недеља, 21. март 2021.

Radojičićevo Štetočinsko Djelovanje postaje sve vidljivije nakon njegovog katapultiranja na političku deponiju: Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo osuđujuću presudu Mirku Stojčinoviću i Borislavu Jeličiću; Radojičićev lažni svjedok Nikola Aleksić upropastio dva krivična postupka

 

Piše: Slobodan Vasković 


1.

Na veliku sreću građana Banjaluke, Igor Radojičić se već četiri mjeseca nalazi na političkoj deponiji. 


Dana 15.11.2020. godine, oko devet časova uveče, postalo je evidentno da su građani Banjaluke aperkatom oborili Radojičića na patos. 


Samo nekoliko časova kasnije, razjareni Milorad Dodik je pred očima javnosti, direktnim krošeom izbacio Radojičića iz političkog ringa. 



2.

Ovdje treba reći da Radojičićev pad još traje, te da je vrlo neizvjesno gdje će se on prizemljiti. Nije isključeno da to bude neki od KPZ-ova, a tu primarno mislim na onaj u Foči.

 

3.

Već sada, nakon samo četiri mjeseca, građani Banjaluke sa sigurnošću mogu konstatovati da je Radojičić najveća „elementarna nepogoda“ koja je zadesila Banjaluku od njenog nastanka, veća čak i od zemljotresa iz 1969. godine.



4. 

Namješteni tenderi, uništavanje zelenila, zapošljavanje stranačkih kadrova u Gradsku upravu, tajne večere se Miletom Radišićem Klenom i Ministroidom Srebrenkom Golić, proganjanje građana...moram priznati da je spisak zlodjela Radojičića poprilično dug.


5. 

Ipak, Radojičić će ostati upamćen po dva unikatna fenomena. Prvi je hor poznat kao „Igorovi Dječaci“. Radi se o pažljivo probranim ulizicama i neznalicama, sklonih svim vrstama kriminala i korupcije. 


Igor i Hor "IgoroviDječaci"

Oni su, svi odreda, služili za zadovoljavanje Radojičićevog bolesnog ega i za još ponešto, ali o tome bolje da ne pišem. 


6.

Od svih članova hora „Igorovi Dječaci“, finansijske benefite četvorogodišnjeg „pjevušenja“ je najbolje osjetio Srđan Amidžić, njegov najbliži saradnik. Za razliku od ostalih „Dječaka“ koji su druženje sa Radojičićem koristili sa ciljem da sami sebi dokažu da nisu gomila iskopleksiranih idiota, Amidžić je to vrijeme iskoristio da višestruko podeblja svoje bankovne račune.


Aleksić i Amidžić

7. 

Drugi Radojičićev unikat su „namješteni“ krivični postupci. 


Za razliku od Dodika koji svoje političke protivnike izbacuje iz ringa direktnim krošeom, Radojičić više voli udarce ispod pojasa i sa leđa, poput najbjednijeg beskičmenjaka, što on u suštini i jeste.


8. 

Radojičić je dugo vremena tražio idiota koji bi bio spreman da pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću pred istražnim organima lažno svjedoči protiv lica za koje Radojičić procijeni da ih treba izbaciti iz ringa poznatijeg kao „Crvena Sekta“. 


9.

On je poslije dugogodišnjeg traženja našao jednog takvog idiota, u liku Nikole Aleksića. 


Aleksić i Radojičić

Njih povezuje ne samo to što su obojica Crnogorci po profesiji, nego i zajednički hobi - lažna svjedočenja. Razlika je samo u tome što u tim lažnim svjedočenjima Radojičić više voli igrati ulogu nalogodavca, dok je Aleksić skloniji ulozi izvršioca radova.


10. 

Već sam pisao o tome, i dokumentovao, da je Aleksić podnio lažnu krivičnu prijavu protiv Željke Milinković, službenice RUGIP-a. On je tu krivičnu prijavu podnio po Radojičićevom nalogu, sa ciljem da se pohapse vodeći kadrovi RUGIP-a. 


11.

Radojičić je planirao da na čelo RUGIP-a dovede sebi lojalan kadar – mafijašicu Ćanu Babić, tadašnju pomoćnicu direktora RUGIP-a. Interesantan je podatak da je ta ista Ćana Babić kuma lažnog svjedoka Aleksića. 



12.

Plan pomenutog dvojca je dosta dobro krenuo, jer su tužioci pohapsili četvoro službenika RUGIP-a, od kojih je najkrupnija riba svakako Aleksandar Deurić. Međutim, nakon hapšenja Radojičić nije uspio da na čelo RUGIP-a instalira Ćanu Babić. Da nesreća bude veća, Okružni sud u Banjoj Luci je okrobru 2020. godine donio oslobađajuću presudu za sve četvoro službenika RUGIP-a.



13. 

Kako jedna nevolja nikada ne ide sama, samo mjesec dana nakon toga Radojičić je doživio debakl na izborima za poziciju gradonačelnika Banjaluke.

 

14.

Da je Aleksić ne samo lažni svjedok, nego i totalni imbecil, najbolje govori podatak da se on nije samo zaustavio na podnošenju lažne krivične prijave. 


On je kasnije, u toku krivičnog postupka, pod zakletvom lažno svjedočio. 



Ovdje je bitno reći da je Aleksić prilikom svjedočenja optužio i okružnog javnog tužioca Sinišu Vranješa, navodeći da je Vranješ preko posrednika od njega tražio novac. 


Prema Aleksićevim riječima, Vranješ je novac tražio kao kontrauslugu za obustavljanje istrage koja je u to vrijeme vođena protiv Aleksića zbog učestvovanju u aferi „Marija Varnica“. 


15.

Moje informacije iz tužilaštva govore da će u slučaju da oslobađajuća presuda za Deurića & co bude potvrđena, tužioci ekspresno podići optužnicu protiv Aleksića, jer su isti shvatili da ih je on lažnim svjedočenjem navukao na tanak led.


16.

Da je Aleksić profesionalni lažni svjedok dokazuje i podatak da je Vrhovni sud Republike Srpske rješenjem od 26.11.2020. godine ukinuo presudu Okružnog suda u Banjauci kojom su Mirko Stojčinović i Borislav Jeličić osuđeni na višegodišnje kazne zatvora. 


Upravo je monstrum Aleksić pomenutom dvojcu „napakovao“ optužnicu u tom krivičnom postupku, koji će evidentno završiti u kanti za otpatke.

17. 

Da Aleksić ne bira sredstva u prilikama kada treba spasiti svoju bijednu kožu, najbolje govori podatak da je Borislav Jeličić njegov vjenčani kum. 


Aleksić je očigledno zaboravio da su njih dvojica, ne tako davno, slavili zajedničke „poslovne“ pobjede u noćnom klubu „Drama“. 


Aleksić i Jeličić

18. 

Ono što Radojičića više treba da zabrine od sadašnje nezaposlenosti, jeste to što Aleksić voli da „pjeva“ pred tužiocima. 


To praktično znači da će se nakon podizanja optužnice protiv njega, Aleksić braniti time da ga je Radojičić nagovorio da lažno svjedoči. 


U takvoj opciji, Radojičić će proći čak i gore od samog Aleksića. (nastaviće se)