субота, 27. март 2021.

Sanja Vulić i Boris Jerinić u strahu od hapšenja; Željka Radović, Glavna okružna tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, obećala Milanu Potkovanom Tegeltiji da će zaštiti Vulićevu i Jerinića

 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Na konferenciji za štampu, održanoj 25.03.2021. godine, predsjednik PDP-a Branislav Borenović je saopštio široj javnosti da je od Centralne izborne komisije BiH dobio odgovor da je ta institucija podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju krivičnu prijavu protiv članova biračkih odbora koji su bili zaduženi za sprovođenje lokalnih izbora u Doboju dana 15.11.2020. godine.



2.
 
Da su navodi Borenovića tačni potvrđuje odgovor koji sam dobio od Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, u kojem se navodi: 

„Ovo Tužilaštvo zaprimilo je dana 22.02.2021.godine, putem pošte, prijavu Centralne izborne komisije BiH od 12.02.2021.godine, podnesenu protiv biračkih odbora u gradu Doboju, zbog osnova sumnje da su tokom provođenja izbornog procesa na lokalnim izborima 2020.godine u gradu Doboju, počinili ekrivično djelo Zloupotreba biračkog prava iz člana 219. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Predmet je raspoređen u rad tužiocu Odjeljenja za opšti kriminal i rad na istom je u toku. Takođe, na osnovu dostavljene anonimne prijave od 26.01.2021.godine, u vezi neregularnosti na lokalnim izborima u Doboju, Tužilaštvo je podnijelo zahtjev policiji za prikupljanje potrebnih obavještenja, radi provjere navoda prijave i pribavljanja relevantne dokumentacije.“


3. 

Moji izvori iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju su mi rekli da je odmah po prijemu krivične prijave Centralne izborne komisije BiH Radovićeva o tome obavijestila Vulićevu i Jerinića. Dobivši tu vijest, njih dvoje su od Radovićeve zatražili da njeno tužilaštvo donese naredbu o nesprovođenju istrage. 


4.

Međutim, Radovićeva im je saopštila da je to nemoguće, iz razloga što je krivična prijava podnesena od strane ozbiljne državne institucije. Ona im je stavila do znanja da bi u slučaju da njeno tužilaštvo donese takvu naredbu ona u disciplinskom postupku bila razriješena dužnosti od strane VSTV-a.

5. 

Ovdje treba reći da je zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenje, koji je Okružno javno tužilaštvo u Doboju podnijelo policiji u tom gradu, najobičnija farsa. Radovićeva je taj zahtjev uputila policiji u Doboju samo kako bi sebi stvorila alibi da njeno tužilaštvo nešto radi u vezi sa izbornom pljačkom na lokalnim izborima. 


6.

Opštepoznato je da policiju u Doboju u potpunosti kotrolištu Vulićeva i Jerinić, zbog čega samo naivni mogu i pomisliti da će policija bilo šta istražiti. 


Uostalom, krivičnu istragu treba da sprovodi nadležno tužilaštvo, a ne policija.


7. 

Radovićeva je vrlo mutan podzemni igrač. Ona je istovremeno i član VSTV-a, a njeno članstvo u toj instituciji će ostati upamćeno samo po besprijekornoj poslušnosti prema Milanu Potkovanom Tegeltiji. 


8.

Taj podanički odnos je zadržan i nakon odlaska Potkovanog iz VSTV-a, a dobro upućeni tvrde da su Vulićeva i Jerinić upravo od Potkovanog tražili da naloži Radovićevoj da „razvodni“ krivičnu prijavu Centralne izborne komisije BiH.


9. 

Radovićeva je 2018. godine reizabrana za člana VSTV-a, a za to može da zahvali Potkovanom i Mahmutu Švraki, glavnom republičkom tužiocu RS. 


U medijima je dosta toga već rečeno o tom namještenom reizboru, a ja ću ovdje samo dodati da je Ured disciplinskog tužioca, prije nekoliko dana, zbog tog slučaja protiv Mahmuta Švrake podnio tužbu Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.


10. 

Na žalost, Ured disciplinskog tužioca svojom tužbom nije obuhvatio i Radovićevu. 


Međutim, ta nepravda će biti ispravljena u narednom periodu, jer imam namjeru protiv pomenute podnijeti disiplinsku prijavu: Zato što je Radovićeva odbila da mi dostavi tražene informacije. 


Dana 25.03.2021. godine podnio sam Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju zahtjev da mi se dostavi broj predmeta pod kojim je to tužilaštvo zavelo krivičnu prijavu Centralne izborne komisije BiH, kao i ime i prezime okružnog javnog tužioca koji je zadužio taj predmet. U svom odgovoru Okružno javno tužilaštvo u Doboju mi nije dostavilo tražene informacije. 


Evidentno je da je Radovićeva taj predmet dodijelila nekom od tužilaca kojeg u potpunosti kontroliše, zbog čega ne želi da javnost sazna njegov identitet.



11. 

Kako bih otklonio bilo kakve dileme, a Radovićeva ih sigurno ima puno, istoj poručujem da ću dana 22.04.2021. godine protiv nje i okružnog javnog tužioca čije ime ona krije podnijeti disciplinsku prijavu Uredu disciplinskog tužioca, u slučaju da do tada ne bude donesena naredba o sprovođenju istrage protiv članova biračkih odbora u Doboju. 



Okružno javno tužilaštvo u Doboju je 22.02.2021. godine zaprimilo krivičnu prijavu Centralne izborne komisije BiH, a dva mjeseca je više nego dovoljno da se, ako ništa drugo, bar donese naredba o sprovođenju istrage.


12. 

U međuvremenu ću Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju podnijeti novi zahtjev za pristup informacijama, sa istom sadržinom kao i onaj od 25.03.2021. godine. Ukoliko Radovićeva ponovo odbije da mi dostavi tražene informacije, protiv iste ću odmah podnijeti disciplinsku pritužbu Uredu disciplinskog tužioca. (nastaviće se i neće još dugo stati)