Milorada Dodika, njegovih kumova preko kojih je opljačkao dobrim dijelom RS, kao i klijentelističkokriminalne elite kojom se okružio i uz čiju pomoć je spržio sve resurse Republike Srpske.


Budo Stanković

Na naslovnoj fotografiji je jedna od tri vile Bude Stankovića&sinova, Dodikovog kuma, beskrupuloznog, nasilnog gangstera kojem je Dodik, kao ličnu svojinu, dodijelio Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne odnose.


Dragan Stanković

 Na čelu RUGIP-a se nalazi Stankovićev sin Dragan, ponosni nosilac Skaj aplikacije, duboko umiješan u narkoposlove.


Drugi Stankovićev sin Predrag je nasilnik bez presedana, koji je vodio KBS “Hektor” iz Laktaša.


Stankovići su, pljačkajući sa Dodikom, stvorili pravu imperiju, a da bi pokazali koliko su “veliki” u selu Veliko Blaško kod Laktaša, izgradili su tri nove vile i to u jednoj ogradi.



Imanje blješti, tu je egzotično rastinje, “zategnut” asfalt, a većina vila je prazna, jer Stankovići živeu raskošnim stanovima u gradu. 



Naravno, uobičajeno za hulje bliske Dodiku, je da potneciraju “srpstvo”, iako je riječ o najobičnijim hohštaplerima: Zato se kriju za Srpskih zastave, a tu je i displej koji pokazuje vrijeme i temperaturu. 


Naravno, tu su i solarni paneli, da pokažu da Stankovići otimaju i na tim poslovima.


Već sam objavio da je Dragan Stanković, koji je na Crnoj listi SAD-a, otpočeo je posao sa proizvodnjom električne energije preko svoje privatne firme “SD Solar” čije je sjedište u Velikom Blaškom, kod Laktaša.

Okružni privredni sud Banjaluka upisao je povećanje osnovnog kapitala “SD Solar” na 1.524.409 KM.


среда, 26. јун 2024.

Bitan je žrijeb za petog delegata iz RS u Domu naroda, ali je podjednako bitno da je taj mandat ranije koruptivno dodijeljen SNSD-u, u čemu su učestvovali Ranko Debevec i Milan Tegeltija

Tegeltija i Debevec

Piše: Slobodan Vasković


Žrijeb za petog delegata srpskog kluba u Domu naroda parlamenta BiH biće održan 01. jula, odlučio je CIK BiH, nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo žalbu SNSD-a na odluku CIK BiH da po treći put prizna listić liste PDP-a za Dom naroda.


Osluci Apelacionog vijeća Suda BiH i CIK-a BiH, prethodila je odluka Ustavnog suda BiH (29.03.2024. godine) koji je na ponovno odlučivanje vratio odluku o petom delegatu iz RS, suštinski četvrtom delegatu SNSD-a.


Da podsjetim, nakon izbora, tokom glasanja za liste za Dom naroda, izborna lista SNSD-a dobila je 12 glasova u Narodnoj skupštini RS; Isto toliko je dobila i izborna lista PDP-a, ali je Sud BiH preinačio odluku CIK-a i tako je četvrti mandat dodijeljen SNSD-u.


Na taj način dodijeljen im je i kontrolni paket, odnosno alat da bez saglasnosto te stranke ništa ne može da prođe u Domu naroda BiH, jer ko ima četiri delegata u potpunosti kontroliše sve odluke.


Žrijeb može odlučiti da SNSD izgubi jednog delegata, što onda otvara razne mogućnosti i kombinacije oko eventualnog preslagivanja vlasti na nivou BiH, ali, isto tako, žrijeb može potvrditi i četvrtog delegata SNSD-a, a samim tim i trenutno stanje.



Međutim, mnogo važnije je da se u pomenutu situaciju došlo nizom koruptivnih radnji suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca koji je, u vrijeme dok je obavljao tu dužnost, nezakonito radio u korist SNSD-a i prihvatio njihove žalbe protiv odluka CIK-a.


Cijelu kriminalnu ujdurmu osmislili su tada Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS BiH, i Ranko Debevec i biće zapanjujuće ukoliko se u optužnici, koja uskoro treba biti podignuta protiv Debeveca, ne nađe i ovaj slučaj.


Način izbora ovog delegata trebalo bi biti ključni razlog za istragu protiv Debeveca i Tegeltije, ali i za otvaranje CMS-a u kojem postoje dokazi o namještanju Sudskog vijeća koje je tada, krajem 2022., kontrolisao Debevec i koje je po njegovom nalogu nezakonito postupilo i presudili su u korist SNSD.


уторак, 25. јун 2024.

Čekajući Bijeli peškir

Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik nikako da se oporavi od posljednjih sankcija SAD-a kojima su firme koje kontroliše njegova porodica dospjele na “Crnu listu”.


Dodikovo ponašanje je daleko izvan granica normalnog, a pogoršava se iz dana u dan.


Od svih silnih razdruživanja i otcjepljenja uspio je jedino da se razdruži sa zdravim razumom i otcijepi od racionalnog, duboko tonući u toksično blato iz kojeg mu nema povratka.


Tablete ne vrijede, nesanica nikom dobro nije donijela, izlivi bijesa pogotovo…


Dodik, nemoćan i potučen čeka sljedeći udarac. Čekaju i svi drugi.


Ukoliko uslijedi, a uslijediće, opet kao “Crne liste”, krenuće sklanjanje od Dodika; I to javno. On će to da gleda “sa poda”; Čekajući da ga neko iznese iz ringa.


Nema on više čime da drži čak ni pohlepne poslušnike oko sebe.


Uz sve to, ide preteška finansijska situacija: Vlada RS možda uspije skupiti novac za dvije sljedeće plate; Trebaće im mnogo sreće za to. 


Za penzije će se već nekako snaći, a nakon toga - ravna crta. 


Dodika još uvijek nekako trpe u SNSD-u, ali njegovog nasljednika na čelu stranke Igora Dodika nikako.


Iako pokušava da organizuje susrete sa Gradskim i Opštinskim odborima SNSD-a širom RS, odziv je nikakav. Članovi sekte jednostavno ne žele Igora Dodika na čelu stranke.


Pisao sam o tome već, a svakim danom se sve to potvrđuje.


Za Milorada Dodika nema dobre vijesti.


Dodik je bez garda - ne zato što je krenuo na sve ili ništa, već što nema snage da digne ruke u gard. 


Valjda će se neko sjetiti da baci bijeli peškir. I završi ovo mučenje.