петак, 12. март 2021.

Draško Stanivuković onemogućio Mileta Radišića Klena u korišćenju zloglasnog kabineta u kojem je podmićivao, ucjenjivao, ilegalno tajno snimao; Klen pokušao da odgodi rušenje „Kajaka“ uz pomoć Đavoljeg Advokata Ljubiše Dragičevića i kriminalca Nikole Aleksića

 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, crvenom je trakom, 11.03., zapečatio sporni dio kockarnice „Kajak“, u vlasništvu porodice Radišić.


 

2.

Glavni predstavnik te mafijaške porodice, u Banjaluci poznate kao „Radišići“, jeste Mile Radišić Klen. 


Taj prijeratni džeparoš iz sela Bjelaj u međuvremenu je, zahvaljujući svom kumu Miloradu Dodiku, izrastao u najvećeg banjalučkog tajkuna u oblasti građevinarstva. 


Klenu očigledno nije bilo dovoljno to što na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Banjaluci gradi ogroman stambeno-poslovni kompleks, pa je odlučio da svoje građevinsko umijeće primijeni i na tuđem zemljištvu, ovaj put u vlasništvu Grada Banjaluka.


3. 

U cijeloj priči ne treba zaboraviti ni Moralnu Nakazu Igora Radojičića, bivšeg gradonačelnika Banjaluke, koji je svakako bio upućen u to da Klen gradi na gradskom zemljištu. 


Takođe, Radojičić je vrlo dobro znao da je Klen na stambeno-poslovnom objektu u Picinom parku dogradio dvije dodatne etaže, iako to ne dozvoljava postojeći regulacioni plan.


4.

Nema sumnje da će u priči o rušenju spornog dijela kockarnice „Kajak“ Klenu najteže pasti to što on više neće moći koristiti zloglasni kabinet koji se nalazi u podrumu te mafijaške jazbine. 



Na snimku koji ponovo prezentujem javnosti jasno se vidi da Klenovi radnici upravo iz tog kabineta, u kojem je nezakonito snimao svoje sagovornike (video/audio) posebno one iz vlasti, iznose stvari. 


To faktički znači da će Klen morati pronaći drugi, zamjenski kabinet, u kojem će ugošćavati i podmićivati kriminalce poput ministarke finansija Zore Vidović i Dražena Vrhovca, direktora IRB-a, jer su upravo oni u posljednje vrijeme bili najčešći Klenovi "gosti".


5.

Ovdje treba reći da se „Kajak“ formalno vodi na Klenovom sinu Srećku. 



Srećko Radišić nije poznat široj javnosti, ali je među onima koji ga poznaju poznat kao iskompleksirani skorojević koji je upropastio svaki poslovni poduhvat za koji ga je zadužio otac Klen. 

Moglo bi se reći da je Srećko unutar porodice Radišić veći klen i od samog Klena.


6. 

Dok će Klenu nedostajati njegov zloglasni kabinet, sinu Srećku će nedostajati parking ispred „Kajaka“, takođe izgrađen na zemljištu u vlasništvu Grada Banjaluka. 


Upravo na tom parkingu Srećko parkira svoj automobil „Porsche Panamera“, bijele boje, registarski broj 012-J-… On je taj automobil dobio od Klena na poklon, kako bi ublažio duševnu bol nakon jednog u nizu propalih poslovnih poduhvata.

 

7.

Nakon najave Stanivukovića da će srušiti nezakonito dograđeni dio „Kajaka“, Klen je pokušavao na različite načine da spriječi taj čin. On je prvo, preko posrednika, pokušavao da dođe do Stanivukovića i ubijedi ga da odustane od rušenja.


8.

Kako je taj plan u startu propao, Klen se odlučio za nešto suptilniju varijantu. 


Angažovao je advokata Ljubišu Dragičevića, poznatog po svojim podzemnim vezama u većini državnih institucija. Dragičevića neki zovu i „Đavolji Advokat“, jer je poznato da ne postoji zemljišna muljaža u Banjaluci u kojoj on nema učešće.


9. 

Dragičević je u ime Srećka Radišića 21.01.2021. godine podnio Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Banjaluka zahtjev za privremeno zadržavanje bašte otvorenog tipa. 


Nakon što je pomenuto odjeljenje rješenjem od 25.02.2021. godine taj zahtjev odbilo, Dragičević je protiv istog podnio žalbu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. 


Dragičević se nije toliko pouzdao u svoje pravničko znanje, koliko u džoker prijatelja u tom ministarstvu. 


10.

Radi se o Nikoli Aleksiću, sada već čuvenom kriminalcu, koji je nakon Radojičićevog debakla istjeran iz Gradske uprave. 


Aleksić (prvi s lijeva) i Dragičević (drugi s desna)

Kako to prilikuje kriminalcu njegovog kalibra, on je udomljen u ministarstvo kojim rukovodi Ministroid Srebrenka Golić. 



Moji izvori iz kabineta Golićeve su mi potvrdili da je ona istjerala Aleksića iz kancelarije nakon što joj je došao sa prijedlogom da Ministarstvo usvoji Dragičevićevu žalbu. Očigledno da je Golićeva prije toga dobila od Milorada Dodika uputsvo da Klena mora pustiti niz vodu.


11. 

Dobivši informaciju da će njihova žalba biti odbijena, Radišići su otkazali punomoć advokatu Dragičeviću i angažovali advokatsku kancelariju Stevanović za dalje pravno zastupanje. 


Za razliku od Dragičevića koji se bavi samo zemljišnim muljažama, advokatska kancelarija Stevanović se bavi i krivičnim pravom. 


Nema sumnje da je Klen shvatio da će njemu i ostalim klenovima iz porodice Radišić u narednom periodu biti mnogo potrebniji pravni stručnjaci iz oblasti krivičnog prava. (nastaviće se)