понедељак, 2. септембар 2019.

Da li će Dodik nakon 05.09., ukoliko do tada ne dođe do formiranja Savjeta ministara BiH, od Narodne skupštine zahtijevati donošenje novog Ustava RS kojim se poništavaju brojne nadležnosti BiH?!



piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik najavio je mnogo “akcija” ukoliko “Principi o formiranju vlasti u BiH” ne budu sprovedeni u roku od 30 dana, kako je u njima precizirano.

2.
“Principi” su potpisani 05.08. (potpisnici Dodik, Dragan Čović, Bakir Izetbegović), a za dva dana ističe im rok; Djeluje da od implementacije “Principa” neće biti ništa, pa je najinteresantnije kako će Dodik reagovati i šta će pokušati ispuniti od brojnih prijetnji koje je ispalio.

3.
Nisu te prijetnje ispaljene tek onako i Dodik se, formalno, pripremio za njihovu realizaciju, ali je pitanje da li će suštinski ući u nju.

Preciznije, slije li?!

4.
Formalno, napisan je novi Ustav RS, kojim su poništene brojne ingerencije BiH, među njima i one za koje je Dodik javno tvrdio da će biti ukinute.

5.
“Izvorni Dejtonski sporazum”, mantra koju Dodik često ponavlja, okosnica je novog ustava RS.

6.
Da li će se Dodik usuditi da novi Ustav RS proslijedi na usvajanje u Narodnu skupštinu, nakon 05. 09., kada ističe rok za implementaciju “Principa”, suštinsko je pitanje, na koje će odgovor stići vrlo vrlo brzo!

7.
Iako dosad nigdje nije pomenuo donošenje novog Ustava RS, niz Dodikovih izjava od 05.08. do danas ukazuje da je upravo o tome riječ kao o njegovom “odgovoru” na neformiranje vlasti u BiH u kojoj bi participirao SNSD pod svojim uslovima,  a ne u skladu sa državnim obavezama koje BiH ima.  

8.
05.08.: “Ovaj sporazum bi se trebao provesti u roku od 30 dana. Učinićemo sve kako bi spriječili odugovlačenje provođenja ovog sporazuma. Ako ne bude proveden u zadatom roku, onda ćemo razmisliti o daljim akcijama i to bi stvorilo mnogo problema i dovelo bi u pitanje suverenitet BiH. Ako sporazum ne bude proveen u zadatom roku SNSD će blokirati rad svih institucija”, kazao je Dodik.

26.08.: “Svaki potez koji preduzmemo biće donesen u svrhu odbrane Republike Srpske, njene autonomije i njenog integriteta i nećemo pristati ni na kakve ucjene, majorizaciju srpskog naroda i rušenje izvornog Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Dodik, govoreći o mougućoj propasti Principa za uspostavljanje vlasti u BiH.

27.08.: “Dakle, ako ne bude dogovora, sazvaćemo sjednicu Narodne skupštine RS i predstaviti detaljan izvještaj o štetama koje RS i srpski narod imaju u BiH i naravno sugerisati određene zaključke. Naše je pravo da kao učesnica o formiranju Oružanih snaga BiH iz tog sporazuma izađemo. Amerika i Rusija su potpisale sporazum o nuklearnom potencijalu, pa su izašle iz njega. Kradu nam iz indirektnih poreza, duguju preko 60 miliona KM. Povući ćemo se i formirati svoju službu indirektnih poreza. Nećemo mijenjati stope, samo hoćemo politiku čistog računa”, najavio je Dodik moguće poteze RS ako propadne dogovor o konstituisanju Saveta ministara BiH, nakon što ga danas nije bilo na Predsedništvu BiH.

9.
Brojne ranije Dodikove prijetnje pokazale su se pucnjima u prazno, poput one o referendumu o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH.

Narodna skupština je čak donijela odluku o održavanju tog referenduma, ali ona nije godinama objavljena u Službenom glasniku.

10.
Ta odluka donesena je 15.07.2015. godine, nije objavljena nikako, a poništena je u parlamentu 07.11.2017. godine.

11. 
Održani “referendum” o Danu Republike preimenovan je u “izjašnjavanje građana”, “anketu” i nije imao pravno obavezujući karakter, već “savjetodavni”, kako je tada rečeno; Ispostavilo se da nije imao ni “savjetodavni”, već je bio isključivo predizborni marketinški trik SNSD-a, izveden 25.09.2016., pred lokalne izbore.

12. 
Nakon dosadašnjeg nesupjeha u formiranju Savjeta ministara BiH, Dodik se nalazi u političkoj defanzivi, a prijetnje su mu služile za prikrivanje tog agregatnog stanja.

13.
Međutim, 05.09. je dan kada će sve biti potpuno jasno i, ukoliko ne dođe do formiranja Savjeta ministara (što je najizgednije), Dodik će se naći pod pritiskom sopstvenih izuzetno teških, opasnih, egzibicionističkih “obećanja”!

14.

Pred nama je još nekoliko dana “opasnih izjava”, a nakon toga, u skladu sa dosadašnjim Kontinuitetom, trebalo bi da slijedi “podvijanje repa” zapjenjenih “patriota”!