петак, 05. март 2021.

Da li Dodik smije smijeniti Luku Petrovića i na funkcije koje obnaša imenovati Gladnog i Čađu; “Elektroprivreda” RS, koju vodi Petrović, toliko je propala da je pitanje dana kada će tom holdingu “isključiti struju”


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je neposrednom okruženju potvrdio da je odlučio da smijeni Luku Petrovića sa pozicije generalnog direktora “Elektroprivrede RS” i funkcije  generalnog sekretara stranke.


2.

Umjesto njega, tvrde isti izvori iz vrha te stranke, na čelo ERS bi došao Zoran Stevanović Gladni, gradonačelnik Zvornika koji je kapilarno opljačkao taj Grad.


Zoran Stevanović Gladni (u sredini)
stoji uz pomoć vatrogasaca

3.

Na poziciju generalnog sekretara Sekte bio bi postavljen Stanislav Čađo, gotovo zaboravljeni funkcioner, nad čijom glavom još uvijek vise optužbe da je, u vrijeme dok je bio Ministar unutrašnjih poslova RS, usmrtio Nikolu Đurovića u saobraćajnoj nesreći i, potom, lažirao da nije u njoj ni učestvovao.(Nikola Đurović zadobio je teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nesreći koja se desila 21. avgusta 2011. godine pola sata poslije ponoći na na raskrsnici za Rakovačke bare, nadomak Banjaluke. Povrede su bile fatalne i mladić je tri dana kasnije preminuo.) 


4.

Dodik već dugo trpi velike pritiske iz vrha SNSD-a da smijeni Petrovića sa obje funkcije; Na mjesto generalnog sekretara stranke Petrović je imenovan 29.08.2015. godine, dok je na funkciju v.d. generalnog direktora ERS Petrović postavljen 16.11.2018. godine. 


Tada je napustio poziciju gradonačelnika Trebinja, na koju je izbran na lokalnim izborima 2016. godine.


5.

Intenzivni zahtjevi za njegovom smjenom traju već godinu dana, a za vrijeme njegove vladavine ERS je potpuno finansijski potopljena. Samo je pitanje dana kada će im “isključiti struju”!


6.

Petrović je potpuno ovladao svim segmentima ERS i radi po svom, nikoga ne sliuša, a tendere, primatrno, prilagođava sopstvenim potrebama. 


7.

Uz to, Petrović je ovladao i Hercegovinom, kojom suvereno vlada, i istisnuo je Dodika iz odlučivanja u toj regiji.


8.

Upravo zbog toga, Dodik, koji je dosta dugo branio Petrovića i odupirao se pritiscima za njegovo uklanjanje, sada je, kako tvrdi, spreman da pokuša da ga posiječe.


Međutim, Dodik nije siguran da li će Petrović na sječu odgovoriti odvajanjem hercegovačkog dijela SNSD-a od stranke?!


9.

Mnogi u Dodikovom okruženju su ubijeđeni da će Petrović, prije ili kasnije, odvojiti Hercegovinu iz sistema SNSD-a i tako “zabiti” Dodiku “nož u leđa”!


10.

Zato je preciznije pitanje da li Dodik smije smijeniti Petrovića sa navedenih pozicija, nego da li hoće?!


Da hoće, u to nema sumnje, a da li smije, veliko je pitanje i zato njegove najave da će Luku konačno zbrisati treba uzeti sa velikom rezervom.


11.

Tako već godinama Dodik tvrdi da će smijeniti i Dragana Lukača, ali umjesto te promjene, bliže smo trenutku kada bi Lukač mogao njega ne samo smijeniti, već i svezati!!!