понедељак, 9. септембар 2019.

Velike igre oko male rekonstrukcije Vlade RS


piše: Slobodan Vasković

1.
Rekonstrukcija Vlade RS koja treba da uslijedi trebalo bi da pokaže odnos snaga između suprostavljenih tabora u SNSD-u, ali i odnos SNSD-a prema koalicionim partnerima.

2.
Glavna linija sukoba unutar SNSD-a je između Milorada Dodika sa jedne strane i Željke Cvijanović, Zorana Tegeltije i Dragana Lukača, sa druge strane.

3.
Taj sukob Dodik nije uspio razriješiti formiranjem Savjeta ministara, što mu je bila namjera; Da je uspio, Tegeltija bi postao predsjedavajući, Lukač zamjenik u nekom od ministarstava, a koalicioni Petar Đokić, poznat i kao BakingemBoj, jedan od ministara.

4.
Na taj način Dodik bi “počistio” oko Cvijanovićeve i ponovo je stavio pod svoju punu kontrolu, koju je izgubio nad njom.

5.
Međutim, “Principi o formiranju vlasti na nivou BiH”, koje su potpisali 05.08.o.g., Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović pali su u vodu, jer lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz RS nije htio da prihvati slanje ANP-a u Brisel, kako bi došlo do aktivacije MAP-a.

6.
Dodik je sve učinio da izbjegne aktivaciju MAP-a, slanjem ANP-a, pa je potrošio i džokera “iz rukava” Johanesa Hana, Komesara za proširenje EU, koji je otvoreno pokušao uspostaviti vlast u BiH po “Dodikovim principima”, a ne u skladu sa odavno preuzetim državnim obavezama, koje lider SNSD-a ne želi da ispuni, ponašajući se da po principu da BiH počinje da postoji njegovim ulaskom u zgradu Predsjedništva.

7.
Han je potrošen, prokazao se sam kao Dodikova igračka, a da li je on i zadnji Dodikov džoker, vrlo brzo će se pokazati.

8.
Dodiku se, nakon neformiranja Savjeta ministara, smanjio manevarski prostor i sada je prisiljen da se na teritoriji RS bori za prevlast sa Cvijanovićevom, Tegeltijom, Lukačem, ali i sa koalicionim partnerima, koji, treba to reći, ne predstavljaju neku veliku opasnost za njega.

9.
Mahom ih ima u “džepu” - i Marka Pavića i Petra Đokića, dok su ostale stranke, koje čine vlast, tek njegove marionete i sada mu služe, primarno, za dalje slabljenje DNS-a i SP-a u Banjaluci, a potom i cijeloj RS.  

10.
SNSD u ovom trenutku može preuzeti još najmanje tri poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS, kao i jednog u parlamentu BiH, tako da Pavić, praktično, i nema stranku.

11.
Dodik je sličnu situaciju napravio i u SP-u, čega je Đokić svjestan, kao i drugih opasnosti koje dolaze iz redova SNSD-a po njega, a “zatvorskog su tipa”!

12.
Petar Đokić je, zato, jedan od najozbiljnijih kandidata za brisanje iz kabineta Radovana Viškovića, kojem, poslednjih dana, steroidima “pumpaju” mlohave “mišiće”, kako bi mogao iznijeti taj proces, nimalo lak po njega.

Višković je bez ikakvog autoriteta, kao i Vlada RS koju vodi. 

13.
Đokiću je obećano ambasadorsko mjesto, ukoliko mirno pristane na demisioniranje, a unutar njegovog SP-a mnogi smatraju da je vrijeme da se označi kraj njegove decenijske vladavine tom strankom. 

Za skidanje Đokićeve “glave” traži se podrška i u “matici”, od funkcionera tamošnjeg SP-a, bliskih Ivici Dačiću.

14.
Iako je Đokić prihvatio da realizuje nekoliko vrlo štetnih ugovora, što je od njega traženo, uvjerenje je da to nije dovoljno da ga zadrži u ministarskoj fotelji.

Međutim, kada je lažni Londonski student u pitanju, ne bi trebalo začuditi i da se spasi u zadnji čas.

15.
Lukač je vrlo veliki i gorak “zalogaj” za Dodika i veliko je pitanje da li će se lider SNSD-a usuditi da ga ukloni sa čela Hunte (MUP RS je Lukač uništio).

Dodik je u nekoliko navrata pokušao smijeniti Lukača, ali bi svaki put odustao, a Siniša Kostrešević i Milan Jolović, kojima je obećano to mjesto ostali kratkih rukava.

16.
Kostrešević je prihvatio i rezervnu varijantu - da bude direktor Policije, jer aktuelni Darko Ćulum uskoro odlazi u penziju; Međutim, Kostreševićev uslov je da Lukač ne bude ministar.

Lukač je “pomeo” Kostreševića krajem januara ove godine, kada su “posječeni” svi načelnici Uprava u MUP RS.

Kostrešević, koji se do “sječe”, nalazio na poziciji načelnika Uprave krim policije, od januara “skuplja prašinu” na poziciji Lukačevog savjetnika ni za šta.

17.
Ni Lukač ne sjedi “skrštenih ruku”; Dodika je, zajedno sa Cvijanovićevom i Tegeltijom, porazio u borbi za predsjednika BORS-a, a spreman je za udar po lideru SNSD-a ukoliko bude uklonjen sa ministarske pozicije.

Lukač je ranije odbijao sve “ambasadorske i konzularne” Dodikove ponude. 

18.
Dodik će teško dozvoliti da umjesto Zore Vidović dođe Zoran Tegeltija na mjesto ministra finansija, što je minimum koji za svog patrona (Tegeltiju) zahtijeva Cvijanovićeva. 

Cvijanovićeva je tražila da bude smijenjena kompletna Vlada RS i da Tegeltija postane premijer, što je Dodik odbio, jer, nakon takve promjene, on bi u RS vrlo brzo izgubio i preostalu kontrolu koju ima. 

18.
Imenovanje Tegeltije umjesto Vidovićeve bi, takođe, bio njegov poraz, jer bi šef Mrkonjićkog klana vrlo brzo Viškovića, koji ništa ne zna, stavio pod punu kontrolu i preuzeo Vladu RS. Uostalom, Tegeltija je vodio Vladu RS, i dok je Cvijanovićeva bila premijer.  

19.
I Nebojša Radmanović očekuje da neko iz njegove frakcije dobije funkciju, pa je spreman “koalirati” sa Dodikom protiv linije Cvijanović-Tegeltija-Lukač.

20.
Ukoliko u rekonstrukciji stradaju samo klokići, vjekoslavi, rešićeve i slični bezveznjaci, biće to najjeftinija kozmetika, ujedno i dokaz daljeg produbljivanja sukoba unutar SNSD-a i raslojavanja te stranke na tri jake frakcije.