четвртак, 12. септембар 2019.

“Faza provjera” - “Mustre” pravosudnopolicijske mafije za nerješavanje ubistava, teških zločina, kriminala i korupcije


piše: Slobodan Vasković

1.
Pravosudnopolicijska mafija ključna je poluga vlasti u cijeloj BiH, samim tim i u Republici Srpskoj.

Njihovo kriminalno djelovanje lako je dokazivo u brojnim predmetima u kojima su zaštitili počinioce nezakonitosti, čak i ubistava, bilo tako što su opstruisali istrage ili ih, pak, razvlačili unedogled.

2.
Istovremeno, kada su njihovi članovi ugroženi djeluju brzopotezno i oslobađaju ih svake odgovornosti, kako se ne bi desilo da pukim slučajem navedeni pretrpe bilo kakvu štetu.

3.
Kao ogledni primjer navešću djelovanje Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva za borbu protiv korupcije i kriminala, čiji rad je, izvan svake razumne sumnje, isključivo zaštita onih koji su počinili teška krivična djela.


4.
Uz njih, svakako ide, i Hunta, koja je dominantna oružana sila u RS; Do dolaska Dragana Lukača na čelo MUP RS, ta “institucija” i mogla se tako nazvati, ali u poslednjih nepunih pet godina, ona je pretvorena u njegovu ličnu Pretorijansku gardu, koja premlaćuje, progoni, podmeće lažne dokaze, skriva prave dokaze i, što je najgore od svega, aktivno učestvuje u zaštiti kriminala, kriminalaca, naručilaca ubistava, ubica i njihovih saradnika, od kojih su neki i iz redova Hunte.


5.
Naravno, najzaštićeniji su pripadnici Režima, tako da Hunta nije saopštila da je protiv Petra Đokića, predsjednika SP-a i ministra energetike i rudarstva, koji je već presuđivani kriminalac, 25.01.2019. godine podnesena krivična prijava.

Đokić je, da podsjetim, 2007. godine pravosnažno presuđen na tri mjeseca zatvora zbog krađe impusla, čime je nanio štetu od 141.508 konvertibilnih maraka. 

Đokić je u prostorijama svoje firme „Inter market“ u Brčkom nelegalno instalisao elektronske uređaje preko kojih je krao impulse i odlično ih naplaćivao. 



Ustavni sud BiH je u decembru 2009. odbacio kao nedopuštenu Đokićevu apelaciju na presudu Suda disktrikta Brčko iz 2007. godine, navodeći da je apelacija „očigledno (prima facie) neosnovana“ i tako potvrdio da je Đokić počinio krivično djelo prevare!

6.
Da nije riječ o pripadniku Režima, ta krivična prijava bila bi secirana mjesecima u podobnim medijima, ali je, upravo zbog činjenice da Đokić pripada vladajućoj oligarhiji, ona skrivana od javnosti gotovo osam mjeseci.

Kada sam (10.09.) objavio da je podnesena, 11.09.2019. godine, dobio sam i potvrdu iz Posebnog odjeljenja.

Uvidom u upisnik kojeg vodi Posebno odjeljenje tužilaštva utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dana 25.01.2019. godine dostavilo ovom tužilaštvu Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama koje se odnose na izuzimanje relevantne predmetne dokumentacije, a u vezi sa  poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari. Ovaj predmet još uvijek se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja”, naveli su iz Posebnog odjeljenja, kojim komanduje Miodrag Bajić, pripadnik osovine Milan Tegeltija - Dragan Lukač - Miodrag Bajić, koja je, ujedno, i vrh pravosudnopolicijske mafije u RS.


7.
Bitno je primijetiti da osam mjeseci traje “faza provjera”, iako je i laiku jasno da je Đokić, samo u slučaju TE Stanari, do sada oštetio budžet RS za više od deset miliona KM.

8.
“Faza provjera” će trajati dok vrh Režima ne odluči da li će Đokića uhapsiti (što se kao prijetnja pušta po režimskim kuloarima) ili ga ostaviti na mjestu ministra, ali potpuno poslušnog i pripitomljenog, i kao takvog spremnog da radi nova kriminalna djela, ali ne više samo za svoj račun.

9.
Mala digresija: Goran Selak, šef banjalučkog zatvora i predsjednik Gradskog odbora SP Banjaluka, koji nije ništa bolji od Đokića, dogovara sa Miloradom Dodikom Đokićevu smjenu i hapšenje.

Đokić i Selak
Selak, koji sebe vidi na Đokićevim pozicijama, isto tako traži i smjenu Lukača, pa je, samim tim, postao jedan od najgorljivijih promotera rekonstrukcije Vlade RS.

10.
Nema dileme da je Đokića trebalo poodavno uhapsiti, ali nema dileme ni da  se Selak treba detaljno istražiti; Posebno njegov “naučni rad”, kao i onaj nezakoniti na čelu KPZ Banjaluka.

11.
Vratimo se “Fazi provjera” Miodraga Bajića.

Miodrag Bajić
Kada su Darko Ilić i Dubravko Kremenović dovedeni u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića, Bajić je, za razliku od “slučaja Đokić”, reagovao munjevitom brzinom.

David Dragičević otet je 18.03.2018., potom mučen, prebijen i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018. na ušću Crkvene u Vrbas.

David Dragičević
12.
Već 04.10.2018. počeo je sa “uvidom u predmet” Ubistva Davida Dragičevića, čije razrješenje, između ostalog, on opstruiše, zajedno sa Želimirom Lepirom i Daliborom Vrećom, “tužiocima” OJT Banjaluka, da bi ekspresno 23.11.2018. donio Naredbu o nesprovođenju istrage protiv Ilića, Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS.



13.
Bajić je “uvidom u predmet” sve riješio brzinom svjetlosti za samo mjesec i po dana, pritom iznoseći niz neistina, neprovjerenih činjenica i manipulacija u Naredbi, dok “Faza provjera” kada je u pitanju Đokić traje gotovo pet puta više - osam mjeseci.

14.
Bajić je imao veliki razlog da “oslobodi” Ilića, Kremenovića i ostale, jer su oni njegovi što saradnici što vojnici unutar pravosudnopolicijske mafije.

Isto se odnosi i na Lepira, koji strahuje za svoj život od Lukača (javno je to rekao) i na Vreću, koji su Bajićeve sluge.

Lepir je javno potvrdio da je Lukač naredio da se Ubistvo Davida Dragičevića hitno proglasi zadesom.


15.
Bajić uopšte nije reagovao na odbijanje Dragana Lukača da Hunta postupi po Naredbi Okružnog tužilaštva Banjaluka kojom se zahtijeva dovođenje dvojice inspektora “na prepoznavanje” zbog sumnje da su iznuđivali dokaze u slučaju ubistva Bojana Koprene, kako bi optužili braću Diljević. 

Ne reaguje već četvrti mjesec, jer je Naredba o “prepoznavanju inspektora” donesena u junu ove godine, a morao je. 

16.
Dana 10.09.2019. uputio sam pitanja u vezi sa tim Posebnom odjeljenju.

Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja RJT za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala

Molim Vas da mi, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, odgovorite na sledeće pitanje:

17.
Nikakav odgovor nisam dobio, iako postoje svi dokazi o tome da Lukač ne dozvoljava da se postupi po Naredi tužilaštva. 

Svi ti dokazi postoje u Okružnom tužilaštvu Banjaluka i Bajić je vrlo lako “uvidom u predmet” mogao već da podigne optužnicu protiv Lukača, ali nije. Zato što je, zajedno sa Lukačem, jedan od Kumova pravosudnopolicijske mafije.


18.
Hunta i njeni članovi su, Lukačevom voljom, iznad zakona, pa zato još nema ni suđenja policijskim službenicima Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, optuženim da su uništili dio dokaza u slučaju Ubistva Davida Dragičevića.

19.
Da podsjetim, oni su optuženi da su uništili donji veš ubijenog Davida, koji je mogao biti ključni dokaz načina na koji je mladić likvidiran. Nisu to samo oni učinili, već i inspektor Siniša Kojdić, koji nije obuhvaćen pomenutom optužnicom, ali je protiv njega krivičnu prijavu podnio Bošnjak.


20.
Nisam dobio nikakve odgovore ni iz sjedišta Hunte kojima sam, 09.09.2019., uputio pitanja i u vezi krivične protiv Đokića, ali i nepostupanja po naredbi OJT Banjaluka.

21.
Dokaza dostupnih svima o tome kako djeluje pravosudnopolicijska mafija ima sijaset, ali ću u ovom tekstu navesti još samo jedan.


Suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo, trebalo bi da počne u oktobru, a 10.09. je održano pretpretresno ročište u Okružnom sudu Banjaluka.

22.
“Specifičnost” je u tome da je bila potrebna cijela godina dana da se održi pretpretresno ročište, jer je još u oktobru prošle godine, na zahtjev advokata Slavice Injac, njen slučaj izdvojen od ostalih optuženih u predmetu “Bobar banka” (vodi ga Tužilaštvo BiH) i prebačen u Posebno odjeljenje.

23.
Izdvajanje Injac iz predmeta je samo po sebi kriminal, ali i ono što mu je uslijedilo.

Opstrukcije početka suđenja su previdljive, jer je prvo optužnica protiv nje, iz Sarajeva do Banjaluke, putovala pet mjeseci - od oktobra 2018. do februara 2019., a dokazi duplo duže.

Okružni sud Banjaluka
Povodom Vašeg upita od dana 29.07.2019. godine, obavještavamo Vas da je suđenje S.I. odgađano na zahtjev Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Banjaluka, iz razloga što postupajećem tužiocu do danas nisu dostavljeni dokazi od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a tužilac se ne može upustiti u suđenje bez istih. U vezi sa navedenim, ročište u ovom predmetu nije zakazno“, odgovorili su iz Okružnog suda Banjaluka portalu “Žurnal”.

24.
Dokazi su nekako stigli, pa je konačno održano i pretpretresno ročište 10.09.o.g. na kojem je zakazano suđenje za oktobar.

25.
Naravno, Bajić, Tegeltija i ostali će sve učiniti da Injac bude oslobođena, jer šteta načinjena malverzacijama preko “Bobar banke” i nije neka - svega 122,5 miliona KM. (nastaviće se)