петак, 12. март 2021.

Dodik/Kostrešević kontra Lukača: Težak sukob oko imenovanja na pozicije smijenenog kriminalca Novkovića i ništa boljeg Miloševića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Između Dragana Lukača sa jedne strane i Milorada Dodika i Siniše Kostreševića sa druge strane došlo je do teškog sukoba oko imenovanja na pozicije smijenjenih kriminalaca iz vrha MUP RS Darka Novkovića i Dragog Miloševića.


2.

Milošević, koji je smijenjen sa pozicije zamjenika načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Novković, koji je razriješen dužnosti načelnika Jedinice za organizovani kriminal i droge MUP RS, slove kao Lukačevi ljiudi od najvećeg povjerenja.


3.

Nije to nikakvo čudo ili novina, jer se Lukač u vrhu MUP RS okružio sve samim zločincima.


4.

Umjesto Miloševića, Lukač je postavio Dragana Dukića, šefa Specijalne jedinice za hapšenje pri Upravi za organizovani i teški kriminalitet.


Ova Jedinica broji dvadesetak teško naoružanih specijalaca.


5.

Na Dukićevo mjesto imenovan je Mićo Radanović, pripadnik te Jedinice.


Obojica su potpuno odani Lukaču, tako da bi on u potpunosti kontrolisao navedenu upravu i dalje, što Dodiku i Kostreševiću nikako ne ide u prilog, jer su oni htjeli da prezumu kontrolu nad njom.


6.

Na Novkovićevu poziciju trebalo je da bude postavljen Siniša Bereta, koji je Kostreševićev čovjek, ali on sam, okružen Lukačevim ljudima, ne znači ništa, sem fikusa.


7.

Međutim, Kostrešević se nije složio sa imenovanjima, a Lukač je insistirao na njima i potpisao Rješenja o imenovanjima. 


Upetljao se u sve Dodik, na poziv Kostreševića, i već napisana Rješenja su stornirana, pa nije imenovan niko.


8.

Sada se čeka dalji razvoj događaja, koji je vrlo neizvjesan, a loši odnosi i sukobi, zasad na verbalnom nivou, u takozvanom MUP RS dostigli su tačku usijanja. 


9.

Najtragičnije od svega je što se Mladen Marć, nedavno imenovani načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet, ništa ne pita; Štaviše, Lukač mu je naredio da se ne miješa u imenovanja, tako da je Marić na toj funkciji tek kandelabr.


10.

Marić je imenovan umjesto reketaša Milosava Savkovića, koji je premješten na poziciju načelnika Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS.


Marić je postavljen na tu poziciju kao “srednje rješenje”, jer je u solidnim odnosima i sa Lukačem i sa Kostreševićem. (nastaviće se)