среда, 17. март 2021.

Volej: Radojičić kao aut linija, Krpenjača, Informbirovci; FS Pablito Pelena; Dodik sa Olovnim vojnikom u borbi sa Lukačem za naoružane formacije; Gladni - ulje na platnu


Piše: Slobodan Vasković


1.

Željka Cvijanović je, 13.03., nakon decenijskog statiranja i služenja Miloradu Dodiku konačno dala suvislu izjavu.


Izjava je, činjenično, nabijanje nogom iz sve snage Igora Radojičića, bivšeg gradonačelnika Banjaluke, bivšeg predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka i trenutno nezaposlenog.


2.

Na pitanje kako gleda na promjene u Gradskom odboru SNSD Banjaluka i  da li se to trebalo ranije učiniti, Cvijanovićeva je rekla da su promjene dobre i da su se i ranije trebale aktivirati.


“Smatram da je SNSD već nekoliko godina u Banjaluci bio prilično uljuljkan vodeći se time da smo, kao što jesmo, mnogo toga uradili za ovaj grad i izgradili ga. Međutim, možda smo zanemarili ono što se zove klasični politički rad. Sad je prilika da se vratimo klasičnom političkom radu i onome u čemu smo najbolji, a to je da komuniciramo s našim građanima, da im adekvatno objasnimo šta to hoćemo i da budemo tu s njima u svakoj, i dobroj i lošoj prilici”, zakucala je Cvijanovićeva surovo i bez milosti nezaposlenog Radojičića.


3.

“Panenku” je ostavila za neke druge prilike!


Nakon Cvijanovićkinog voleja, kojim je nabila Radojičića, rijetke stranačke kolege ga pozdravljaju sa: "Baci mi se pod noge da te ja ne bacam"; Većina ga uopšte ne pozdravlja, samo ga nabiju nogom. Surov i težak je život stranačkog miša koji je nebrojeno puta dokazao da je i miš za njega gromada.


4.

Ako njeno nabijanje nogom Radojičića (i to iz voleja) posmatramo sa političke strane, onda je to vrlo logično, jer je Cvijanovićeva godinama, zajedno sa Zoranom Tegeltijom i Draganom Lukačem, radila na tome da elimiše Radojičića. Kada je, napokon, uspjela, može i da likuje. I, naravno, gazi ga kao aut liniju. Premda je on navikao da bude gažen kao pomoćni teren, sav u kaljuzi.

5.

Ako to, pak, gledamo kao odnos nosioca najviše funkcije u RS prema nezaposlenom Radojičiću, onda se mora istaći da prema onima koji su na birou, Cvijanovićeva nije pokazala nikakvu empatiju.


6.

Ako je stav Cvijanovićeve prema svim nezaposlenim kao prema Radojičiću, onda je to katastrofa. Ponaša se prema njima kao da su “informbirovci”, a ne na birou!


7.

Uz sve to, Radojičić je zaista školovan, za razliku od Cvijanovićkinih pojedinih savjetnika, koji su prvo zaposleni u njenom kabinetu, pa tek onda kupili diplomu.


Nakon toga je pomenuti savjetnik J.Đ. (o imenima u jednom od narednih tekstova) ekspresno uposlio i svoju suprugu L.Đ., koja je direktno iz kozmetičkog salona katapultirana u Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije. 


Poznata je po tome što je, brzinom “expres” lonca “završila” fakultet za koji niko nikad nije čuo, čak ni Pero Đokić, ali je njen prijem sasvim opravdan - šminkaće izvještaje sekretarijata. 


8.

Što se tiče fakulteta za koji nikad niko nije čuo, nema veze; Ionako nikad niko nije čuo da je moguće da se ovakve stvari dešavaju u bilo kom dijelu Svijeta, a sasvim su normalne u RS. 


9.

Mala digresija: I Siniša Karan, ta “poštenjačina”, generalni sekretar Vlade RS, zaposlio je svoju suprugu u Ministarstvo poljoprivrede, resor za veterinarstvo, jer kao jedan od vodećih ljudi Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS, osim prepoznavanja “neprijatelja” entiteta, treba da zna i kako je Stoka! I dokle je, uz koronu, zahvatila Slinavka i Šap.


10.

Jedna digresija je sasvim dovoljna za danas, pa da podsjetim da je umjesto nezaposlenog Radojičića na poziciju predsjednika GO SNSD Banjaluka imenovan prezaposleni Vlado Đajić, kojem Dodik duguje niz kontrausluga: Samo za prethodne opšte izbore Đajić je uspio na ruke da opere 800.000 KM za Sektu. 


Da ne pominjem druge Đajićeve usluge Dodiku! Neću to sada činiti, bilo bi to po njih vrlo opasno, jer bi prevencija moždanog udara, za koji je Đajić ekspert (samo za kafanskim stolovima, nigdje više), mogla biti uzaludna.


11.

Zbog onih 800.000 KM, izvučenih iz budžeta tadašnjeg predsjednika RS, niko neće dobiti moždani - u RS je to tako prirodno. 


12.

Da se vratim najznačajnijoj sporednoj stvari na Svijetu. 


Cvijanovićkin volej kojim je nabila Radojičića preko “tribina” je fudbalski potez mjeseca, ali bilo je i za očekivati da konačno “proradi”: Ona je dugo skupljala lopte koje je nabijao Dodik, pa je skupljala sebe kada je Dodik nabije nogom, tako da nije čudo što je naučila.


13.

Nije čudo ni što je Vico Zeljković izabran za predsjednika FS BiH - ima na računu Saveza popriličan broj miliona; Treba ih što prije, s obje noge klizeći, maći u “sigurne” ruke.. A Vico i njegov ujko su pravi eksperti za to. 


14.

Nema tog VAR-a koje ih može upratiti!


15.

Dodik u svojim karijerama poklopaca za sve lonce nije bio još samo fudbalski komentator, a sada je i ta posljednja stavka u njegovoj prebogatoj karijeri došla na red. 


16.

Izbor Zeljkovića na pomenutu poziciju je tragedija bh. fudbala, ali i pokazatelj do koje mjere je društvo propalo, satrulo, toksično.… Ne bi me začudilo da FS Vico kao prvu destinaciju koju će posjetiti, kao FS, izabere Kolumbiju, Panamu ili tako neku egzotičnu državu poznatu po proizvodnji “ljekobilja”. Gdje će doživjeti brojne “senzacije” i “drame”. I gdje je poznat kao Pablito, zvani Pelena, što mu je dio poslova - Prokletnik zarađuje i na prodaji bezvrijednih pelena osobama sa posebnim potrebama. Sasvim je druga stvar šta je još "uvezeno" sa tim "natopljenim" pelenama. 



Prema tragediji u vezi sa vakcinacijom u BiH, za koju je, naravno, krivo stanovništvo, jer su sebi dozvolili da se tokom pandemije zaraze, sve je, ipak, tek igrarija.


Vakcine će doći jednog lijepog dana u BiH; Do tada, ko preživi preživi!


17.

Igrarija je i što je Radovan Višković na poziciji premijera, a uz to i presretan što može da skuplja lopte, a da ga, pritom, nabija nogom ko god hoće. Višković je baš krpenjača. Uopšte mu ne smeta što entitet nema centa; Bitno je da on ima funkciju!


18.

Ono što nije igrarija jeste bitka Dodika i njegovog Olovnog vojnika Siniše Kostreševića protiv Dragana Lukača za kontrolu nad bar jednom naoružanom formacijom MUP-a RS. Lukač u toj “utakmici” i dalje ubjedljijvo vodi - kontroliše sve ijednu, što Dodika drži vrlo anksioznim i uplašenim.


Ta bitka će tek dobiti na intenzitetu, a ko će koga svezanog izvesti sa “stadiona” vidjećemo u sudijskoj nadoknadi koja je počela.


19.

Za kraj teksta iznenađenje za sve drage čitaoce:


Zoran Stevanović Gladni - ulje na platnu (2021.). (nastaviće se i neće jo dugo stati)