уторак, 23. март 2021.

Da li će Mile Radišić Klen, uz nesebičnu podršku Dodika i Čovića, od građana Bosne i Hercegovine napraviti obične klenove?!


Dodik biti kandidat SNSD-a za funkciju predsjednika RS. Što se tiče opozicije, sadašnje stanje stvari govori da će Jelena Trivić biti kandidat za istu funkciju. Dodik je svjestan da će u takvom duelu doživjeti pravi debakl, zbog čega na bira način da obezbijedi što je više moguće novca za kupovinu glasova


Piše: Slobodan Vasković


1. 

U Bosni i Hercegovini je moguće sve, pa i to da neko ko je prije rata bio poznat samo po džeparenju po rodnom selu, danas u samom centru Banjaluke gradi stambeno-poslovni kompleks vrijedan nekoliko desetina miliona KM.

 

2.

Naravno, radi se o najpoznatijem kumu Milorada Dodika, Miletu Radišiću Klenu. Taj prijeratni džeparoš iz sela Bjelaj (opština Bosanski Petrovac) u međuvremenu je postao najveći banjalučki neimar. 


3.

Klen voli da gradi kako na svom, tako i na tuđem zemljištu i to primarno na onom u vlasništvu Grada Banjaluka. Na njegovu nesreću, novom gradonačelniku Banjaluke se takva praksa nije svidjela, pa je odlučio da poruši Klenovu jazbinu, poznatiju kao „Kajak“.


4. 

Iako se formalno vodi kao kockarnica, „Kajak“ je suštinski banjalučka Sodoma i Gomora, u kojoj se okuplja najgori banjalučki talog. 


5.

Doduše, Klen povremeno u tu jazbinu dovede i nešto otmenije goste, poput ministrice finansija Zore Vidović i direktora IRB-a Dražena Vrhovca. 


6.

Da Klen s vremena na vrijeme zna prebaciti mozak na opciju „pastrmka“, dokazuje podatak da je u nekoliko navrata tajno snimio Videvićevu i Vrhovca prilikom dogovaranja međusobnih mutnih poslova. 


Klen je time želio da obezbijedi dokaze kojima će moći prijetiti u slučaju da ga drugi jaki igrači u Crvenoj Sekti pokušaju ponovo pustiti niz vodu, u neki od KPZ-ova.


7. 

Prije nekoliko dana Uprava za indirektno oporezivanje BiH je zatražila od firme „Grand Trade“, čiji je vlasnik Klen, produženje roka za razmatranje ponude vrijedne cca 100 miliona KM: Radi se o javnoj nabavci poslovnih prostorija, a za te potrebe Uprava za indirektno oporezivanje BiH planira izdvojiti 35 miliona KM.


8. 

Postavlja se pitanje koja je svrha daljeg razmatranja Klenove ponude vrijedne cca. 100 miliona KM, ukoliko Uprava za indirektno oporezivanje BiH za nabavku poslovnih prostorija namjerava izdvojiti maksimalno 35 miliona KM? 


9.

Odgovor je jednostavan: Radi se o namještenom tederu. Dodik je svom kumu Klenu prije početka izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u “Picinom parku” obećao da će dio poslovnih prostorija kupiti Uprava za indirektno oporezivanje BiH, za iznos od 100 miliona KM. 


Dodik je cijeli posao dogovorio sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, koji neslužbeno kotroliše Upravu za indirektno oporezivanje BiH.


10. 

U prilog tome govori činjenica da su u javnoj nabavci postavljeni uslovi koje može da ispuni samo Klenova firma „Grand Trade“ (da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra Grada, da objekat ima 12.000 metara kvadratnih prostora, te parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata). Na taj način se došlo do situacije da se samo Klenova firma prijavila u postupak javne nabavke.


11. 

Da Dodik ne poklanja besplatno poslove ni kumovima, pokazuje podatak da je od Klena tražio da, nakon što mu bude uplaćen iznos od cca. 100 miliona KM, on dio tog novca izdvoji za njega i Čovića. Radi se o cifri od po 10 miliona KM za svakog od njih.


12. 

Dodik je svojih 10 miliona KM već namijenio za finansiranje kampanje za opšte izbore 2022. godine. On je svjestan da se šanse za pobjedu kandidata SNSD-a za pozicije predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH iz dana u dan sve više tope. On planira da deficit u glasovima nadomjesti kupovinom glasova, posebno u manjim opštinama.Više izvora iz SNSD-a mi je potvrdilo da je već odlučeno da će Dodik biti kandidat SNSD-a za funkciju predsjednika RS. 


13.

Što se tiče opozicije, sadašnje stanje stvari govori da će Jelena Trivić biti kandidat opozicije za istu funkciju. 


Dodik je svjestan da će u takvom duelu doživjeti pravi debakl, zbog čega na bira način da obezbijedi što je više novca moguće za kupovinu glasova.


14. 

Ono što Dodiku, Čoviću i Klenu kvari dogovoreni plan jeste najava da će uskoro Gordana Tadić biti istjerana iz Tužilaštva BiH. Navedeni trojac dobro zna da će u slučaju da Uprava za indirektno oporezivanje BiH kupi od Klena poslovne prostorije za iznos od cca 100 miliona KM, novi Glavni tužilac Tužilaštva BiH odmah podići optužnicu protiv pomenutog trojca.


15. 

U svakom slučaju, ostaje da se vidi da li će u naredom periodu Mile Radišić Klen, uz nesebičnu podršku Dodika i Čovića, od građana Bosne i Hercegovine napraviti obične klenove. (nastaviće se)