субота, 20. март 2021.

Specijalni “tužilac” Bajić odgovorio: Posebno odjeljenje saslušalo je funkcionere MUP RS Savkovića, Kremenovića i još "Jedno policijsko lice" zbog saradnje sa kriminalcima, što je uzrok propasti akcija “Fiskalna kasa” i “Napon”! Ove policijske akcije “provalili” su Savković, Kremenović i Novković, visoki funkcioneri MUP RS, koji su kriminalcima dojavili da su pred hapšenjem i tako ih spasili


Piše: Slobodan Vasković


1.

Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, potvrdio je da je ta pravosudna institucija saslušala Milosava Savkovića i Dubravka Kremenovića u vezi sa “provaljivanjem” akcije “Fiskalna kasa”, te još “jedno lice koje je policijski službenik” u vezi sa “provaljivanjem” akcije “Napon”.


2.

Bajić nije imenovao to “policijsko lice”, ali nema dileme da se radi o Darku Novkoviću, visokom funkcioneru MUP RS, koji je doušnik kriminalaca i dojavio im da se protiv njih sprema akcija pod imenom “Napon”.


Tako je Bajić konačno odgovorio na moja pitanja u vezi sa ovim slučajevima koja sam mu postavio 03.03. ove godine.


3.

Iz Posebnog odjeljenja mi je odgovoreno:


“Poštovani,


U vezi sa Vašim zahtjevom  od  03.03.2021. godine u kojem ste tražili odgovore na nekoliko pitanja obavještavam Vas o sljedećem:


U predmetu na kojem radi ovo tužilaštvo, a koji se odnosi na akciju koju su proveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pod  nazivom ‘Napon’ vodi se istraga protiv četiri lica, od kojih je jedno lice policijski službenik. S obzirom da se  predmet nalazi u fazi istrage, druge informacije, za sada, nije moguće saopštavati.


U vezi sa Vašim pitanjem da li su saslušani bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske Milosav Savković i bivši glavni inspektor Dubravko Kremenović u predmetu kojeg vodi ovo tužilaštvo, a u vezi sa akcijom ‘Fiskalne kase’  obavještavam Vas da su navedena lica saslušana. Druge informacije, za sada, nije moguće saopštavati.

U odnosu na Vaše pitanje da li Posebno odjeljenje istražuje Milosava Savkovića zbog, kako navodite, reketiranja lica J.S, obavještavam Vas da Posebno odjeljenje tužilaštva nije zaprimilo prijavu, niti ima relevantnih saznanja  koje bi ukazivale  na postojanje osnova sumnje da je izvršeno  krivično djelo. 

                                                                                                                                                                              Sekretar tužilaštva Dragica Tojagić”.


4.

Konačno da i Posebno odjeljenje nešto radi, a za nadati se da i ovaj put oba slučaja neće završiti u kanti za smeće, bez kazne za kriminalce iz vrha MUP RS. Posebno pitaje je zbog čega navedeni nisu u pritvoru, upravo jer je riječ o visokim funkcionerima MUP RS, koji su teško zloupotrijebili svoje visoke funkcije i radili diektno za kriminalce?!


Budući da su kao takvi gori od kriminalaca, morali su već biti pritvoreni, ali je, očito, da se pokušavaju spasti odgovornosti.


5.

Da podsjetim, o akcijama “Fiskalna kasa”, koju su “provalili” Milosav Savković i Dubravko Kremenović, te “Napon” koju je “provalio” Darko Novković pisao sam detaljno u nekoliko navrata.


Savković je ispao Totalni Idiot, jer je upao u sopstvene “mjere prisluškivanja” osumnjičenih dok je jednom od njih dojavljivao da će doći do policijske akcije, pretresa i oduzimanja predmeta u brojnim lokalima u Banjaluci i Prijedoru.


6.

Savković je svog “klijenta” nazvao na direktnu liniju, tako da je snimljen kako osumnjičenima za krivično djelo utaje poreza dojavljuje da se protiv njih vodi istraga; Najtragičnije od svega je što je istragu vodio upravo Savković, što dovoljno svjedoči o kakvom zločincu se radi.


7.

Savković je zbog toga smijenjen 07.12.2020. godine, ali pošto je riječ o čovjeku od visokog povjerenja Dragana Lukača, kriminalac je dobio novu visoku funkciju - načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS, što je potpuno nevjerovatno, ali, nažalost, istinito.


8.

“Akciju” je nakon njega nastavio Glavni inspektor Dubravko Kremenović koji je sačekao da istekne sudski nalog za pretres i oduzimanje predmeta, te je sve palo u vodu.


Kremenović je smijenjen i raspoređen u PS “Lazarevo”, ali ne brine mnogo, jer ima funkciju šefa “Lauškog Klana”.


Kremenović je jedan od direktnih učesnika u likvidaciji Davida Dragičevića (otet 18.03.2018., mučen i ubijen; njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018.).


9.

Darko Novković je, sa pozicije načelnika Jedinice  za organizovani kriminal i droge MUP RS kriminalcima dojavio da im se sprema hapšenje u akciji "Napon".


10.

Istražioci Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva saslušali su Novkovića, oduzeli mu telefon i u njemu našli dokaze da je on kriminalac, a ne policajac, jer je “provalio” akciju. 


11.

Novković je provalio akciju “Napon” kako bi spasao političku “karijeru” mladog SNSD-ovog kadra Mladena Ilića, čiji je blizak član porodice član zločionačke organizacije koja je prodavala radna mjesta u banjalučkom “Elektroprenosu”, o čemu sam detaljno pisao u tekstu - Lukačev štićenik Novković, visoki funkcioner MUP RS, dojavio kriminalcima da unište dokaze, jer će biti uhapšeni u akciji “Napon”, kako bi “spasio” karijeru Mladena Ilića (SNSD), predsjednika Skupštine Banjaluke, čiji je član porodice pripadnik zločinačke organizacije.


12.

Premješten je u Upravu policije, iako bi morao biti suspendovan, kao i Savković i Kremenović, dok se vodi istraga protiv njih koja bi morala rezultovati optužnicom i presudom na robiju. 


13.

Iz Bajićevog odgovora je jasno da se ne vodi istraga protiv Savkovića zbog reketiranja, o čemu sam detaljno pisao u tekstu - Zločinci iz vrha MUP RS: Savković, zadužen za integritet i zakonitost rada policije, brutalno reketira, a Lukačev zloglasni, ubilački pitbul Kremenović uništio akciju “Fiskalna kasa”.

“U odnosu na Vaše pitanje da li Posebno odjeljenje istražuje Milosava Savkovića zbog, kako navodite, reketiranja lica J.S, obavještavam Vas da Posebno odjeljenje tužilaštva nije zaprimilo prijavu, niti ima relevantnih saznanja  koje bi ukazivale  na postojanje osnova sumnje da je izvršeno  krivično djelo”, odgovoreno mi je iz Posebnog odjeljenja.


14.

Zaista je teško “otkriti” ono što zna cijela Banjaluka, kao i brojne druge Savkovićeve žrtve kojima je oteo veliki novac teško zloupotrebljavajući visoku funkciju u MUP RS. (nastaviće se)